A λα brazilian ή θάμνο; Τα γούστα διαφέρουν πολύ. Η ιστορία της αποτρίχωσης στην ευαίσθητη περιοχή είναι μακρά κι επίπονη. Και οι νέες τάσεις αρκετά αντιφατικές.
H ομορφιά πονάει - έτσι τουλάχιστον έλεγαν για καιρό. Έτσι και η αποτρίχωση στην ευαίσθητη περιοχή δεν ήταν πάντα ανώδυνη. Ήδη από την αρχαιότητα ήταν όμως της μόδας, από την Αίγυπτο μέχρι την αρχαία Ρώμη. Οι γυναίκες τότε χρησιμοποιούσαν ακονισμένα κοχύλια και πέτρες, αίμα νυχτερίδας, ούρα μοσχαριού και λίπος γαϊδάρου για να απαλλαγούν από την τριχοφυία στο αιδοίο τους. Επίσης χρησιμοποιούσαν χάλκινα μαχαίρια, ελαφρόπετρες και μελισσοκέρι. Ακόμη και χρήση ορπιμνίου έκαναν: ένα εξαιρετικά τοξικό ορυκτό που περιέχει αρσενικό. Το σύγχρονο ξυραφάκι έκανε την εμφάνισή του πολύ αργότερα…
Ωστόσο η φύση δεν έφερε την τριχοφυία για να εκδικηθεί κανέναν, αλλά για να εξοπλίσει το ανθρώπινο σώμα: «Οι τρίχες δεν φυτρώνουν απλώς επειδή ξεχάστηκαν κατά την εξελικτική πορεία του ανθρώπου, αλλά για να μας προστατεύσουν», λέει η ερευνήτρια και δημοσιογράφος Μίτου Σανιάλ. Πρόκειται, επισημαίνει, για ένα φυσικό τείχος απέναντι σε παθογόνους μικροοργανισμούς, αποτρέποντας και από πιθανούς τραυματισμούς.
Ο καθένας με το γούστο του
Η Σανιάλ έχει μελετήσει εντατικά την ιστορία του αιδοίου, ενώ έχει γράψει και τη διδακτορική διατριβή της για το θέμα. Με την πάροδο των αιώνων, αναφέρει η επιστήμονας στην DW, η μόδα εξελίχθηκε επίσης σε ό,τι αφορά την τριχοφυία στα γεννητικά όργανα. «Αλλά το θέμα δεν ήταν μόνο να απαλλαγεί κανείς από αυτές τις τρίχες, αλλά να είναι και δημιουργικός ταυτόχρονα».
Σε ορισμένες χώρες, μάλιστα ιδίως στην Ανατολή, οι τρίχες θεωρούνται «απολίτιστες». Το Ισλάμ επιβάλλεται μάλιστα ακόμη και στην τριχοφυΐα, καθώς «Είναι κατακριτέο να αφήνει κανείς τις τρίχες στο εφήβαιο να μακραίνουν περισσότερο από 40 ημέρες», λέει η Σανιάλ. Από την άλλοι κάποιοι πολιτισμοί της Αφρικής και του Νότου, θεωρούν την τριχοφυΐα σημάδι γονιμότητας…
Από την (χαμένη) ιδιωτικότητα του αιδοίου στο… bush-is-back
Στο μεταξύ, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κυρίως το διαδίκτυο, προβάλλοντας όλο και περισσότερο γυμνό δέρμα, οδήγησαν σε μία τυποποίηση της αισθητικής ακόμη και στα πιο προσωπικά σημεία του σώματος. Και αυτή έφερε με τη σειρά της αυστηρή κριτική σε όσους δεν συμμορφώνονταν. Ακόμη και η Μαντόνα στοχοποιήθηκε και βρέθηκε στη δίνη ενός shitstorm όταν το 2014 δημοσίευσε φωτογραφία της στο instagram με τρίχες στη μασχάλη.
«Προκειται σχεδόν για μια πολιτική δήλωση, καθώς είναι ένα τόσο μεγάλο πρότυπο, κυρίως για νέες γυναίκες», παρατηρεί η Σανιάλ, η οποία θεωρεί εντυπωσιακό ότι οι περισσότεροι θεωρούν την τριχοφυΐα αηδιαστική, ενώ είναι κάτι τόσο φυσικό. «Αυτό σημαίνει πως πρέπει να προσπαθήσουμε για να ξαναγίνουν οι τρίχες κάτι τουλάχιστον φυσιολογικό».
Βέβαια, σύμφωνα με την ερευνήτρια, κινήματα αντίδρασης υπάρχουν πάντα, όταν η μόδα επιβάλλεται σε τέτοιο βαθμό. Έτσι, μέχρι και σταρ όπως η Lady Gaga και η ράπερ Doja Cat έχουν τοποθετηθεί δημόσια, δηλώνοντας την υποστήριξή τους στο κίνημα bush-is-back.
Πηγή: Deutsche Welle