Μέση Ανατολή: Αντιμέτωπες με πολλαπλά πιθανά μέτωπα οι ισραηλινές δυνάμεις - Ποια η στάση των ΗΠΑ

 
κκ

Ενημερώθηκε: 26/08/24 - 22:07

Άκρως επικίνδυνο και τεταμένο είναι το κλίμα στη Μέση Ανατολή. Μετά την δυναμική αναμέτρηση στο βόρειο μέτωπο, Ισραήλ και Χεζμπολάχ εκτοξεύουν απειλές εκατέρωθεν, με τον Νετανιάχου να δηλώνει με νόημα ότι αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας και τον Νασράλα να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ενός νέου, μεγαλύτερου χτυπήματος.

Για εκεχειρία στη Γάζα ούτε λόγος, καθώς οι αντιπροσωπείες Ισραήλ και Χαμάς αποχώρησαν από την Αίγυπτο, απορρίπτοντας τη νέα πρόταση των μεσολαβητών.

Το βράδυ της Δευτέρας (26/8) αξιωματούχος του καθεστώτος της Τεχεράνης επανέλαβε ότι η επίθεση στο Ισραήλ είναι «αναπόφευκτη» και ότι το κάθε μέλος του αυτοαποκαλούμενου Άξονα της Αντίστασης θα αποφασίσει ξεχωριστά πώς θα εκδικηθεί το θάνατο του Ισμαήλ Χανίγιε, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΕΡΤNews στο Τελ Αβίβ, Κωστής Κωνσταντίνου.

Το Κανάλι 12 της Ισραηλινής τηλεόρασης μετέδωσε ότι οι διαμεσολαβητές στις συνομιλίες αποφάσισαν να αφήσουν για το τέλος το «ακανθώδες» ζήτημα των δύο διαδρόμων Νετζαρίμ και Φιλαδέλφεια και να εστιάσουν αλλού.

Το Κανάλι 12 προσδιόρισε τις δυνατότητες του Ισραήλ να ασκήσει βέτο στην απελευθέρωση ορισμένων Παλαιστινίων κρατουμένων στο πλαίσιο συμφωνίας και το πόσους ζώντες ομήρους θα πάρει πίσω το Ισραήλ στην πρώτη φάση των έξι εβδομάδων. Το Κανάλι 12 ανέφερε ότι πράγματι έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος σε αυτά τα θέματα.

Παράλληλα, ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι και το ότι οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν σήμερα, λόγω της κλιμάκωσης της έντασης ενώ τα χρηματιστήρια διεθνώς κλονίζονται και πάλι.

Την ίδια ώρα, οι επιχειρήσεις ανθρωπιστικής βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα σταμάτησαν, μετά την έκδοση νέων εντολών εκκένωσης από το Ισραήλ για το Ντέιρ αλ Μπαλάχ στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας την Κυριακή (25/8). «Δεν είμαστε σε θέση να παραδώσουμε σήμερα υπό αυτές τις συνθήκες», είπε αξιωματούχος των υπηρεσιών αρωγής του ΟΗΕ μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. Είπε επίσης ότι το προσωπικό του ΟΗΕ εκεί έχει λάβει οδηγίες να προσπαθήσει να βρει τρόπο για να συνεχίσει η παροχή βοήθειας.

Μπορούν οι ΗΠΑ να επηρεάσουν τις εξελίξεις;
Για τους επόμενους μήνες μέχρι και τον Ιανουάριο οι ΗΠΑ, μόνο «μετρίως» μπορούν να πιέσουν καθώς επί της ουσίας Πρόεδρος με σταθερή προοπτική δεν υπάρχει στην χώρα.

Είναι δεδομένο πως τα πλοία και τα αμερικανικά μαχητικά που βρίσκονται στην περιοχή θα επέμβουν σε περίπτωση που το Ισραήλ βρεθεί υπό ασύμμετρη απειλή, αλλά η χθεσινή επιχείρηση των Ισραηλινών έγινε με αποκλειστικά δικά τους μέσα.

Για κύκλους από την άλλη άκρη του Ατλαντικού αυτό ήταν ξεκαθαρισμένο από τον Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος πριν από μία εβδομάδα έφυγε για έννατη φορά από το Τελ Αβίβ.

Οι ΗΠΑ είναι εδώ, αλλά όχι για όλα, φαίνεται πως ήταν το μήνυμα του επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας στο Ισραήλ.

Διπλωματία φαίνεται πως «ψηφίζει» ο παράγοντας Ιράν
Η Τεχεράνη επίσης έχει σήμερα στα χέρια της την τύχη ή την ατυχία να κρίνει τον χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο η επόμενη μεγάλη σύρραξη στην περιοχή θα ξεκινήσει.

Η προ μίας εβδομάδας διάκριση από το νέο πολιτικό σύστημα του Ιράν της υπόθεση της Γάζας και την υπόθεσης της Χεζμπολάχ, έκανε σαφές προς όλους πως η Τεχεράνη θα επιχειρήσει να «τρέξει» τις υποθέσεις περισσότερο διπλωματικά, αλλά όχι λιγότερο αποτελεσματικά.

Εάν σήμερα το Ιράν εμφανίζεται συγκρατημένο αναφορικά με μία «απάντηση» για την δολοφονία Χανίγιε στις 31 Ιουλίου στην Τεχεράνη, είναι γιατί έχει ληφθεί η στρατηγική απόφαση το πλήγμα να είναι πραγματικά ουσίας και όχι τυπικό.

Το εντυπωσιακό της συγκεκριμένης εξέλιξης είναι πως σε αυτή την «στροφή» του Ιράν δεν φαίνεται να έχουν δημόσια τουλάχιστον ενστάσεις οι ΗΠΑ για τις οποίες η χώρα που για δεκαετίες είναι ο χειρότερος εχθρός εσχάτως έχει έρθει ανέλπιστα πιο κοντά.

Όχι αυτή η εγγύτητα δεν θα «μεταφραστεί» σε διπλωματικές σχέσεις αλλά η απευθείας έστω και τηλεφωνικά γραμμή που υπάρχει ανάμεσα στο οβάλ γραφείο και την ιρανική προεδρία δεν θα κλείσει εν νέου.

Με πληροφορίες από ertnews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ