Η Γερμανία απέκλεισε τη Δευτέρα το ενδεχόμενο εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Συρία, καθώς οκτώ κράτη της ΕΕ ζήτησαν επανεκτίμηση της στρατηγικής έναντι της Δαμασκού.
Μια πρόσφατη επιστολή των κρατών της ΕΕ προς τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής του μπλοκ, Josep Borrell, «εν τέλει διεγείρει μια διαδικασία προβληματισμού για την εξέταση της αποτελεσματικότητας των μέσων της ΕΕ στην πολιτική για τη Συρία. Είμαστε πάντα ανοιχτοί στη διαδικασία προβληματισμού, ας πούμε…», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Φίσερ, σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.
«Αλλά αυτό που είναι επίσης σαφές είναι ότι το συριακό καθεστώς εμποδίζει επί του παρόντος οποιαδήποτε πρόοδο στην πολιτική διαδικασία σύμφωνα με το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και συνεχίζει να διαπράττει τα πιο σοβαρά εγκλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά του πληθυσμού του σε καθημερινή βάση και για όσο διάστημα αυτή είναι η περίπτωση, δεν μπορεί κανείς να αγωνιστεί πραγματικά για την εξομάλυνση των σχέσεων με το συριακό καθεστώς», πρόσθεσε.
Την περασμένη εβδομάδα, οι υπουργοί Εξωτερικών της Αυστρίας, της Κροατίας, της Κύπρου, της Τσεχίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας κάλεσαν το μπλοκ να «αναθεωρήσει και να αξιολογήσει» τη στάση και την πολιτική του απέναντι στη Συρία, όπου ξεκίνησε ένας εμφύλιος πόλεμος το 2011.
Τόνισαν ότι «στόχος τους είναι μια πιο ενεργή, με γνώμονα τα αποτελέσματα και λειτουργική πολιτική για τη Συρία».
Δηλώνοντας ότι μια τέτοια μεταρρύθμιση πολιτικής «θα μας επέτρεπε να αυξήσουμε την πολιτική μας μόχλευση [και] την αποτελεσματικότητα της ανθρωπιστικής μας βοήθειας» στη Συρία, οι υπουργοί Εξωτερικών πρότειναν 10 τομείς – που περιγράφονται σε ξεχωριστό άτυπο έγγραφο – που θα πρέπει να συζητηθούν «ανοιχτά και χωρίς «προκαταλήψεις».
Άλλοι τομείς για εξερεύνηση λέγεται ότι περιλαμβάνουν στρατηγική ανταλλαγή με Άραβες εταίρους, περαιτέρω ανάπτυξη ανθρωπιστικών μηχανισμών ως μέρος της προσέγγισης έγκαιρης ανάκαμψης της ΕΕ, αντιμετώπιση ανεπιθύμητων αρνητικών επιπτώσεων των κυρώσεων της ΕΕ και διευκόλυνση των συνθηκών για την επιστροφή των προσφύγων στη Συρία.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Αυστρίας, Alexander Schallenberg, έναν από τους υπογράφοντες την επιστολή, «πρέπει να παραδεχτούμε ότι η πολιτική μας για τη Συρία δεν έχει γεράσει καλά» μετά από δεκατρία χρόνια από τη συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Συρία μεταξύ του Μπασάρ Αλ Άσαντ και των ομάδων της αντιπολίτευσης.
«Όσο πικρό κι αν είναι, με τη βοήθεια του Ιράν και της Ρωσίας, το καθεστώς Άσαντ παραμένει σταθερά στη σέλα, η συριακή αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη ή εξόριστη εντελώς – η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί πλέον να κάνει τα στραβά μάτια σε αυτήν την πραγματικότητα», είπε ο Σάλενμπεργκ. .