Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν κάνουν λόγο για πιθανή ειρηνευτική συμφωνία

 
hh

Ενημερώθηκε: 31/08/24 - 20:34

Μια πολυαναμενόμενη συμφωνία που θα μπορούσε να φέρει ειρήνη στον Νότιο Καύκασο μετά από δεκαετίες σύγκρουσης πλησιάζει στο να ολοκληρωθεί, επιβεβαίωσαν η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν.

Σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του έκανε επίσημη πρόταση στο Αζερμπαϊτζάν να υπογράψει μια συνθήκη ειρήνης, αφού έκρινε ότι έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος σε βασικά ζητήματα στις διμερείς συνομιλίες τους τελευταίους μήνες.

«Έχουμε 17 άρθρα στο τελευταίο προσχέδιο της συνθήκης ειρήνης. Δεκατρία από αυτά, συμπεριλαμβανομένου του προοιμίου, συμφωνούνται πλήρως», είπε ο Πασινιάν. «Προσφέρουμε τα ακόλουθα — να λάβουμε όλα τα συμφωνηθέντα άρθρα και διατυπώσεις και να τα υπογράψουμε ως συνθήκη ειρήνης».

Η δήλωση έρχεται μια ημέρα αφότου οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ότι υπογράφηκε συμφωνία για μια κοινή επιτροπή συνόρων για την οριοθέτηση και την οριοθέτηση των κοινών συνόρων τους. Τα δύο γειτονικά έθνη έχουν πολεμήσει μια σειρά από συγκρούσεις τα τελευταία χρόνια, τόσο για την αποσχισθείσα περιοχή του Αζερμπαϊτζάν, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ , όσο και εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Αρμενίας.

Στον απόηχο του πολέμου του 2022, μια αποστολή παρακολούθησης της ΕΕ αναπτύχθηκε στην Αρμενία για να παρατηρήσει την τεταμένη κατάσταση στα σύνορα και η χώρα πίεσε για την απόσυρση των Ρώσων συνοριοφυλάκων που στάθμευαν εκεί μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

Μιλώντας στο POLITICO, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής του Αζερμπαϊτζάν Χικμέτ Χατζίεφ επιβεβαίωσε ότι υπήρξε πρόοδος στις διμερείς συνομιλίες, προσθέτοντας ότι η συμφωνία για την επιτροπή συνόρων «θα πρέπει να θεωρηθεί επαρκής για την αποχώρηση του στρατεύματος της ΕΕ». Η χώρα αντιτίθεται σταθερά στην αποστολή των Βρυξελλών, υποστηρίζοντας ότι αυξάνει τον κίνδυνο σύγκρουσης.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησε μια επίθεση για να ανακαταλάβει το Ναγκόρνο-Καραμπάχ , το οποίο ελεγχόταν από τον αρμενικό πληθυσμό του από τον πόλεμο που ακολούθησε την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Με τους Ρώσους ειρηνευτές να στέκονται στην άκρη, σχεδόν όλοι οι 100.000 κάτοικοι της ορεινής περιοχής αναγκάστηκαν να καταφύγουν στην Αρμενία.

Ενώ η ΕΕ έχει ενισχύσει τους πολιτικούς δεσμούς με την Αρμενία τα τελευταία χρόνια καθώς η χώρα απομακρύνεται από τη σφαίρα επιρροής της Μόσχας, οι Βρυξέλλες διατηρούν επίσης στενές σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν. Το 2022, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πέταξε στο Μπακού για να υπογράψει μια συμφωνία που ενισχύει τις εξαγωγές φυσικού αερίου από την πλούσια σε ορυκτά καύσιμα χώρα ως μέρος των προσπαθειών για διαφοροποίηση από τη ρωσική ενέργεια.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ