NewMed: Επικαιροποιημένο πλάνο ανάπτυξης για το κοίτασμα «Αφροδίτη» ύστερα από τελεσίγραφο της Λευκωσίας

 
δδ

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 26/08/24 - 18:35

Την πρόθεση των εταίρων στο κοίτασμα «Αφροδίτη» να υποβάλουν τις επόμενες ημέρες επικαιροποιημένο σχέδιο για ανάπτυξη και παραγωγή του κοιτάσματος, το οποίο εκπονήθηκε με βάση το αρχικό σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής, όπως είχε προηγουμένως εγκριθεί από την κυπριακή Κυβέρνηση, ανακοίνωσε η NewMed Energy, μέσω του χρηματιστήριου του Τελ Αβίβ, έπειτα από επιστολή προειδοποίησης του Υπουργού Ενέργειας Γιώργο Παπαναστασίου για τερματισμό της σύμβασης.

Στην ανακοίνωσή της, η NewMed Energy αναφέρει ότι στις 25 Αυγούστου του 2024, ο διαχειριστής του κοιτάσματος (Chevron) έλαβε από τον Υπουργό Ενέργειας της κυπριακής Κυβέρνησης ειδοποίηση παραβίασης, με βάση την οποία οι εταίροι του κοιτάσματος «Αφροδίτη» έχουν τρεις μήνες για να αποκαταστήσουν την παραβίαση σε σχέση με τη μη επίτευξη του ορόσημου, “διαφορετικά η κυπριακή Κυβέρνηση θα έχει το δικαίωμα να προβεί σε καταγγελία της ‘Σύμβασης Επιμερισμού Παραγωγής’».

Σημειώνεται ότι το ορόσημο αφορά στην έναρξη της διαδικασίας FEED (Front End Engineering and Design) σε σχέση με την ανάπτυξη του κοιτάσματος.

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Απριλίου, ο Υπουργός Ενέργειας, σύμφωνα με ανακοίνωση της NewMed, είχε αποστείλει επιστολή στη Chevron, δίνοντας διορία έξι μηνών, προκειμένου οι εταίροι της κοινοπραξίας να δηλώσουν τη συμμόρφωσή τους με το αρχικό πλάνο ανάπτυξης (που είχε κατατεθεί το 2019 από τον προηγούμενη διαχειρίστρια Noble Energy).

Η κοινοπραξία του «Αφροδίτη» αποτελείται από την Chevron Cyprus Limited με 35%, την BG Cyprus (Shell) 35% και την The Partnership (NewmedEnergy) με 30%.

Αρμόδιες πηγές δήλωσαν στο ΚΥΠΕ ότι οι ενέργειες της Κυβέρνησης πραγματοποιούνται σύμφωνα με τις πρόνοιες της σύμβασης. Πρώτιστο μέλημα, ανέφεραν, παραμένει η υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος της χώρας εντός των πλαισίων των συμβάσεων που έχει υπογράψει η Δημοκρατία. Υπενθύμισαν ακόμη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει από την κοινοπραξία να εφαρμόσει το Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής που είχε συμφωνηθεί το 2019.

Οι συζητήσεις ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2023 όταν η Chevron κατέθεσε αναθεωρημένο πλάνο ανάπτυξης το οποίο είχε απέρριψε η Δημοκρατία.

Mε πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΣΑ/ΜΚ, μέσω hellasjournal.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ