Στην Κίνα η Μελόνι για οικονομικό «φλερτ» με τον Σι Τζινπίνγκ

 
meloni china xi jinping

Ενημερώθηκε: 27/07/24 - 14:37

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έφτασε σήμερα στην Κίνα όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη, ανακοίνωσαν τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, και θα έχει συνομιλίες που αφορούν τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη της Μελόνι στην ασιατική χώρα από την ανάληψη των καθηκόντων της το 2022.

Κατά τη διάρκεια της πενθήμερης επίσκεψής της, η οποία πρόκειται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη, η Ιταλίδα ηγέτης πρόκειται να συναντήσει τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ καθώς και τον πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ, σύμφωνα με το Πεκίνο.

«Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έφτασε σήμερα (Σάββατο) 27 Ιουλίου στο Πεκίνο για επίσημη επίσκεψη», ανέφερε η κινεζική δημόσια τηλεόραση CGTN στο κοινωνικό δίκτυο Weibo.

Το κανάλι συνόδευσε το μήνυμά του με μια φωτογραφία αεροπλάνου της Ιταλικής Δημοκρατίας στο διάδρομο προσγείωσης απογείωσης αεροδρομίου.

Στόχος της επίσκεψης είναι η «επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος», δήλωσε ιταλική κυβερνητική πηγή.

Οι συνομιλίες της Μελόνι με ανώτερους Κινέζους ηγέτες θα επικεντρωθούν στα «κυριότερα ζητήματα της διεθνούς ατζέντας, ξεκινώντας από τον πόλεμο στην Ουκρανία», είπε αυτή η πηγή.

Εκτός από το Πεκίνο, η Μελόνι θα επισκεφθεί και τη Σανγκάη (ανατολικά), την κινεζική οικονομική πρωτεύουσα.

Η Ιταλία αποχώρησε από τη συμφωνία με την Κίνα για τους Νέους Δρόμους του Μεταξιού πέρυσι, αφού ήταν η μόνη χώρα της G7 που συμμετείχε σε αυτό το τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα του Πεκίνου σε υποδομές στο εξωτερικό.

Πριν ανέλθει στην εξουσία, η Μελόνι δήλωνε ότι η τήρηση αυτού του προγράμματος, ο ακρογωνιαίος λίθος της φιλοδοξίας του προέδρου Σι Τζινπίνγκ να αυξήσει την επιρροή της χώρας του στο εξωτερικό, ήταν ένα «σοβαρό λάθος».

Το μη δεσμευτικό μνημόνιο συνεννόησης μεταξύ Ρώμης και Πεκίνου περιλάμβανε ευρείες δεσμεύσεις συνεργασίας στους τομείς της επιμελητείας, των υποδομών, των οικονομικών και του περιβάλλοντος.

Αλλά η υποτιθέμενη έλλειψη διαφάνειας έχει προκαλέσει υποψίες στους συμμάχους της Ιταλίας.

Έκτοτε, η κυβέρνηση Μελόνι επεδίωξε να αποκαταστήσει τους δεσμούς με την Κίνα, έναν βασικό εμπορικό εταίρο.

«Οι σχέσεις μας με την Κίνα είναι θετικές, ακόμα κι αν είμαστε ανταγωνιστές και οι θέσεις μας διαφέρουν σε ορισμένα ζητήματα», δήλωσε τον Απρίλιο ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.

Η αποχώρηση της Ρώμης από το έργο Νέοι Δρόμοι του Μεταξιού «δεν ήταν μια πράξη εχθρότητας προς την Κίνα», τόνισε.

Δύσκολες ισορροπίες

Η Μελόνι ωστόσο θα δυσκολευτεί να ισορροπήσει τους στόχους της με τη σκλήρυνση της στάσης της ΕΕ σε ότι αφορά το εμπόριο με το Πεκίνο, καθώς και με τις εντάσεις που έχουν να κάνουν με την υποστήριξη της Κίνας προς την πολεμική μηχανή του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Η Ιταλίδα ηγέτης αναμένεται να αναφερθεί την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της με τους Κινέζους ηγέτες, δήλωσε άλλος αξιωματούχος.

"Όλοι γνωρίζουμε ότι υπάρχει απόκλιση μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και της Κίνας σε πολλά σημαντικά θέματα", δήλωσε στο Bloomberg ο Τζιάνκομο Καλοβίνι, βουλευτής του κόμματος της Μελόνι και μέλος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του ιταλικού κοινοβουλίου. "Αλλά σε στιγμές υψηλής γεωπολιτικής έντασης όπως αυτή, είναι καλύτερο να κάνουμε περισσότερο διάλογο παρά λιγότερο".

Η ΕΕ έχει σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην Κίνα — σε σημαντικό βαθμό λόγω των πιέσεων του προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ζήτησε από τους εταίρους των ΗΠΑ να αντιταχθούν στην κινεζική πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και να πάψουν να προμηθεύουν την Κίνα με τσιπ υψηλής τεχνολογίας. Με τον Ντόναλντ Τραμπ να προηγείται πλέον στις δημοσκοπήσεις στις αμερικανικές εκλογές, η ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσει τι ισορροπίες θα κρατήσει ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Τι φοβίζει την Ευρώπη

Ενώ ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων έχει ανακοινώσει ότι αν γυρίσει στο Λευκό Οίκο θα επιβάλει δασμούς 60% σε όλα τα κινεζικά προϊόντα, φαίνεται να σχεδιάζει επίσης την επιβολή ενός ελάχιστου δασμού της τάξης του 10% και σε πολλές κατηγορίες προϊόντων από την ΕΕ.

"Η Ευρώπη φοβάται ότι μια δεύτερη θητεία Τραμπ σημαίνει ότι η ΕΕ θα χάσει περαιτέρω το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα και τις θέσεις εργασίας, καθώς ο Τραμπ θα επικεντρωθεί στην προσέλκυση επιχειρήσεων στις ΗΠΑ", δήλωσε ο Βανγκ Γιβέι, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Ρεμνίν στο Πεκίνο. "Αυτό πιθανόν να αλλάξει την προσέγγιση της ΕΕ σε ότι αφορά τους εμπορικούς περιορισμούς στο εμπόριο με την Κίνα".

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ