Αντιπρόεδρος σε αναζήτηση αντιπροέδρου: Ποια θα είναι η επιλογή της υποψήφιας για την προεδρία των ΗΠΑ Χάρις;

 
δδ

Ενημερώθηκε: 23/07/24 - 08:38

Η Κάμαλα Χάρις, που πέρα από την υποστήριξη του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει πλέον στο πλευρό της μορφές του Δημοκρατικού κόμματος με αποφασιστική επιρροή, όπως η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι —και φέρεται να έχει ήδη εξασφαλίσει το χρίσμα της παράταξης και να οδεύει να γίνει σε μερικές ημέρες η υποψήφια της για την προεδρία—, καλείται πλέον να επιλέξει ποιος άλλος, ή ποια άλλη, θα τη συνοδεύσει στο ψηφοδέλτιο.

Εξασφάλιση πολιτειών-κλειδιών, νεύμα σε μετριοπαθείς κι αναποφάσιστους ψηφοφόρους, προσέλκυση της γυναικείας ψήφου ή αυτής των κατοίκων αποβιομηχανισμένων περιοχών… Η επιλογή θα λάβει υπόψη περίπλοκους παράγοντες και θα έχει χωρίς αμφιβολία στρατηγικό χαρακτήρα.

Ο αστερισμός των ονομάτων είναι, ήδη, αρκετά συγκεκριμένος.

Ωστόσο η διαδικασία επιλογής, η οποία είθισται να διαρκεί μήνες, θα επισπευστεί αυτή τη φορά, καθώς το δίδυμο θα πρέπει να εμφανιστεί στο συνέδριο του Δημοκρατικού κόμματος, που θα αρχίσει την 19η Αυγούστου.

Από τα ονόματα που ακούγονται περισσότερο είναι αυτό του κυβερνήτη της Πενσιλβάνιας, 51 ετών.

Ο Τζος Σαπίρο θεωρείται πως θα συνέβαλε οι Δημοκρατικοί να καταγάγουν νίκη στην πολιτεία του, που θα έχει ρόλο αποφασιστικής σημασίας τον Νοέμβριο. Η Πενσιλβάνια είναι από τις σημαντικότερες «swing states», τις πολιτείες που δεν χαρακτηρίζονται προπύργια ούτε των Δημοκρατικών ούτε των Ρεπουμπλικάνων και κρίνουν στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα.

Ικανός και αποτελεσματικός ρήτορας, αφοσιωμένος κεντρώος, εξελέγη το 2022 κερδίζοντας, οριακά, τον αντίπαλό του, υποψήφιο της ριζοσπαστικής δεξιάς που υποστήριξε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Προηγουμένως, διετέλεσε ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός στην Πενσιλβάνια· είχε καταγγείλει τις σεξουαλικές επιθέσεις που διαπράχθηκαν από καθολικούς ιερείς με θύματα χιλιάδες παιδιά, ενώ είχε ασκήσει επίσης δίωξη στην αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Purdue, που θεωρείται πως ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τη φρικιαστική κρίση των οπιοειδών.

Άλλο ενδιαφέρον όνομα: αυτό του πρώην στρατιωτικού και αστροναύτη, 60 ετών, που είναι από το 2020 γερουσιαστής της Αριζόνας, άλλης «swing state», όπου ο κ. Μπάιντεν κέρδισε οριακά το 2020 τον κ. Τραμπ, με τη μικρότερη διαφορά ψήφων στη χώρα. Ο Μαρκ Κέλι είναι επίσης αξιοπρόσεκτος επειδή δίνει αγώνα για τον έλεγχο των όπλων, αφότου η σύζυγός του, η πρώην βουλεύτρια των Δημοκρατικών Γκάμπι Γκίφορντς, παραλίγο να χαθεί το 2011, όταν χτυπήθηκε από σφαίρα στο κεφάλι σχεδόν εξ επαφής καθώς συναντούσε ψηφοφόρους.

Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης στο Κεντάκι, 46 ετών, επανεξελέγη τον περασμένο Νοέμβριο παρότι πρόκειται για πολιτεία-ιστορικό οχυρό των Ρεπουμπλικάνων: ο Άντι Μπεσίαρ βάσισε τη νικηφόρα εκστρατεία του στην υπεράσπιση του δικαιώματος στην άμβλωση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδισε καθαρά στο Κεντάκι το 2020 (έλαβε το 62% των ψήφων εκεί). Το συγκεκριμένο οχυρό μοιάζει σχεδόν αδύνατον να πέσει. Όμως η μετριοπαθής μορφή του κ. Μπεσίαρ θα μπορούσε να βοηθήσει τους Δημοκρατικούς να εξασφαλίσουν άλλες πολιτείες, καθώς και ψήφους της μεσαίας τάξης και των λευκών λαϊκών τάξεων, κάτι ιδιαίτερα κρίσιμο.

Ιδίως στην Πενσιλβάνια και στο Μίσιγκαν, στο «ζωνάρι της σκουριάς» («rust belt»), περιοχή των βορειοανατολικών ΗΠΑ σημαδεμένη από την παρακμή της βιομηχανίας.

Αυτή η επιλογή πιθανόν θα εξισορροπούσε κάπως την υποψηφιότητα της κυρίας Χάρις, πολιτικού από την πλούσια Καλιφόρνια.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να ονομαστεί υποψήφιος αντιπρόεδρος, σε εμφάνισή του χθες στο MSNBC, ο κ. Μπεσίαρ περιορίστηκε να απαντήσει πως «όταν κάποιος σου τηλεφωνεί για να το συζητήσετε, αν μη τι άλλο οφείλεις να ακούσεις». Παράλληλα, επέκρινε τον Τζ. Ντ. Βανς, γερουσιαστή από το Οχάιο, που ονόμασε ο Ντόναλντ Τραμπ δικό του υποψήφιο αντιπρόεδρο.

Στα 67 του χρόνια, ο κυβερνήτης της Βόρειας Καρολίνας είναι επίσης κάποιος που θα μπορούσε να γυρίσει «swing state», όπου ο κ. Μπάιντεν ηττήθηκε με διαφορά μιας εκατοστιαίας μονάδας από τον κ. Τραμπ το 2020.

Ο Ρόι Κούπερ, αιρετός σε αυτή την ανατολική πολιτεία αδιαλείπτως από το 1986, υπογραμμίζεται από αμερικανικά ΜΜΕ πως δεν έχασε εκλογές ποτέ του. Ο κεντρώος Δημοκρατικός θεωρείται πως θα μπορούσε να πείσει ανεξάρτητους να επιλέξουν την παράταξή του.

Η προστασία του δικαιώματος στην άμβλωση είναι ανάμεσα στα ζητήματα που προωθεί περισσότερο. Το πρόβλημα θα βρεθεί στο επίκεντρο αυτής της εκστρατείας, δυο χρόνια αφότου το ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο αναίρεσε απόφασή του που το κατοχύρωνε.

Ερωτηθείς χθες το πρωί, και αυτός από το MSNBC, απέφυγε να σχολιάσει, καλώντας η προσοχή να επικεντρωθεί στην υποψηφιότητα της κυρίας Χάρις — την οποία υποστηρίζει σθεναρά.

Άλλα ονόματα που συζητώνται: της κυβερνήτριας της πολιτείας Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ· του κυβερνήτη της Καλιφόρνιας Γκάβιν Νιούσομ, αστέρα της παράταξης· του κυβερνήτη του Μέριλαντ Γουές Μουρ· του κυβερνήτη του Ιλινόι Τζ. Μπ. Πρίτσκερ· του κυβερνήτη της Μινεσότας Τομ Ουόλτς.

Στον κατάλογο συγκαταλέγονται επίσης τα ονόματα του υπουργού Μεταφορών Πιτ Μπούτιτζετζ, ατυχήσαντα υποψήφιου για το χρίσμα των Δημοκρατικών το 2020, καθώς και του αφροαμερικανού γερουσιαστή που εκπροσωπεί την Τζόρτζια, του Ραφαέλ Γουόρνοκ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ