Tαϊβάν: Ο πρώην δήμαρχος της Ταϊπέι που ερευνάται για διαφθορά αφέθηκε ελεύθερος μετά από ανάκριση

 
σσ

Ενημερώθηκε: 02/09/24 - 08:55

Ένα δικαστήριο της Ταϊβάν διέταξε τη Δευτέρα την αποφυλάκιση του πρώην δημάρχου της Ταϊπέι και προεδρικού υποψήφιου, ο οποίος συνελήφθη το Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο μιας έρευνας για διαφθορά, επικαλούμενο ανεπαρκή στοιχεία για να δικαιολογηθεί η κράτησή του.

Ο Κο Γουέν-τζε (Ko Wen-je), ηγέτης του Κόμματος του Λαού της Ταϊβάν (TPP), κατέβηκε ως υποψήφιος τρίτου κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Ιανουαρίου, κερδίζοντας περίπου το ένα τέταρτο των ψήφων.

Ωστόσο, συνελήφθη το Σάββατο λόγω του φερόμενου ρόλου του σε ένα σκάνδαλο ανάπτυξης ακινήτων που συνέβη όταν ήταν δήμαρχος της Ταϊπέι από το 2014 έως το 2022.

Το περιφερειακό δικαστήριο της Ταϊπέι αποφάσισε τη Δευτέρα ότι οι εισαγγελείς δεν είχαν αρκετά στοιχεία για να συνεχίσουν την κράτηση του Ko, αναφέροντας ότι «υπάρχει ακόμη περιθώριο για άλλες λογικές εξηγήσεις για τα στοιχεία που παρουσίασαν οι εισαγγελείς».

«Το επίπεδο της “υψηλής πιθανότητας διάπραξης του εγκλήματος” δεν επιτυγχάνεται», ανέφερε το δικαστήριο σε ανακοίνωσή του μετά την απελευθέρωση του Ko.

«Δεν μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα ότι ο κατηγορούμενος… εν γνώσει του παραβίασε το νόμο».

Μετά την απελευθέρωσή του, ο Ko δήλωσε στους δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο ότι δεν υπήρχαν «στοιχεία» για τη συμμετοχή του στο σκάνδαλο ακινήτων.

Ο Ko έχει επανειλημμένα αρνηθεί κάθε παράνομη ενέργεια στην υπόθεση αυτή, αλλά ο ίδιος και το κόμμα του έχουν παραδεχτεί ότι τα χρήματα της προεκλογικής εκστρατείας που χρησιμοποιήθηκαν κατά την προεδρική του υποψηφιότητα είχαν αναφερθεί εσφαλμένα – ένα ξεχωριστό ζήτημα που έχει αναδειχθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Την περασμένη εβδομάδα ζήτησε συγγνώμη από τους υποστηρικτές του για αυτήν την αποκάλυψη, ανακοινώνοντας την Πέμπτη ότι θα κάνει προσωπική άδεια τριών μηνών από τον ηγετικό ρόλο του κόμματος.

Κατά τις εκλογές του Ιανουαρίου, το TPP κέρδισε οκτώ έδρες στο διχασμένο κοινοβούλιο της Ταϊβάν, εξασφαλίζοντας καθεστώς ρυθμιστή στην νομοθετική εξουσία.

Ούτε το κυβερνών Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα (DPP) ούτε το Kuomintang (KMT), η μεγαλύτερη αντιπολιτευτική ομάδα της Ταϊβάν, κέρδισαν αρκετές έδρες για να εξασφαλίσουν σαφή πλειοψηφία.

Νωρίτερα φέτος, το TPP και το KMT ενέκριναν αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις που επιδίωκαν να διευρύνουν τις εξουσίες του κοινοβουλίου, με τους υποστηρικτές να υποστηρίζουν ότι ήταν αναγκαίες για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Οι μεταρρυθμίσεις – στις οποίες το DPP αντιτάχθηκε – εξετάζονται αυτή τη στιγμή από το συνταγματικό δικαστήριο της Ταϊβάν.

Πηγή: ertnews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ