Ο ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Gazprom μετά την αντιμαχία με υπουργούς της ΕΕ

 
ddd

Ενημερώθηκε: 30/08/24 - 17:40

Λιγότερο από 24 ώρες μετά τη σύγκρουση με τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο κορυφαίος διπλωμάτης της Ουγγαρίας Πέτερ Σζιγιάρτο πραγματοποίησε ένα αιφνιδιαστικό ταξίδι στη Ρωσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον επικεφαλής του κρατικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom την Παρασκευή, την επομένη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων όπου η θέση της Ουγγαρίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία και το απλουστευμένο της πρόγραμμα μετανάστευσης για Ρώσους και Λευκορώσους αμφισβητήθηκαν από τους συναδέλφους του.

Αν και ο Szijjártó υιοθέτησε μια φλογερή προσέγγιση για τη θέση της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική στις Βρυξέλλες - αποκαλώντας τις θέσεις του Ύπατου Εκπροσώπου Josep Borrell «θυμωμένες» και «απερίσκεπτες» - ο τόνος του αμβλύνθηκε σημαντικά καθώς πετούσε ανατολικά.

«Η ενεργειακή ασφάλεια είναι θέμα εθνικής ασφάλειας! Γι' αυτό πάω…» έγραψε ο Ούγγρος ΥΠΕΞ σε ανάρτησή του στο Facebook νωρίς το πρωί, τελειώνοντας την πρόταση λίγες ώρες αργότερα: «… στην Αγία Πετρούπολη».

Μετά την τρίωρη συνάντησή του με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom, Alexey Miller - ο οποίος έχει επιβληθεί κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο για το ρόλο του στην υποστήριξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία - ο Szijjártó έγραψε ότι η ενεργειακή ασφάλεια της Ουγγαρίας «δεν μπορεί να εγγυηθεί» χωρίς ρωσικό αέριο.

«Η Ουγγαρία είναι ικανοποιημένη με τη ρωσική ενεργειακή συνεργασία», είπε, προσθέτοντας ότι «χρειάζεται θάρρος στην Ευρώπη σήμερα για να το πει κανείς αυτό».

Σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ, η Ουγγαρία αρνήθηκε να περιορίσει οικειοθελώς τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου λόγω της εισβολής του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. Τον περασμένο Οκτώβριο, σύναψε νέες συμφωνίες με τον γίγαντα ορυκτών καυσίμων του Κρεμλίνου για να ενισχύσει τις εισαγωγές κατά τη χειμερινή περίοδο θέρμανσης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ