Σε σύνοδο κορυφής 50 αφρικανικών κρατών στο Πεκίνο αυτή την εβδομάδα, η Κίνα αναμένεται να παροτρύνει τους Αφρικανούς ηγέτες να αγοράσουν περισσότερα από τα προϊόντα της, πριν αρχίσουν να εφαρμόζονται δυτικοί περιορισμοί στις εξαγωγές της, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα και τα ηλιακά πάνελ, με αντάλλαγμα περισσότερες υποσχέσεις για δάνεια και επενδύσεις.
Ωστόσο, οι δεκάδες Αφρικανοί ηγέτες που φθάνουν στην κινεζική πρωτεύουσα για την εκδήλωση μπορεί να μην είναι εύκολο δόλωμα. Θα θελήσουν να ακούσουν πώς η Κίνα σχεδιάζει να εκπληρώσει μια ανεκπλήρωτη υπόσχεση από την προηγούμενη σύνοδο κορυφής το 2021 για αγορά αγαθών αξίας 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Θα ζητήσουν επίσης διαβεβαιώσεις σχετικά με την πρόοδο ημιτελών έργων υποδομής που χρηματοδοτούνται από την Κίνα, όπως ένας σιδηρόδρομος που έχει σχεδιαστεί για να συνδέσει την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αφρικής.
«Το βραβείο θα το κερδίσουν οι χώρες που έχουν μελετήσει προσεκτικά τις αλλαγές στην Κίνα και ευθυγραμμίζουν τις προτάσεις τους με τις νέες, συρρικνωμένες προτεραιότητες της Κίνας», δήλωσε ο Eric Olander, συνιδρυτής του China-Global South Project.
«Αυτό είναι μεγάλο ζητούμενο για μια ήπειρο που έχει γενικά πολύ χαμηλή παιδεία στην Κίνα».
Ο μεγαλύτερος αμφίδρομος δανειστής, επενδυτής και εμπορικός εταίρος της Αφρικής απομακρύνεται από τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων στην πλούσια σε πόρους ήπειρο, προτιμώντας να της πουλήσει τις προηγμένες και πράσινες τεχνολογίες στις οποίες έχουν επενδύσει σε μεγάλο βαθμό κινεζικές επιχειρήσεις.
Καθώς ετοιμάζονται να τεθούν σε εφαρμογή οι δυτικοί περιορισμοί στις κινεζικές εξαγωγές, η κορυφαία προτεραιότητα του Πεκίνου θα είναι να αναζητήσει νέους αγοραστές για τα ηλεκτρικά του αυτοκίνητα και τα ηλιακά πάνελ, τομείς στους οποίους οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση λένε ότι έχει πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα, και η δημιουργία υπερπόντιων βάσεων παραγωγής για τις αναδυόμενες αγορές.
Η Κίνα έχει ήδη αρχίσει να τροποποιεί τους όρους για τα δάνειά της προς την Αφρική, θέτοντας στην άκρη περισσότερα για ηλιακά πάρκα, εργοστάσια ηλεκτροκίνητων οχημάτων και εγκαταστάσεις 5G Wi-Fi, ενώ παράλληλα περιορίζει τις γέφυρες, τα λιμάνια και τους σιδηροδρόμους.
Πέρυσι, η Κίνα προσέφερε 13 δάνεια ύψους μόλις 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε οκτώ αφρικανικά κράτη και δύο περιφερειακές τράπεζες, όπως έδειξαν τα στοιχεία του Κέντρου Πολιτικής Παγκόσμιας Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, με περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια για υδροηλεκτρικά και ηλιακά έργα.
Γεωπολιτικές πιέσεις
Όταν ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ανοίξει την Πέμπτη την ένατη Σύνοδο Κορυφής του Φόρουμ για τη συνεργασία Κίνας-Αφρικής, αναμένεται να προωθήσει την ένταξη στην αναπτυσσόμενη βιομηχανία πράσινης ενέργειας της Κίνας στους ηγέτες της Γκάμπια, της Κένυας, της Νιγηρίας, της Νότιας Αφρικής και της Ζιμπάμπουε.
Θα παρευρεθούν επίσης εκπρόσωποι από κάθε αφρικανικό κράτος εκτός από το Εσουατίνι, με το οποίο το Πεκίνο δεν έχει δεσμούς.
Για να μην χάσει μερίδιο αγοράς, ο γεωπολιτικός αντίπαλος της Κίνας, οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχει αρχίσει να φιλοξενεί Αφρικανούς ηγέτες.
Η Βρετανία, η Ιταλία, η Ρωσία και η Νότια Κορέα έχουν επίσης διοργανώσει συνόδους κορυφής για την Αφρική τα τελευταία χρόνια, αναγνωρίζοντας το δυναμικό των νέων της περιοχής και τις 54 έδρες της στα Ηνωμένα Έθνη.
Ωστόσο, ο σημαίνων ρόλος της Κίνας ως οικονομικού και εμπορικού εταίρου καθιστά τις συναντήσεις της πολύ μεγαλύτερης σημασίας.
«Δεν υπάρχει άλλος αναπτυξιακός εταίρος που να κάνει τόσα πολλά», δήλωσε η Χάννα Ράιντερ, ιδρύτρια της Development Reimagined, μιας συμβουλευτικής εταιρείας αφρικανικών συμφερόντων.
«Αλλά είναι σε θέση οι Αφρικανοί ηγέτες να πιέσουν την Κίνα να σκάψει πραγματικά, ώστε το ισοζύγιο της «νίκης» να είναι πολύ περισσότερο προς την αφρικανική πλευρά;»
Αντιστοίχιση επιθυμιών και αναγκών
Η Κίνα θα θελήσει να μιλήσει για την ενίσχυση του εμπορίου και την πρόσβαση σε ορυκτά όπως ο χαλκός, το κοβάλτιο και το λίθιο σε χώρες όπως η Μποτσουάνα, η Ναμίμπια και η Ζιμπάμπουε.
Αλλά θα μπορούσε να είναι επιφυλακτική όσον αφορά περισσότερες δεσμεύσεις χρηματοδότησης μετά από προσφορές αναδιάρθρωσης χρέους σε οικονομίες όπως το Τσαντ, η Αιθιοπία, η Γκάνα και η Ζάμπια, μετά τη σύνοδο κορυφής του 2021.
«Είναι πιθανό να δούμε μια συνεχιζόμενη σύνεση όσον αφορά τη χρηματοδότηση μεγαλεπήβολων έργων», δήλωσε η Λίνα Μπεναμπντάλα, του Κέντρου Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο θα πιέσει αντ’ αυτού για μεταφορά τεχνολογίας.
«Σίγουρα ενδιαφέρομαι να καταλάβω πόσες νέες χρηματοδοτικές δεσμεύσεις μπορεί να προκύψουν από αυτό και πώς θα αντιμετωπίσουν το υφιστάμενο χρέος προς τις αφρικανικές χώρες», δήλωσε η Ιβέτ Μπαμπ, portfolio manager στην εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων William Blair.
Αλλά ο ενθουσιασμός της Κίνας για δανεισμό μπορεί να μειωθεί από ανησυχίες για την ασφάλεια, όπως η διαμάχη μεταξύ Νίγηρα και Μπενίν που σκότωσε έξι Νιγηριανούς στρατιώτες που φρουρούσαν έναν αγωγό της PetroChina, ή οι φονικές διαμαρτυρίες στην Κένυα για τις αυξήσεις φόρων.