Το Κρεμλίνο δήλωσε την Πέμπτη (25 Ιουλίου) ότι είναι ανοιχτό σε διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία για τον τερματισμό της σύγκρουσης και ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παραμένει στην εξουσία, παρά το γεγονός ότι έχει αμφισβητήσει πολλές φορές δημοσίως τη νομιμοποίησή του.
Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε την Τετάρτη κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Κίνα ότι το Κίεβο είναι έτοιμο για συνομιλίες με τη Ρωσία υπό την προϋπόθεση ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας θα γίνουν πλήρως σεβαστές, αν και η Ουκρανία δεν έχει δει κανένα τέτοιο σημάδι μέχρι στιγμής.
Το Κρεμλίνο, με τη σειρά του, δήλωσε μεν ότι είναι έτοιμο για συνομιλίες αλλά με τους δικούς του όρους και αμφισβήτησε δημοσίως τον Ζελένσκι στο τιμόνι της διακυβέρνησης της Ουκρανίας, επισημαίνοντας ότι η πενταετής θητεία του έληξε τον Μάιο και ότι θα έπρεπε να είχε προκηρύξει εκλογές.
Ο Ζελένσκι και η Δύση λένε ότι είναι απαραίτητο να ανασταλούν οι ισχύοντες πολιτικοί κανόνες σε περίοδο πολέμου και ότι το Κρεμλίνο, δεδομένου του αυστηρά ελεγχόμενου πολιτικού συστήματος της ίδιας της Ρωσίας, δεν είναι σε θέση να ασκήσει κριτική.
Σε ερώτηση την Πέμπτη για το αν η Ρωσία θα ήταν έτοιμη να διεξάγει συνομιλίες με την Ουκρανία όσο ο Ζελένσκι ήταν στην εξουσία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ακριβώς τα εξής:
«Η Ρωσία είναι γενικά ανοιχτή σε μια διαδικασία διαπραγματεύσεων. Αλλά πρώτα πρέπει να καταλάβουμε πόσο έτοιμη είναι η ουκρανική πλευρά για κάτι τέτοιο και πόσο η ουκρανική πλευρά έχει την άδεια για κάτι τέτοιο από αυτούς που την διαχειρίζονται».
Η Μόσχα παρουσιάζει τον Ζελένσκι ως μαριονέτα των ΗΠΑ, έναν χαρακτηρισμό που ο ίδιος φυσικά απορρίπτει.
«Διότι μέχρι στιγμής βλέπετε να γίνονται πολύ διαφορετικές δηλώσεις και δεν είναι ακόμη αρκετά ξεκάθαρο. Άλλωστε, εκτός από το πρόβλημα με τη νομιμοποίηση του Ζελένσκι, υπάρχει και ένα πρόβλημα με την (ουκρανική) νομική απαγόρευση να έχει οποιαδήποτε επαφή και διαπραγμάτευση με τη ρωσική πλευρά. Ως εκ τούτου, υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να αποσαφηνιστούν και διευκρινίσεις που πρέπει να ακουστούν», δήλωσε ο Πεσκόφ.
Σε τηλεφωνική ερώτηση για το αν το Κρεμλίνο θα μπορούσε να οραματιστεί διαπραγματεύσεις με τον Ζελένσκι ή απέκλεισε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο Πεσκόφ είπε:
«Το ερώτημα δεν είναι εύκολο. Από νομικής άποψης αυτό το πρόβλημα (της νομιμοποίησής του) είναι στην ατζέντα, αλλά από πρακτικής άποψης είμαστε ανοιχτοί στο να επιτύχουμε τους στόχους μας μέσω διαπραγματεύσεων. Ως εκ τούτου, εδώ είναι δυνατές διαφορετικές επιλογές».
Το Reuters ανέφερε τον Μάιο ότι ο Πούτιν ήταν έτοιμος να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία με μια κατάπαυση του πυρός μέσω διαπραγματεύσεων, αλλά ο επικεφαλής του Κρεμλίνου ήταν έτοιμος να συνεχίσει να πολεμά εάν το Κίεβο και η Δύση δεν ανταποκρίνονταν.
Τον Ιούνιο, ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι η Ρωσία θα τερμάτιζε τον πόλεμο στην Ουκρανία, ή την ειδική στρατιωτική επιχείρηση όπως ακόμα την αποκαλεί, μόνο εάν το Κίεβο συμφωνούσε να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του για ένταξη στο ΝΑΤΟ και να παραδώσει το σύνολο τεσσάρων επαρχιών που διεκδικεί η Μόσχα. Αιτήματα φυσικά που το Κίεβο απέρριψε γρήγορα ως ισοδύναμα με παράδοση.
Πηγή: euractiv.gr