Χρονοδιάγραμμα των εκκαθαρίσεων στο Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας

 
δδ

Ενημερώθηκε: 28/07/24 - 19:09

Τουλάχιστον από τον Απρίλιο, ο ρωσικός στρατός βρίσκεται σε αναταραχή, με συλλήψεις ανώτερων αξιωματούχων του υπουργείου Άμυνας με κατηγορίες όπως δωροδοκία και κατάχρηση εξουσίας.

Αυτή η αναταραχή φαίνεται να κορυφώθηκε τον Μάιο με την απόλυση του μακροχρόνιου υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ο οποίος αντιμετώπισε κατηγορίες για κακή διαχείριση της ευρείας κλίμακας εισβολής στην Ουκρανία.

Ενώ ο οικονομολόγος Αντρέι Μπελούσοφ είναι τώρα επικεφαλής του υπουργείου Άμυνας και η ένταση της εκκαθάρισης έχει υποχωρήσει, ορισμένες συλλήψεις συνεχίζονται.

Εδώ είναι ένα χρονοδιάγραμμα της εκκαθάρισης του στρατού:

23 Απριλίου 2024
Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Τιμούρ Ιβάνοφ κατηγορείται για δωροδοκία.

Ο Ιβάνοφ, ο οποίος επέβλεπε έργα κατασκευής και στέγασης για τον ρωσικό στρατό, κατηγορείται ότι έλαβε δωροδοκία «με τη μορφή υπηρεσιών» αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου ρούβλια (12,2 εκατομμύρια δολάρια).

  					Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Τιμούρ Ιβάνοφ. Σεργκέι Μπομπίλεφ / TASS

7 Μαΐου 2024
Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ορκίζεται για πέμπτη θητεία.

12 Μαΐου 2024
Ο Πούτιν αντικαθιστά τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου με τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αντρέι Μπελούσοφ.

14 Μαΐου 2024
Ο υποστράτηγος Γιούρι Κουζνέτσοφ κατηγορείται για δωροδοκία.

Ο Κουζνέτσοφ, ο οποίος ηγείται της διεύθυνσης προσωπικού του υπουργείου Άμυνας, κατηγορείται ότι έλαβε δωροδοκία από εταιρείες με αντάλλαγμα απροσδιόριστες χάρες.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι περισσότερα από 100 εκατομμύρια ρούβλια (1,1 εκατομμύρια δολάρια) ρωσικό και ξένο νόμισμα, χρυσά νομίσματα, συλλεκτικά ρολόγια και αντικείμενα πολυτελείας ανακαλύφθηκαν και κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια ερευνών στην κατοικία και την εγγεγραμμένη διεύθυνση του Kuznetsov.

  					Υποστράτηγος Ιβάν Ποπόφ. Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας

17 Μαΐου 2024
Ο στρατηγός Ιβάν Ποπόφ κατηγορείται για δωροδοκία.

Ο Ποπόφ, ο οποίος στο παρελθόν υπηρέτησε ως διοικητής του 58ου Στρατού Συνδυασμένων Όπλων Φρουρών, κατηγορείται ότι έκλεψε μέταλλο αξίας άνω των 130 εκατομμυρίων ρούβλια (1,5 εκατομμύριο δολάρια) που αγόρασαν ως «ανθρωπιστική βοήθεια» οι ρωσικές αρχές κατοχής στην περιοχή Zaporizhzhia της νότιας Ουκρανίας.

Τον Ιούλιο του 2023, ο στρατηγός είπε ότι απαλλάχθηκε από τον ρόλο του ως διοικητής στην περιοχή Zaporizhzhia αφού παραπονέθηκε για συστημική κακοδιαχείριση εντός του στρατού στον πρώην υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

  					Αντιστράτηγος Vadim Shamarin. Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας

23 Μαΐου 2024
Ο αντιστράτηγος Vadim Shamarin κατηγορείται για δωροδοκία.

Οι ερευνητές κατηγορούν τον Shamarin, ο οποίος ηγείται της διεύθυνσης επικοινωνιών του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας, ότι δέχθηκε 36 εκατομμύρια ρούβλια από ένα εργοστάσιο κατασκευής τηλεφώνων για «γενική προστασία» και εξασφάλιση υψηλότερων προμηθειών προϊόντων μέσω συμβάσεων του Υπουργείου Άμυνας.

Ο ανώτερος αξιωματικός προμηθειών Βλαντιμίρ Βερτελέτσκι κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας.

Οι ερευνητές κατηγορούν τον Βερτελέτσκι ότι δέχτηκε δωροδοκία σε σχέση με «έργο που δεν εκτελέστηκε» βάσει κυβερνητικής σύμβασης το 2022. Σύμφωνα με τις αρχές επιβολής του νόμου, η υπογραφή κόστισε στο κράτος «πάνω από 70 εκατομμύρια ρούβλια» (823.000 δολάρια).

15 Ιουλίου 2024
Ο στρατηγός Ποπόφ τίθεται σε κατ' οίκον περιορισμό.

Δικαστής στη Μόσχα αποφάσισε να απελευθερώσει τον στρατηγό Ιβάν Ποπόφ από την προφυλάκιση και να τον θέσει σε κατ' οίκον περιορισμό.

  					Αντρέι Μπέλκοφ. vskmo.ru

24 Ιουλίου 2024
Ο επικεφαλής της κατασκευαστικής εταιρείας του υπουργείου Άμυνας Αντρέι Μπέλκοφ συνελήφθη για κατάχρηση εξουσίας.

Η Kommersant αναφέρει ότι ο Μπέλκοφ κατηγορείται ότι ανέθεσε μια κρατική σύμβαση μέσω ψεύτικου διαγωνισμού σε γνωστό του, ο οποίος πούλησε ένα μαγνητικό τομογράφο για μια στρατιωτική κλινική με κόστος 121 εκατομμύρια ρούβλια (1,4 εκατομμύρια δολάρια). Το πραγματικό κόστος του σαρωτή λέγεται ότι ήταν 76 εκατομμύρια ρούβλια (890.000 δολάρια).

Οι ερευνητές εξετάζουν τα συμβόλαια, τα προσωπικά κέρδη και άλλες διασυνδέσεις του Μπέλκοφ κατά τη διάρκεια της θητείας του ως επικεφαλής της στρατιωτικής κατασκευαστικής εταιρείας, η οποία επιβλήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες το 2023 κυρώσεις για τη συμμετοχή της στην ανοικοδόμηση της κατεχόμενης Μαριούπολης.

Η Kommersant γράφει ότι η δουλειά του πρώην επικεφαλής των κατασκευών βρίσκεται «υπό μικροσκόπιο» λόγω μιας υψηλού προφίλ έρευνας δωροδοκίας στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Τιμούρ Ιβάνοφ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ