Γ.Κεφαλογιάννης: Καθορισμός αριθμού, κριτηρίων επιλογής, εκπαιδεύσεως και κατανομής ειδικών επιστημόνων που επιλέγονται να υπηρετήσουν ως ΔΕΑ σε ΕΛΚΑΚ. ΓΕΕΘΑ και ΚΕΤΑΚ

 
Γ.Κεφαλογιάννης: Καθορισμός αριθμού, κριτηρίων επιλογής, εκπαιδεύσεως και κατανομής ειδικών επιστημόνων που επιλέγονται να υπηρετήσουν ως ΔΕΑ σε ΕΛΚΑΚ. ΓΕΕΘΑ και ΚΕΤΑΚ

Ενημερώθηκε: 20/08/24 - 22:09

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Ο αριθμός, τα κριτήρια επιλογής, εκπαιδεύσεως και κατανομής των ειδικών επιστημόνων οι οποίοι επιλέγονται να υπηρετήσουν ως Δόκιμοι Έφεδροι Αξιωματικοί (ΔΕΑ) στο Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης (ΓΕΕΘΑ) και στο Κέντρο Έρευνας Τεχνολογικής Αναπτύξεως και Καινοτομίας (ΚΕΤΑΚ) καθορίστηκαν μετά από σχετική απόφαση του αρμόδιου Υφυπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Η προαναφερθείσα απόφαση δημοσιεύτηκε ήδη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, λαμβάνοντας ΦΕΚ 4630/2024 της 8 Αυγούστου 2024 και αποτελεί ήδη νόμο του κράτους.

Πιο συγκεκριμένα.

Με απόφαση του ΥΦΕΘΑ καθορίζονται ως ακολούθως o αριθμός των ειδικών επιστημόνων που επιλέγονται ανά Εκπαιδευτική Σειρά Στρατευσίμων Οπλιτών (ΕΣΣΟ) και ανά υπηρεσία να υπηρετήσουν τη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση, ως ΔΕΑ του Στρατού Ξηράς:

α) Στο ΕΛΚΑΚ: Πέντε ΔΕΑ.

β) Σε Κλάδους και υπηρεσίες του ΓΕΕΘΑ: Έξι ΔΕΑ, εκ των οποίων στο ΚΕΤΑΚ οι τρεις εξ αυτών.

Όπως σημειώνεται σε άλλο σημείο της προαναφερθείσης αποφάσεως «Οι ειδικοί επιστήμονες επιλέγονται να υπηρετήσουν τη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση ως ΔΕΑ στις ανωτέρω υπηρεσίες, κατόπιν αιτήσεώς τους, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

α) Είναι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος σε έναν από τους ακόλουθους τομείς:

  • Πληροφορικής.
  • Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών
  • Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών
  • Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ.
  • Χημικών Μηχανικών.
  • Αναδυόμενες Τεχνολογίες - Τεχνητή Νοημοσύνη – Ρομποτική.
  • Οικονομικές Επιστήμες και Διοίκηση Επιχειρήσεων.
  • Βιολογίας - Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής.
  • Μηχανικών Αυτοματισμού.
  • Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικής.
  • Μηχανικών Αναδυόμενων Τεχνολογιών

β) Έχουν σωματική ικανότητα κατηγορίας πρώτης ή δεύτερης (Ι1/Ι2).

Διευκρινίζεται περαιτέρω ότι «σε περίπτωση ύπαρξης περισσότερων ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι πληρούν τα παραπάνω κριτήρια και επιθυμούν να υπηρετήσουν ως ΔΕΑ, η επιλογή γίνεται με αιτιολογημένη απόφαση του Διευθυντή του ΣΤ’ Κλάδου του ΓΕΕΘΑ, με βάση τα ακόλουθα κριτήρια, κατά σειρά προτεραιότητας: α) Ερευνητική εμπειρία ή εμπειρία στην ίδρυση και λειτουργία νεοφυών εταιρειών τεχνολογικού τομέα μετά από την ολοκλήρωση της διδακτορικής τους διατριβής. β) Συνάφεια του αντικειμένου της διδακτορικής διατριβής, προς τις απαιτήσεις των θέσεων που πρόκειται να καλύψουν».

Οι ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι επιθυμούν να υπηρετήσουν τη στρατεύσιμη στρατιωτική τους υποχρέωση ως ΔΕΑ, προσκομίζουν τα δικαιολογητικά κατά την κατάταξή τους για την απόδειξη της συνδρομής των σχετικών προϋποθέσεων.

Τα δικαιολογητικά συγκεντρώνονται από τα Κέντρα Κατατάξεως ή τα Σημεία Υποδοχής Οπλιτών (ΣΥΠΟ) και υποβάλλονται αμελλητί στο ΓΕΣ για έλεγχο πληρότητος και εν συνεχεία στο ΓΕΕΘΑ/ΣΤ’ Κλάδο για την αξιολόγηση των αιτήσεων σε συνεργασία με το ΕΛΚΑΚ και τα ερευνητικά κέντρα των Ενόπλων Δυνάμεων για την κατανομή των ειδικών επιστημόνων στις αντίστοιχες υπηρεσίες, ενώ οι διοικητικές πράξεις επιλογής εκδίδονται από το ΓΕΣ.

Τέλος, μετά την ολοκλήρωση της βασικής εκπαιδεύσεώς τους οι ειδικοί επιστήμονες θα ονομάζονται «ΔΕΑ Διαβιβάσεων Ηλεκτρονικού Πολέμου» και θα τοποθετούνται με μέριμνα του ΓΕΣ στις καθορισθείσες από το ΓΕΕΘΑ/ΣΤ’ Κλάδο υπηρεσίες, ενώ μετά την τοποθέτησή τους στις υπηρεσίες, αποσπώνται με διαταγή του ΓΕΣ στη Σχολή Διαβιβάσεων (ΣΔΒ) στο Χαϊδάρι Αττικής για ταχύρρυθμη στρατιωτική εκπαίδευση διάρκειας 10 ημερών. «Σημειώνεται ότι από την παραπάνω απόφαση δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού» επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ.

Ερωτήματα

Να προσθέσουμε εμείς ότι (θεωρητικώς) το μέτρο ακούγεται σωστό, αλλά υπάρχουν και ορισμένα – εύλογα πιστεύουμε – και καλοπροαίρετα ερωτήματα.

Όπως για παράδειγμα:

Γιατί θα πρέπει να είναι ΔΕΑ και όχι π.χ. στρατεύσιμοι υπαξιωματικοί οι επιστήμονες αυτοί, οι οποίοι θα πληρώνονται κανονικώς με το μισθό του Δόκιμου και θα κάνουν ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ της θητείας τους στην Αττική;

Ποιος θα διασφαλίζει ότι επί παρουσίας πολλών με τα ίδια προσόντα θα γίνεται με τελείως διαφανή και αδιάβλητο τρόπο, καθώς η ανάθεση της επιλογής αυτής στον ΣΤ’ Κλάδο του ΓΕΕΘΑ και στην υπόλοιπη υπηρεσιακή αλυσίδα, δεν εξασφαλίζει καθόλου το αδιάβλητο αυτό σε τυχόν περίπτωση «εκφράσεως συγκεκριμένων επιλογών» - για να το πούμε κομψά, από την (εκάστοτε) πολιτική ηγεσία;

Ορισμένες από τις ειδικότητες αυτές είναι τόσο γενικές και αόριστες, που επειδή είμαστε Ελλάδα, αφήνουν έντονες υπόνοιες «βολέματος» και «άσχετων» υποψηφίων, που θα υπηρετήσουν επ’ αμοιβή στην Αττική την ίδια ώρα που άλλοι συνάδελφοί τους με τα ΙΔΙΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ θα «τρώνε με το κουτάλι» - κατά το κοινώς λεγόμενο – ως ΔΕΑ Πεζικού, Πυροβολικού, Τεθωρακισμένων κ.λπ., τον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου. Προς τι χρειάζεται ένας ΔΕΑ με διδακτορικό και τα υπόλοιπα προσόντα στις «Οικονομικές Επιστήμες και Διοίκηση Επιχειρήσεων» ή «Μηχανικός Αναδυόμενων Τεχνολογιών» (ποιες είναι άραγε αυτές;) να υπηρετεί στο ΕΛΚΑΚ, στο ΓΕΕΘΑ και στο ΚΕΤΑΚ;

Λέμε τώρα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ