Τα πρώτα F-16 έφτασαν στην Ουκρανία

 
ff

Ενημερώθηκε: 31/07/24 - 19:57

Η Ουκρανία παρέλαβε τα πρώτα πολυαναμενόμενα μαχητικά F-16 από εταίρους της, αλλά ο αριθμός είναι μικρός, μετέδωσε σήμερα το Bloomberg επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η Πολεμική Αεροπορία της Ουκρανίας δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα του Reuters, να σχολιάσει το θέμα.

Στις 10 Ιουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον , ανακοίνωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι είχαν ήδη αρχίσει να μεταφέρουν αμερικανικά μαχητικά F-16 στο Κίεβο . Πρόσθεσε ότι αεροπλάνα θα πετάξουν στον ουρανό της Ουκρανίας αυτό το καλοκαίρι.

Την προηγούμενη μέρα, η Wall Street Journal ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να εξοπλίσει μαχητικά που μεταφέρθηκαν στο Κίεβο με πυραύλους αέρος-εδάφους AGM-88 HARM, κιτ καθοδήγησης βομβών υψηλής ακρίβειας, πυραύλους αέρος-αέρος AMRAAM και AIM-9X. καθώς και βόμβες μικρής διαμέτρου Σημειώθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επέτρεψαν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα στο ρωσικό έδαφος μόνο «σε απάντηση σε επιθέσεις από εκείνη την πλευρά των συνόρων».

Πέρυσι, η Ολλανδία και η Δανία συμφώνησαν να παράσχουν στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις μαχητικά F-16. Την ίδια περίοδο άρχισε η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων. Έτσι, ο Ολλανδός υπουργός Άμυνας Kaisa Ollongren δήλωσε ότι το πρώτο αεροσκάφος θα παραδοθεί το καλοκαίρι του 2024. Και ο επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών της Δανίας, Lars Lekke Rasmussen, διευκρίνισε τον Μάιο ότι η Κοπεγχάγη θα επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει F-16 για να επιτεθεί στη Ρωσία.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Aja Lyabib , με τη σειρά του, ανακοίνωσε την παράδοση 30 τέτοιων αεροσκαφών στο καθεστώς του Κιέβου έως το 2028, το πρώτο από τα οποία αναμένεται να φτάσει φέτος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ