Τη σαφή διαφοροποίησή του από το βασικό αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ για την τραγωδία στο Μάτι, εξέφρασε ο βουλευτής του κόμματος Πέτρος Παππάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ.
Κληθείς να σχολιάσει το επικοινωνιακό θέατρο που είχε στηθεί εκείνη τη μοιραία νύχτα, με το συντονιστικό υπό τον Αλέξη Τσίπρα -αρκετές ώρες αργότερα, κι αφότου η φωτιά είχε ήδη φτάσει στη θάλασσα και είχε σβήσει- ο κύριος Παππάς είπε ότι «υπάρχει το θέμα των ευθυνών και το θέμα της επικοινωνίας του συμβάντος.
Θεωρώ ότι επικοινωνιακά η διαχείριση ήταν άθλια - αυτό δεν είναι κάτι το οποίο κανείς το αμφισβητεί», για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «από εκεί και πέρα, η διαχείριση του συμβάντος -που ήταν ένα ακραίο συμβάν, που δεν έχει ενδεχομένως συμβεί ποτέ ξανά ιστορικά στην Ελλάδα. Δηλαδή, αυτή η πυρκαγιά που σε μισή ώρα κατέκαψε όλη αυτή την έκταση, προφανώς υπάρχουν κι εκεί πέρα διαχειριστικά ελλείματα, τα οποία η Δικαιοσύνη διερευνά, πρέπει να διερευνήσει, πρέπει να αποδοθούν ευθύνες». Μέχρι τώρα, ουδέποτε είχε γίνει κριτική στο επικοινωνιακό θέατρο που είχε στήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να διαχειριστεί τον άδικο χαμό 104 συνανθρώπων μας. Προφανώς καλωσορίζει κανείς μια τέτοια αλλαγή, η οποία όμως έχει και «ουρά», καθώς δεν είναι η μόνη αλλαγή στην στάση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχει και άλλες πολιτικές προεκτάσεις.
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, εάν υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες, ο κύριος Παππάς είπε ότι «έχει γίνει ανάληψη πολιτικών ευθυνών. Δεν υπήρχε άνθρωπος από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είπε ότι δεν υπήρχαν πολιτικές ευθύνες. Είναι προφανές ότι όταν υπάρχει μια καταστροφή, υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, δεν το συζητά κανείς αυτό. Θα ξαναπώ όμως: τι κάνουμε από εδώ και πέρα; Ναι, υπάρχει το 112, είναι θετικό, προφανώς. Αλλά είμαστε έτοιμοι; Έχουμε τους κανόνες; Έχουμε καταπατήσεις -αυτή τη στιγμή- οικοπέδων; Έχουν κλείσει δρόμοι; Έχουν κλείσει προσβάσεις προς εξόδους, σε άλλες περιοχές, τουριστικές; Καθαρίζονται τα οικόπεδα, όπως θα έπρεπε να καθαρίζονται; Επιβάλλουμε τον νόμο όπως θα έπρεπε; Δεν πρέπει να θρηνήσουμε άλλα θύματα».
Αφήνοντας κατά μέρος το γεγονός, ότι το σύστημα του 112 ήταν μια από τις πρώτες τομές της πρώτης τετραετίας της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς ήταν πλήρως λειτουργικό μερικούς μήνες αργότερα, η δεύτερη διαφοροποίηση αφορά το ίδιο το σύστημα 112. Όσο ακόμη ήταν αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, το σύστημα 112 λοιδορούνταν συστηματικά σε κάθε χρήση του, καθώς οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης γκρίνιαζαν για τις… προληπτικές εκκενώσεις! Ίσως να ήθελαν οι εκκενώσεις να γίνονται το τελευταίο δευτερόλεπτο, έτσι για να έχει και λίγο περισσότερο σασπένς, βρε αδερφέ! Πάντως, οι συγκεκριμένες δυο διαφοροποιήσεις δεν είναι μια προσωπική γνώμη ενός βουλευτή, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μετατραπεί στην κεντρική θέση του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον Στέφανο Κασσελάκη. Κι αυτό διότι αφενός γνωρίζει, ότι όσο δεν αναγνωρίζουν την άθλια επικοινωνιακή διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ κι επιμένουν ότι όλα ήταν «καλώς καμωμένα», θα συνεχίζει να απωθεί τους πολίτες, ενώ αφετέρου -και κυρίως- η συγκεκριμένη διαφοροποίηση έχει ως στόχο τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, στο γενικότερο πλαίσιο της «αποτσιπροποίησης» του κόμματος. Είναι σαφές ότι το συγκεκριμένο περιστατικό, θα είναι ένα από τα αφηγήματα που θα χρησιμοποιηθούν, προκειμένου να αποδομηθεί πλήρως ο Αλέξης Τσίπρας.
Η δήλωση του Πέτρου Παππά
Νίκος Ανδρίτσος: «Εσείς ως πολίτης, ως άνθρωπος, τι έχετε να πείτε για εκείνη την ημέρα; Για τις ευθύνες εκείνης της ημέρας; Ίσως μια αυτοκριτική, τι θα μπορούσε να είχε κάνει καλύτερα τότε η ηγεσία, γιατί ακούσαμε και την κάτοικο να λέει πριν από λίγο, για όλο αυτό που στήθηκε, γύρω από ένα επιχειρησιακό κέντρο, με ερωτήσεις "πότε θα σηκωθούν τα αεροπλάνα" και όλα αυτά που τα θυμόμαστε όλοι. Τι θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά;»
Πέτρος Παππάς: «Υπάρχει το θέμα των ευθυνών και το θέμα της επικοινωνίας του συμβάντος. Θεωρώ ότι επικοινωνιακά η διαχείριση ήταν άθλια - αυτό δεν είναι κάτι το οποίο κανείς το αμφισβητεί. Από εκεί και πέρα, η διαχείριση του συμβάντος -που ήταν ένα ακραίο συμβάν, που δεν έχει ενδεχομένως συμβεί ποτέ ξανά ιστορικά στην Ελλάδα. Δηλαδή, αυτή η πυρκαγιά που σε μισή ώρα κατέκαψε όλη αυτή την έκταση, προφανώς υπάρχουν κι εκεί πέρα διαχειριστικά ελλείματα, τα οποία η Δικαιοσύνη διερευνά, πρέπει να διερευνήσει, πρέπει να αποδοθούν ευθύνες (…) είναι τραγικό, υπάρχουν ευθύνες, δεν το συζητά κανείς.
Νίκος Ελευθερόγλου: «Και πολιτικές, κύριε Παππά;»
Πέτρος Παππάς: «Έχει γίνει ανάληψη πολιτικών ευθυνών. Δεν υπήρχε άνθρωπος από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είπε ότι δεν υπήρχαν πολιτικές ευθύνες. Είναι προφανές ότι όταν υπάρχει μια καταστροφή, υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, δεν το συζητά κανείς αυτό. Θα ξαναπώ όμως: τι κάνουμε από εδώ και πέρα; Ναι, υπάρχει το 112, είναι θετικό, προφανώς. Αλλά είμαστε έτοιμοι; Έχουμε τους κανόνες; Έχουμε καταπατήσεις -αυτή τη στιγμή- οικοπέδων; Έχουν κλείσει δρόμοι; Έχουν κλείσει προσβάσεις προς εξόδους, σε άλλες περιοχές, τουριστικές; Καθαρίζονται τα οικόπεδα, όπως θα έπρεπε να καθαρίζονται; Επιβάλλουμε τον νόμο όπως θα έπρεπε; Δεν πρέπει να θρηνήσουμε άλλα θύματα. Η πολιτεία έχει συνέχεια και σε καμία περίπτωση - θεωρώ ότι δεν πρέπει να γίνεται πολιτική εκμετάλλευση, καμίας φυσικής καταστροφής. Οι ευθύνες πρέπει να αναζητούνται, πρέπει να αποδίδονται, πρέπει να δικαιώνονται οι συγγενείς και τα θύματά τους».
Πηγή: tomanifesto.gr