Πολωνία: Νέοι κανονισμοί για την ευκολότερη πρόσβαση των γυναικών στην άμβλωση

 
ddd

Ενημερώθηκε: 31/08/24 - 12:03

Η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέες κατευθυντήριες γραμμές που αποσκοπούν στη διευκόλυνση της ασφαλούς πρόσβασης στην άμβλωση, επιβεβαιώνοντας τη νομιμότητα της ιδιαίτερα διχαστικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, επιτρέπονται οι αμβλώσεις για λόγους υγείας, αλλά η προηγούμενη συντηρητική κυβέρνηση περιόρισε ορισμένες άλλες συνθήκες που πληρούν τις προϋποθέσεις.

Αυτό οδήγησε σε μαζικές διαδηλώσεις στους δρόμους και ενίσχυσε την απροθυμία των γιατρών να εκτεθούν σε πιθανή δίωξη.

Η σημερινή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ υποσχέθηκε να φιλελευθεροποιήσει τον νόμο ώστε να επιτρέπει τις αμβλώσεις έως και τη 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, αλλά η πρόταση αυτή απέτυχε οριακά να συγκεντρώσει την απαραίτητη υποστήριξη στο κοινοβούλιο.

«Αναζητούμε τέτοιους τρόπους δράσης, σύμφωνα με τον νόμο, που θα επιτρέψουν την πρόσβαση σε νόμιμη άμβλωση για τις γυναίκες που, για διάφορους λόγους, θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα σε αυτή την άμβλωση», δήλωσε ο Τουσκ.

Οι κατευθυντήριες γραμμές που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή από το υπουργείο Υγείας αναφέρουν ότι η σύσταση ενός ειδικού γιατρού, συμπεριλαμβανομένου ενός καρδιολόγου, ενδοκρινολόγου ή ψυχιάτρου, αποτελεί επαρκή βάση για να μπορεί μια γυναίκα να λάβει νόμιμη άμβλωση στο νοσοκομείο, και ο γιατρός που εκτελεί τη διαδικασία δεν θα πρέπει να ευθύνεται για ποινική δίωξη.

Προηγουμένως, η άμβλωση ήταν δυνατή μόνο σε περίπτωση εγκυμοσύνης που ήταν αποτέλεσμα σεξουαλικής κακοποίησης ή σε περίπτωση ακραίου κινδύνου για την υγεία της εγκύου.

Αυτοί οι αυστηροί κανονισμοί οδήγησαν σε αρκετούς θανάτους σε ολόκληρη τη χώρα, αφού οι γιατροί αρνήθηκαν να πραγματοποιήσουν άμβλωση από φόβο μήπως τιμωρηθούν με φυλάκιση.

Οι γιατροί ή τα πρόσωπα που βοηθούν στη διενέργεια έκτρωσης μπορούν να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών. Η γυναίκα δεν θα διωχθεί ποινικά.

Η υπουργός Υγείας Izabela Leszczyna δήλωσε ότι επί του παρόντος η πλειονότητα των γιατρών και των νοσοκομείων δεν σέβεται τους κανονισμούς που επιτρέπουν την πρόωρη άμβλωση με βάση τη γνώμη ενός γιατρού και συχνά αναζητούν περαιτέρω γνώμες ενώ ο χρόνος τελειώνει.

"Μια έγκυος γυναίκα που απευθύνεται σε ιατρικό φορέα που έχει σύμβαση με το Εθνικό Ταμείο Υγείας με ιατρική παραπομπή ότι η εγκυμοσύνη αποτελεί απειλή για την υγεία της, πρέπει να λάβει την ιατρική υπηρεσία της άμβλωσης σε αυτόν τον φορέα", δήλωσε η ίδια.

Στα νοσοκομεία που αρνούνται να πραγματοποιήσουν άμβλωση σε γυναίκα με ιατρική παραπομπή, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως και 500.000 ζλότυ (περίπου 115.000 ευρώ) ή να χάσουν τη σύμβαση με το Εθνικό Ταμείο Υγείας.

Το 2020, δικαστήριο που ελεγχόταν από την προηγούμενη δεξιά κυβέρνηση κατήργησε διάταξη που επέτρεπε τη διακοπή της εγκυμοσύνης λόγω σοβαρών, μη επανορθώσιμων ελαττωμάτων του εμβρύου.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε πανεθνικές διαμαρτυρίες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ