Το Ισραήλ εξαπέλυσε μαζική επίθεση στη Δυτική Όχθη - Γιατί τώρα;

 
φφ

Ενημερώθηκε: 29/08/24 - 09:33

Εκατοντάδες Ισραηλινοί στρατιώτες πραγματοποιούν μια μεγάλη επίθεση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη στη Τζενίν, στο Τουλκαρέμ και στον προσφυγικό καταυλισμό Far'a κοντά στην Τούμπας.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 11 Παλαιστίνιους στην, όπως λέγεται, τη μεγαλύτερη επίθεση του Ισραήλ εκεί τα τελευταία 20 χρόνια, καθώς ισχυρίστηκαν ότι στοχεύουν «ένοπλους τρομοκράτες που αποτελούσαν απειλή για τις δυνάμεις ασφαλείας».

Η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής (PA) καταδίκασε την επίθεση του Ισραήλ και προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε «τρομερά και επικίνδυνα» αποτελέσματα. Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς επέστρεψε νωρίς από επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία.

Οι ισραηλινές επιθέσεις σε προσφυγικούς καταυλισμούς και πόλεις στη Δυτική Όχθη είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και έχουν ενταθεί από τις 7 Οκτωβρίου. Η κλίμακα της τρέχουσας επίθεσης εγείρει ερωτήματα σχετικά με το χρόνο και τα κίνητρά της.

Η 7η Οκτωβρίου είναι η ημερομηνία κατά την οποία η Χαμάς ξεκίνησε την Επιχείρηση Al-Aqsa Flood, η οποία σκότωσε 1.139 ανθρώπους στο νότιο Ισραήλ και είδε περίπου 240 να αιχμαλωτίζονται.

Από τότε, το Ισραήλ έχει σκοτώσει τουλάχιστον 40.534 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 93.778 στη Γάζα.

Έχει σκοτώσει 662 Παλαιστίνιους και έχει τραυματίσει περίπου 5.400 στη Δυτική Όχθη κατά την ίδια περίοδο.

Καρφώνοντας την αντίσταση στο Ιράν
Στη Δυτική Όχθη, έχουν εμφανιστεί νέα παλαιστινιακά κινήματα, που συνδέονται με κατεστημένα αλλά αναπτύσσουν τις δικές τους στρατηγικές ενάντια στην ισραηλινή κατοχή αφού έχασαν την υπομονή τους με το status quo.

Στις 19 Αυγούστου, μια επίθεση αυτοκτονίας στο Τελ Αβίβ, την ευθύνη της οποίας ανέλαβε η Χαμάς, φάνηκε να προκαλεί ανησυχίες στο ισραηλινό κατεστημένο ασφαλείας.

«Αυτό ήταν ένα μήνυμα ότι οι παλαιστινιακές ομάδες στη Δυτική Όχθη σε μυστικά κελιά κινούνται προς πιο επιθετική δράση», δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Abdaljawad Omar με έδρα τη Ραμάλα.

Πρόσθεσε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή «χάνει σιγά σιγά τον έλεγχο των κοινωνικών τάξεων, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, σε συνδυασμό με την άνοδο μιας νέας γενιάς Παλαιστινίων που αναλαμβάνουν τον αγώνα με τους δικούς τους όρους».

Αυτό μπορεί να οδήγησε τις ισραηλινές δυνάμεις να αισθανθούν την ανάγκη για «μια πιο προληπτική επιθετική στρατηγική», είπε ο Ομάρ.

«Τώρα υπάρχει μια εισβολή και επιθετική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων συλλήψεων, και για να φτάσουμε σε πυκνές αστικές περιοχές στα βόρεια της Δυτικής Όχθης».

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς δήλωσε ότι η επίθεση είναι «για να εξαρθρωθούν οι ιρανικές ισλαμικές υποδομές τρομοκρατίας» στις περιοχές που δέχονται επίθεση.

«[Κατς] δεν πρέπει να λαμβάνεται καθόλου σοβαρά υπόψη», δήλωσε στο Al Jazeera η πολιτική αναλύτρια Όρι Γκόλντμπεργκ. «Το σπουδαίο με τη [σύνδεση αυτών των ομάδων με] την απειλή του Ιράν είναι ότι αφήνει το Ισραήλ να ξεκολλήσει».

Ο Ομάρ απέρριψε την ιδέα των δεσμών μεταξύ ομάδων στη Δυτική Όχθη και το Ιράν ως περιφερειακή στην καλύτερη περίπτωση.

«Υπάρχουν στοιχεία υλικοτεχνικής υποστήριξης [για αυτές τις ομάδες] που προέρχονται από έξω από την Παλαιστίνη», είπε ο Ομάρ, αλλά «υπάρχουν πολλοί γηγενείς παράγοντες πίσω από την άνοδο αυτών των κινημάτων».

Γιατί τώρα και για ποιον;
Η πρόσφατη επίθεση έρχεται καθώς τα πράγματα ηρεμούν σε άλλο μέτωπο για το Ισραήλ.

Την Κυριακή, το Ισραήλ έπληξε τη Χεζμπολάχ σε αυτό που κήρυξε προληπτικό χτύπημα, ενώ η Χεζμπολάχ είπε ότι είχε εκτοξεύσει 340 ρουκέτες σε 11 ισραηλινές στρατιωτικές βάσεις.

Οι δυο τους ανταλλάσσουν επιθέσεις τακτικά στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ από τις 8 Οκτωβρίου, οι οποίες οδήγησαν στην εκκένωση των κατοίκων του νότιου Λιβάνου και των ισραηλινών παραμεθόριων χωριών, μια κατάσταση με την οποία οι κάτοικοί τους απογοητεύονται ολοένα και περισσότερο.

Η κατάσταση στα σύνορα με τον Λίβανο έχει ηρεμήσει, σύμφωνα με τους συμμάχους του Ισραήλ, αλλά ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται, παρόλο που συνεχίζονται οι συνομιλίες για την επίτευξη εκεχειρίας . Οι παρατηρητές δεν τους τρέφουν πολλές ελπίδες.

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η επίθεση στη Δυτική Όχθη έχει υποκινηθεί από δεξιούς πολιτικούς που έχουν αυξανόμενη δύναμη και επιρροή στην ισραηλινή κοινωνία.

Με επικεφαλής τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir και τον υπουργό Οικονομικών Bezalel Smotrich, αυτή η φατρία πιέζει το Ισραήλ να προχωρήσει περισσότερο στη Δυτική Όχθη, σε αυτό που οι αναλυτές είπαν ότι είναι προσπάθειες για πλήρη προσάρτηση της γης και εκτόπιση Παλαιστινίων.

Μια δήλωση του Κατς την Τετάρτη ότι το Ισραήλ πρέπει να εκτοπίσει τους Παλαιστίνιους που ζουν στη βόρεια Δυτική Όχθη, όπως κάνει τακτικά με τους ανθρώπους στη Γάζα, έχει προκαλέσει περαιτέρω φόβους σε αυτό το μέτωπο.

Τους τελευταίους μήνες, η ακροδεξιά έχει εκφράσει την επιθυμία της να προσαρτήσει όλη τη Δυτική Όχθη καθώς δυναμώνει υπό την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, του οποίου ο συνασπισμός βασίζεται στην υποστήριξη του Σμότριτς και του Μπεν-Γκβίρ.

Ο Νετανιάχου αντιμετώπισε πολλά εσωτερικά εμπόδια τους τελευταίους μήνες, όπως εκτεταμένες διαμαρτυρίες κατά της διακυβέρνησής του, σφοδρή κριτική από τις οικογένειες των αιχμαλώτων για την έλλειψη δράσης του να επιστρέψει τα αγαπημένα τους πρόσωπα και αυξανόμενη απογοήτευση από τους εκτοπισμένους Ισραηλινούς.

Παρά αυτό το αυξανόμενο βάρος και την αύξηση της επιρροής του στην ακροδεξιά, ο Νετανιάχου εξακολουθεί να διατηρεί ένα ελαφρύ προβάδισμα στις εθνικές δημοσκοπήσεις έναντι του κύριου αντιπάλου του για την πρωθυπουργία, Μπένι Γκαντζ .

«Ο Νετανιάχου δεν είναι τρελός», είπε ο Γκόλντμπεργκ. «Γνωρίζει την εκλογική του περιφέρεια και τους υποστηρικτές του. Γνωρίζει ότι οι περισσότεροι Ισραηλινοί είναι χαμένοι μπροστά στην εξέλιξη των γεγονότων του περασμένου έτους, αλλά δεν θα βρείτε ούτε έναν Εβραίο Σιωνιστή πολιτικό που να έχει βρει ένα εναλλακτικό πολιτικό ή στρατιωτικό όραμα».

Η συνεχιζόμενη μάχη του Ισραήλ σε πολλαπλά μέτωπα είναι πιθανό να συνεχιστεί, είπαν οι αναλυτές. Οι συνεχιζόμενες συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός για τη Γάζα έπληξαν πολλά εμπόδια , το Ισραήλ συνεχίζει να χτυπά στόχους της Χεζμπολάχ και αυτή η τελευταία επίθεση είναι μια εντατικοποίηση σε μια ήδη σιγοβρασμένη Δυτική Όχθη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ