Δολοφονία Χανίγια: Πανηγυρισμοί στα social media εθνικιστών υπουργών της κυβέρνησης Νετανιάχου

 
Δολοφονία Χανίγια: Πανηγυρισμοί στα social media εθνικιστών υπουργών της κυβέρνησης Νετανιάχου

Ενημερώθηκε: 31/07/24 - 15:53

Το Ισραήλ δεν έχει προβεί σε επίσημο σχολιασμό της δολοφονίας του αρχηγού του πολιτικού σκέλους της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια σήμερα τα ξημερώματα στην Τεχεράνη και ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με τον εβραϊκό τύπο φέρεται να έχει καλέσει τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να απόσχουν από σχόλια και να παραμείνουν σιωπηλοί.

Εντούτοις, διάφοροι υπουργοί έχουν εμφανιστεί να πανηγυρίζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το θάνατο του Χανίγια, το πρωί της Τετάρτης, όπως ο υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Αμιτσάι Ελιγιάχου, που έγραψε στο Χ: «Αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να εξαγνιστεί ο κόσμος από αυτή τη βρωμιά». Ο Ελιγιάχου είναι μέλος του ακροδεξιού υπερεθνικιστικού κόμματος Οτζμά Γιεχουντίτ (Εβραϊκή Ισχύς) του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Μπεν Γκβιρ, που συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού του Νετανιάχου.

Σε σχόλια στις κοινωνικές πλατφόρμες προχώρησαν και οι υπουργοί Διασποράς και Επικοινωνιών, Αμιχάι Τσικλί και Σλόμο Κάρχι, αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, ο Τσικλί έγραψε στα αγγλικά «Πρόσεχε τι εύχεσαι» (“Careful What You Wish For”) πάνω από ένα βίντεο του Χανίγια να μιλά σε ένα ακροατήριο που φώναζε “Θάνατος στο Ισραήλ”. Από την πλευρά του, ο Κάρχι παρέθεσε ένα βιβλικό εδάφιο που αναφέρει «Έτσι να χαθούν όλοι οι εχθροί σου, Κύριε». Και οι δύο υπουργοί είναι μέλη του κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου.

Μπορεί το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού να διατηρεί σιγή ιχθύος για το περιστατικό της δολοφονίας, εντούτοις για σύντομο χρονικό διάστημα σήμερα το πρωί δημοσίευσε στον ιστότοπό του μια φωτογραφία του Χανίγια με τη λέξη «Εξολοθρεύθηκε» αποτυπωμένη στο μέτωπό του. Η ανάρτηση λίγο αργότερα διαγράφηκε.

Την ίδια στιγμή, μέλη της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ χρησιμοποίησαν την ευκαιρία για να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση. «Η εξάλειψη των αρχηγών της στρατιωτικής πτέρυγας της Χεζμπολάχ και του επικεφαλής της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς είναι σημαντικές επιτυχίες για την ασφάλεια, όμως 115 όμηροι ακόμη δεν έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους», έγραψε στο Χ ο Γιαίρ Γκολάν, επικεφαλής του συνασπισμού «Οι Δημοκράτες» των Εργατικών και του κόμματος Μερέτζ.

Πηγή: Times of Israel μέσω ertnews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ