Η Σλοβακία προτείνει «τεχνική λύση» για να ξεμπλοκάρει τις ρωσικές προμήθειες πετρελαίου

 
δδ

Ενημερώθηκε: 27/07/24 - 20:54

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας πρόσφερε λύση στην Ουκρανία την Παρασκευή για την αποκατάσταση των μπλοκαρισμένων ρωσικών προμηθειών πετρελαίου σε σλοβακικά και ουγγρικά διυλιστήρια.

Τόσο η Σλοβακία όσο και η Ουγγαρία έχουν επηρεαστεί από την επιβολή κυρώσεων από την Ουκρανία στη ρωσική εταιρεία πετρελαίου Lukoil , διακόπτοντας τις ροές της μέσω της χώρας.

Έρχεται περισσότερα από δύο χρόνια αφότου η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε να σταματά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μετά την ολοσχερή εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία , εκθέτοντας τη συνεχιζόμενη εξάρτηση ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ από τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ρωσίας.

Το γραφείο της κυβέρνησης της Σλοβακίας δήλωσε στο Reuters σε δήλωση την Παρασκευή ότι ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο συζήτησε το θέμα με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ και ο Φίτσο είχε προτείνει «μια τεχνική λύση στην οποία θα πρέπει να συμμετάσχουν πολλά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Σλοβακίας».

Σλοβάκοι και Ούγγροι αξιωματούχοι επέκριναν την Ουκρανία για τη διακοπή των προμηθειών της Lukoil, λέγοντας ότι οι επακόλουθες αποκοπές απειλούν τη δική τους ενεργειακή ασφάλεια. Και οι δύο χώρες κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει επίσημες συνομιλίες με την Ουκρανία. Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Όλοφ Γκιλ δήλωσε την Πέμπτη ότι η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ εξακολουθεί να «εξετάζει τα γεγονότα» και «θα λάβει μια απόφαση όταν [είναι] έτοιμο».

Η Επιτροπή χορήγησε και στις δύο χώρες της Κεντρικής Ευρώπης εξαίρεση από την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου του μπλοκ το 2022, υπό την προϋπόθεση ότι θα βρουν εναλλακτικούς προμηθευτές. Καμία χώρα δεν έχει, ενώ οι εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ουγγαρίας από τη Ρωσία έχουν αυξηθεί.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ