Ευρωκοινοβούλιο: Στο μικροσκόπιο η Τεχνητή Νοημοσύνη

 
δδ

Ενημερώθηκε: 26/07/24 - 15:52

Δύο από τις επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν συστήσει κοινή ομάδα εργασίας για την παρακολούθηση της εφαρμογής της Πράξης για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI), δήλωσαν στο Euractiv δύο άτομα με γνώση του θέματος.

Η εφαρμογή της Πράξης για την Τεχνητή Νοημοσύνη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έχει αναλάβει τον συντονισμό της διαδικασίας, έχει τραβήξει την προσοχή του Κοινοβουλίου όπως είναι φυσικό. Οι ευρωβουλευτές έχουν προηγουμένως εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη διαφάνειας γύρω από τη διαδικασία στελέχωσης του Γραφείου Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς και τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών σε τμήματα της διαδικασίας εφαρμογής.

Οι επιτροπές του Κοινοβουλίου για την Εσωτερική Αγορά και την Προστασία των Καταναλωτών (IMCO) και τις Πολιτικές Ελευθερίες, Δικαιοσύνη και Εσωτερικές Υποθέσεις (LIBE) θα συστήσουν μια διατομεακή ομάδα εργασίας για την Πράξη ΤΝ, δήλωσαν οι πηγές στο Euractiv, σε ιδιωτικές συζητήσεις.

Ωστόσο, οι λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας αυτής της ομάδας εργασίας παρακολούθησης, όπως ο τρόπος με τον οποίο θα προσεγγίσει τον νόμο για την ΤΝ, ποιοι θα συμμετέχουν και πόσο συχνά θα συνεδριάζει, θα καθοριστούν μετά το καλοκαίρι.

Εν τω μεταξύ, το Γραφείο AI της Κομισιόν συνεχίζει τις εργασίες του για την εφαρμογή της Πράξης, η οποία τίθεται σε ισχύ την 1η Αυγούστου. Οι απαγορεύσεις του νόμου για ορισμένες χρήσεις της ΤΝ, όπως η βιομετρική ταυτοποίηση σε πραγματικό χρόνο, θα ισχύουν έξι μήνες μετά την ημερομηνία αυτή.

Η εφαρμογή θα γίνει κλιμακωτά μέχρι την πλήρη εφαρμογή του που εκτιμάται στα δύο χρόνια μετά την έναρξη ισχύος του. Μέχρι τότε, η Επιτροπή πρέπει να αποσαφηνίσει πώς θα εφαρμοστούν σημαντικές διατάξεις του νόμου για την ΤΝ, όπως οι απαγορεύσεις.

Παραδοσιακά, το Κοινοβούλιο δεν έχει μεγάλο ρόλο στην εφαρμογή των κανονισμών. Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές που δραστηριοποιούνται στον τομέα της τεχνολογικής πολιτικής επιδιώκουν να το αλλάξουν αυτό, ιδίως με δεδομένη την πληθώρα ψηφιακών κανονισμών που τέθηκαν σε ισχύ τον τελευταίο χρόνο.

Το Κοινοβούλιο διαθέτει ήδη δομές στο πλαίσιο των επιτροπών για την παρακολούθηση της εφαρμογής των νόμων για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA) και τις Ψηφιακές Αγορές (DMA), δύο κανονισμών-ορόσημο της ΕΕ για τη συγκράτηση του περιεχομένου και τον ψηφιακό ανταγωνισμό, αντίστοιχα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ