Τουρκικός επεκτατισμός στην Αφρική: Στρατός, φιλανθρωπίες και σαπουνόπερες — Τι επιδιώκει ο Ερντογάν

 
Τουρκικός επεκτατισμός στην Αφρική: Στρατός, φιλανθρωπίες και σαπουνόπερες

Πηγή Φωτογραφίας: T.C. Millî Savunma Bakanlığı

Ενημερώθηκε: 19/08/24 - 09:25

του Κώστα Βενιζέλου

Ο τουρκικός επεκτατικός σχεδιασμός καλύπτει διάφορες περιοχές του πλανήτη. Μπορεί να επικεντρώνεται τα τελευταία χρόνια στην Αφρική, αλλά έχει ήδη διεισδύσει στα  βαλκάνια, στον Καύκασο και στην Ασία.

Αυτή η διείσδυση γίνεται με ενέργειες σε πολιτικό, στρατιωτικό επίπεδο. Παράλληλα υπάρχουν και διάφορες άλλες κινήσεις ήπιας ισχύος, οικονομικές, εμπορικές, πολιτιστικές, οι οποίες βαθμηδόν προωθούν και επιβάλλουν την κυριαρχία της Άγκυρας.

Στην Αφρική, ο μεγαλεπήβολος αυτός σχεδιασμός λειτουργεί, όπως προαναφέρθηκε, σε διάφορα επίπεδα: Τις πολιτικές, διπλωματικές, στρατιωτικές συνεργασίες, όπως και τις οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές αλλά και τις τουρκικές «φιλανθρωπίες».

Στο πλαίσιο αυτό, η Άγκυρα στέλνει και στρατιώτες αλλά και μηχανικούς, επιστήμονες, ιμάμηδες και εκπαιδευτικούς. Στέλνει, όμως και τηλεοπτικές παραγωγές. Αυτό το πεδίο είναι μεν σχετικά καινούργιο,  αποτελεί, ωστόσο, αντιγραφή από τον αμερικανικό πολιτιστικό ιμπεριαλισμό.

  • Οι τουρκικές παραγωγές σε ταινίες είναι στην πρώτη γραμμή σε αφρικανικές χώρες και έχουν και επιτυχία στο πεδίο της τηλεθέασης. Αυτό το εργαλείο, το οποίο χρησιμοποιεί και στην Ευρώπη ( όπως και σε Ελλάδα και Κύπρο), αποτελεί πυλώνα ήπιας προώθησης του τουρκικού επεκτατισμού. Μέσα και από σαπουνόπερες!

Οι δραστηριότητες της Άγκυρας έχουν επεκταθεί μέσα κι από διάφορους Οργανισμούς, όπως είναι το ΤΙΚΑ ( Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού), το οποίο ως γνωστό παρέχει αναπτυξιακή βοήθεια προς τρίτες χώρες ( σ.σ. δραστηριοποιείται και στα κατεχόμενα).

Στη μεγάλη εικόνα και η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Καταστροφών όπως και μια σειρά εργαλεία, που αφορούν την εκπαίδευση ( σχολεία, εκπαιδευτικοί), τη διάδοση του τουρκικού πολιτισμού (γλώσσα και τέχνη) αλλά και θρησκείας.

Ο «καλός» Ερντογάν, ο πατερούλης, αναδεικνύεται μέσα από… φιλανθρωπίες. Η Άγκυρα τα τελευταία χρόνια μείωσε σημαντικά τις εισφορές της για ανθρωπιστικούς λόγους μέσω Διεθνών Οργανισμών, όπως είναι τα Ηνωμένα Έθνη. Στέλνει τη βοήθεια αυτή απευθείας, τονίζοντας την «τουρκική αλληλεγγύη». Κι αυτό αποτελεί εργαλείο αύξησης επιρροής. Δημιουργούνται άλλης μορφής σχέσεις.

Όλα αυτά, η αύξηση της επιρροής, δεν μπορεί να πετύχει χωρίς να υπάρχει στη μεγάλη εικόνα η διπλωματία, η πολιτική όπως και ο στρατιωτικός βραχίονας. Σε διπλωματικό επίπεδο, τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι τουρκικές πρεσβείες σε αφρικανικές χώρες. Έχουν φθάσει τις 44. Σημειώνεται πως λόγω αυτής της τακτικής υπολογίζεται πως μεγάλη αύξηση υπάρχει και στη λειτουργία πρεσβειών αφρικανικών χωρών στην Άγκυρα.

  • Η στρατιωτική παρουσία είναι σημαντική παράμετρος. Όπως είναι γνωστό, οι περισσότερες δυνάμεις εκτός Τουρκίας βρίσκονται στα κατεχόμενα. Στην περίπτωση αυτή, βέβαια, τα στρατεύματα είναι κατοχικά. Διαθέτει δυνάμεις, μεταξύ άλλων και σε Κατάρ, Σομαλία, Συρία, Ιράκ, Λιβύη. Έχει συνάψει στρατιωτικές συμφωνίες με Νιγηρία, Σενεγάλη, Τόγκο.

Είναι σαφές πως αυτός ο σχεδιασμός, ο οποίος έχει αποτελέσματα, δημιουργεί συνθήκες για να υλοποιηθεί το  όραμα του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για αυτονόμηση της χώρας του από τους δυτικούς αλλά και για να καταστεί διεθνής δύναμη.

Αυτός ο στόχος περνά και μέσα από την Κύπρο, η οποία χρησιμοποιείται και ως μοντέλο. Εισέβαλε η Τουρκία, επέβαλε «ειρήνη» και απέτρεψε τα χειρότερα. Ένα αφήγημα, το οποίο στηρίζεται στο ψέμα. Χρησιμοποιούν μοντέλο Κύπρου με τη διείσδυση, βαθμηδόν αύξηση της επιρροής και του ελέγχου.

ΠΗΓΗ: Hellasjournal.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ