ΗΠΑ: Τούρκος που εργάζονταν στο υπουργείο Άμυνας κατηγορείται για κλοπή απόρρητων εγγράφων

 
ΗΠΑ: Τούρκος που εργάζονταν στο υπουργείο Άμυνας κατηγορείται για κλοπή 3.400 σελίδων με απόρρητα έγγραφα

Πηγή Φωτογραφίας: Alexandria Sheriff’s Office

Ενημερώθηκε: 12/08/24 - 19:09

Ο Gökhan Gun, ένας τουρκικής καταγωγής μηχανικός που εργάζεται για το υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, συνελήφθη με την κατηγορία ότι έκρυψε στο σπίτι του δεκάδες απόρρητα έγγραφα που ανήκαν στον αμερικανικό στρατό.

Η έρευνα συνεχίζεται για να διαπιστωθεί γιατί ο εν λόγω Τούρκος πολίτης με αμερικανική υπηκοότητα συγκέντρωσε τα επίμαχα έγγραφα στην οικία του. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι πρόκειται για κατασκοπεία και τίθεται το ερώτημα αν εργαζόταν για κάποια κυβέρνηση.

Ο Gun, ο οποίος ταξίδευε συχνά στο εξωτερικό και έχει σπίτια στη Βιρτζίνια, το Τέξας και τη Φλόριντα, τέθηκε υπό κράτηση τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής 9 Αυγούστου από πράκτορες του FBI που έφτασαν για να εκτελέσουν ένταλμα έρευνας στο σπίτι του στο Falls Church, Va.

Ετοιμαζόταν να φύγει για αυτό που ο ίδιος περιέγραψε ως ένα ταξίδι ψαρέματος με φίλους, σκοπεύοντας να επιβιβαστεί σε μια πτήση προς το Puerto Vallarta του Μεξικού, που αναχώρησε χωρίς αυτόν στις 6:52 π.μ.

Οι πράκτορες τον σταμάτησαν στο δρόμο έξω από την οικία του καθώς περίμενε έναν οδηγό που θα τον μετέφερε στο αεροδρόμιο. Ανάμεσα στις αποσκευές του βρήκαν ένα μαύρο σακίδιο που περιείχε ένα έγγραφο με την ένδειξη άκρως απόρρητο.

Η καταγγελία εναντίον του δείχνει ένα μοτίβο που ξεπερνούσε κατά πολύ την κανονική συμπεριφορά εργασίας του από το σπίτι, συμπεριλαμβανομένων πολλών περιπτώσεων κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών στις οποίες καταγράφηκε από κάμερες ασφαλείας να εκτυπώνει έγγραφα.

Από τότε που ξεκίνησε τη δουλειά του στην Πολεμική Αεροπορία στα μέσα του 2023, ο κ. Γκουν τύπωσε 256 έγγραφα, συνολικά περίπου 3.400 σελίδες, πολλά κοντά στο τέλος της εργάσιμης ημέρας, ανέφεραν οι ερευνητές.

πριν τη σύλληψη του ο Gun εκτύπωσε περισσότερες από 406 σελίδες εγγράφων, που περιελάμβαναν 82 άκρως απόρρητες σημάνσεις, πρόσθεσαν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, με βάση τα αρχεία του εισαγγελέα, ο Gun, ο οποίος έχει αμερικανική υπηκοότητα, τύπωσε 3.400 σελίδες εγγράφων κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Πολεμική Αεροπορία, η οποία ξεκίνησε στα μέσα του 2023.

O Gun τύπωσε 82 σελίδες που έφεραν την ένδειξη «άκρως απόρρητο». Για αυτό κρατήθηκε στο σπίτι του ενώ ετοιμαζόταν να πάει στο Μεξικό.

Η εισαγγελία, η οποία εξέτασε υλικό από κάμερες ασφαλείας, ανέφερε ότι ο Τούρκος συνήθως έπαιρνε από το γραφείο του τα έγγραφα που είχε εκτυπώσει προς το τέλος της βάρδιας του σε πλαστικές σακούλες για ψώνια.

Σύμφωνα με την DW Turkish, ο G εμποδίστηκε να πάει στο Μεξικό από πράκτορες του  FBI (Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών). Οι New York Times ανέφεραν ότι ο G ταξίδευε συχνά στο εξωτερικό, και έχει σπίτια στη Βιρτζίνια, το Τέξας και τη Φλόριντα.

Την Τρίτη θα ληφθεί η απόφαση για το αν ο Τούρκος ο οποίος οδηγήθηκε σε σύντομη ακροαματική διαδικασία στο περιφερειακό δικαστήριο την Παρασκευή, θα παραμείνει υπό κράτηση.

Η εισαγγελία ζήτησε τη συνέχιση της κράτησής του λόγω του κινδύνου απόδρασης. Στην πρώτη του κατάθεση σε πράκτορες του FBI ο Τούρκος ισχυρίστηκε ότι τα εμπιστευτικά έγγραφα “είχαν λήξει”, αλλά η εισαγγελία δήλωσε ότι τα έγγραφα “ήταν ενημερωμένα”.

Η εφημερίδα Washington Post έγραψε ότι ο Gun μπορεί να καταδικαστεί σε φυλάκιση έως και πέντε ετών και σε πρόστιμο 250.000 δολαρίων για το αδίκημα της αρπαγής εμπιστευτικών εγγράφων χωρίς εξουσιοδότηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εισαγγελίας, ο Gun γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη Gun, και πήγε στις ΗΠΑ το 2001 για να εργαστεί σε εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Απέκτησε δικαιώματα μόνιμης διαμονής το 2012 και έλαβε διπλή υπηκοότητα το 2021.

Το θέμα αναπαράγεται και από τον τουρκικό ιστοχώρο DUVAR.

Ο κ. Gun, ο οποίος είχε άδεια να πάρει κάποιο υλικό εργασίας στο σπίτι, υποβάθμισε τη σημασία των πράξεών του, λέγοντας στους πράκτορες ότι «οι ταξινομήσεις μπορεί να είχαν λήξει» σε πολλά από τα έγγραφα που είχε στην κατοχή του, σύμφωνα με το αρχείο.

Μια έρευνα την περασμένη εβδομάδα στον χώρο εργασίας του από το Γραφείο Ειδικών Ερευνών της Πολεμικής Αεροπορίας δεν ανακάλυψε τις απόρρητες πληροφορίες, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Όμως οι πράκτορες βρήκαν στοίβες με χαρτιά στην τραπεζαρία του, μερικές σαφώς επισημασμένες ως άκρως απόρρητα. Συγκεκριμένα, ένα από αυτά είχε εκτυπωθεί την Τετάρτη, φαινομενικά σε αντίθεση με τον ισχυρισμό του ότι τίποτα δεν είχε τρέχουσες σημάνσεις ταξινόμησης.

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και εισήλθε στις Ηνωμένες Πολιτείες με μη μεταναστευτική βίζα εργασίας H-1B το 2001 για μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών, ανέφεραν οι εισαγγελείς. Έγινε νόμιμος μόνιμος κάτοικος των ΗΠΑ το 2012 και πολιτογραφήθηκε πολίτης τον Ιούλιο του 2021 ενώ διατήρησε την υπηκοότητα της Τουρκίας.

Μια βιογραφία του κ. Gun σε έναν ιστότοπο εμπορικών ενώσεων αναφέρει ότι έλαβε πτυχίο μηχανικής από το Πανεπιστήμιο George Mason, μεταπτυχιακό στη μηχανική από το Πανεπιστήμιο George Washington και ένα διδακτορικό στην επιστήμη των υπολογιστών από το Southern Methodist University.

Περιγράφει τον εαυτό του ως μανιώδη δρομέα, ποδηλάτη, ποδοσφαιριστή και θαυμαστή της ομάδας μπάσκετ George Mason Patriots.

ΠΗΓΗ: Hellasjournal.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ