Θέμα χρόνου είναι η οριστικοποίηση των αποφάσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις παρεμβάσεις στο σχήμα των γενικών γραμματέων της κυβέρνησης.
Τους σχετικούς φακέλους διαχειρίζονται ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, σε συνεννόηση με τον σύμβουλο του κ. Μητσοτάκη περί τα κομματικά Θανάση Νέζη.
Η λογική των παρεμβάσεων συνίσταται στο ότι κάποιοι γενικοί γραμματείς που έχουν γίνει...ισόβιοι είναι υπό μετακίνηση, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που «δυσλειτουργούν» ή είναι σε ρήξη με τους υπουργούς τους. Σε κάθε περίπτωση, η λογική των παρεμβάσεων είναι να βελτιωθεί η λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος.
Ίσως πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ακούγεται το ενδεχόμενο αξιοποίησης πρώην βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, για ορισμένους εκ των οποίων υπάρχει καλή άποψη στην κυβέρνηση. Χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του Τάσου Γαϊτάνη, ο οποίος έχει ακουστεί για το ενδεχόμενο «μετακόμισης» στο υπουργείο Ανάπτυξης, στη θέση του γενικού γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας. Επίσης, ακούγεται το όνομα του αναπληρωτή γραμματέα της ΝΔ Χριστόφορου Μπουτσικάκη, αλλά και αυτό του πρώην βουλευτή Πιερίας Σάββα Χιονίδη. Στην πολιτική «πιάτσα» έχει πέσει και το όνομα του πρώην βουλευτή Γιάννη Μελά, ο οποίος όμως θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και σε άλλη θέση. Οι αλλαγές τοποθετούνται...από μέρα σε μέρα. Το πολύ ως το τέλος της εβδομάδας το ζήτημα-το οποίο απασχολεί περισσότερο τα κυβερνητικά στελέχη και τους πέριξ αυτών-θα έχει επιλυθεί.
Στο υπουργείο Εσωτερικών «ακούγεται» ότι θα μετακομίσει ο πρώην δήμαρχος Καλλιθέας και ένας άνθρωπος που είχε υπογράψει την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την προεδρία της ΝΔ, ο Δημήτρης Κάρναβος, αν και υπάρχουν εσωτερικές δυσκολίες. Σενάρια αντικατάστασης υπήρξαν για τον γενικό γραμματέα Εμπορίου Σωτήρη Αναγνωστόπουλο, αν και δεν υπάρχει κάτι οριστικό. Υπό απομάκρυνση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι οι δύο γενικοί γραμματείς, Δήμητρα Λυγούρα και Μάνος Λογοθέτης. Ο κ. Λογοθέτης θα μπορούσε να μετακινηθεί στο Μετανάστευσης και Ασύλου, ιδίως αν αποχωρούσε ο εις εκ των γενικών γραμματέων Πάτροκλος Γεωργιάδης. Η κυρία Λυγούρα που έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια σε αρκετούς βουλευτές της ΝΔ «φλερτάρει» και με την οριστική έξοδο.
Αλλαγές εκτιμάται ότι θα υπάρξουν στη διάταξη των γενικών γραμματέων του υπουργείου Εργασίας, αλλά και του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, όπου η Ζέφη Δημαδάμα έγινε «κόκκινο πανί» για αρκετά στελέχη της ΝΔ, ενώ στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχουν αρκετά σενάρια που θέλουν την ειδική γραμματέα Νίκη Δανδόλου να αποχωρεί ή να μετακινείται.
Εκκρεμότητες υπάρχουν και στο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπου δεν είναι σίγουρη η φυγή του Δημήτρη Παπαγιαννίδη, ενώ αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν στο υπουργείο Ναυτιλίας. Στο υπουργειο Παιδείας, προς αντικατάσταση είναι ο Γιώργος Βούτσινος, ενώ ακούγεται και το σενάριο επιστράτευσης του πρώην πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκου Παπαϊωάννου, αντί του έτερου γενικού γραμματέα Οδυσσέα Ζώρα. Σε κάθε περίπτωση, για τις όποιες αλλαγές, καρατομήσεις ή μετακινήσεις, την οριστική απόφαση θα λάβει ο κ. Μητσοτάκης.
Οι προθέσεις της κυβέρνησης ενόψει ΔΕΘ
Με δεδομένο ότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο παροχολογίας ενόψει της ΔΕΘ, όπως παραδοσιακά είθισται κατά την κεντρική ομιλία του πρωθυπουργού, το κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζεται συντηρητικά για το κυβερνητικό πλάνο που θα παρουσιαστεί από το Σεπτέμβριο και μετά, αλλά και για όσα θα περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2025.
Τα περιθώρια ελιγμών άλλωστε είναι στενά, με τις παροχές να μπαίνουν σε δεύτερο πλάνο καθώς κεντρικός στόχος είναι η χώρα να μη στείλει σε καμία περίπτωση σήμα δημοσιονομικής χαλάρωσης. «Η προσήλωση στη δημοσιονομική, δεν θα έλεγα πειθαρχία, αλλά στη δημοσιονομική τάξη την οποία πρώτα και πάνω απ’ όλα εμείς πρέπει να επιβάλουμε στους εαυτούς μας είναι δεδομένη για αυτή την κυβέρνηση» τόνισε στην ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός.
Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση εγκαταλείπει τα ήδη εξαγγελθέντα σχετικά με τις πολιτικές εκείνες που θα βελτιώνουν συνεχώς την καθημερινότητα του πολίτη η οποία παραμένει βασική προτεραιότητα.
Και αυτή η καθημερινότητα μπορεί να «κρύβει» και έκτακτα γεγονότα ή καταστάσεις που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, όπως οι κίνδυνοι που κρύβει το «καυτό» δίμηνο που έχει μπροστά η χώρα με ενεργό τον κίνδυνο πυρκαγιών ή καταστροφών που πιθανόν να απαιτήσουν και έκτακτες δαπάνες όπως τα προηγούμενα χρόνια.
Αντίστοιχα, η ρευστότητα στην αγορά ενέργειας με τις αυξομειώσεις στις τιμές χονδρικής του ρεύματος, είναι ένας αστάθμητος παράγοντας που δεν μπορεί να μην υπολογίζει η κυβέρνηση, και τα αρμόδια υπουργεία, στο πλαίσιο της ελάφρυνσης που επιδιώκεται για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ήδη άλλωστε έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέων επιδοτήσεων εάν και εφόσον χρειαστούν και μετά τον Αύγουστο, μήνα κατά τον οποίο έχει αποφασιστεί η στήριξη των καταναλωτών από τους αυξημένους λογαριασμού.
Παράλληλα μία νέα επιταγή ακρίβειας, ως έκτακτο επίδομα, ήδη έχει εξαγγελθεί ότι θα δοθεί στους δικαιούχους πριν τα Χριστούγεννα και πιθανότατα θα ανακοινωθεί λεπτομερώς από τον πρωθυπουργό, στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Όπως προανήγγειλε ο ίδιος, πάντως, τα χρήματα αυτά θα βρεθούν από την επιβολή προσωρινής συνεισφοράς αλληλεγγύης 33% στα πλεονάζοντα κέρδη των διυλιστηρίων.
Ουσιαστικά θα πρόκειται για ένα εφάπαξ βοήθημα στις ευάλωτες ομάδες, και δη στους χαμηλοσυνταξιούχους, που δεν έχουν δει αύξηση στις συντάξεις τους ,λόγω της προσωπικής διαφοράς.
Προς ώρας ωστόσο δεν έχει υπολογιστεί το ακριβές ποσό που θα διατεθεί, αλλά πέρσι το αντίστοιχο έκτακτο επίδομα ήταν 100 έως 200 ευρώ για συνταξιούχους που είχαν περισσότερη από 10 ευρώ προσωπική διαφορά και σύνολο συντάξεων έως 1.600 ευρώ. Και το ποσό κυμαινόταν ανάλογα με το ύψος της σύνταξης που ελάμβαναν.
Παράλληλα με το στεγαστικό να παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες λόγω της αύξησης των τιμών των ενοικίων αλλά και τη δυσκολία απόκτησης ενός δικού τους σπιτιού, και το ζήτημα αυτό έχει τεθεί ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα η οποία έχει ήδη προχωρήσει σε μια σειρά από προγράμματα που βοηθούν τους πολίτες όπως το ‘Σπίτι μου', το ‘Ανακαινίζω-Νοικιάζω' αλλά και το πρόγραμμα εύρεσης στέγης. Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι και το «Κάλυψη», το οποίο προέταξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για το οποίο μπορούν να υποβάλλουν αίτηση οι ιδιοκτήτες κατοικιών που βρίσκονται στα διοικητικά όρια του Δήμου Αθηναίων, μετά τη σχετική πρόσκληση του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Το Πρόγραμμα «ΚΑΛΥΨΗ», έχει προϋπολογισμό συνολικού ύψους 21,5 εκατομμυρίων ευρώ, υλοποιείται σε 44 Δήμους της χώρας, αφορά ακίνητα τα οποία διατίθενται σε δικαιούχους ηλικίας 25 έως 39 ετών που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα από τον ΟΠΕΚΑ και δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία. Ειδικότερα, στο Πρόγραμμα εντάσσονται, με επιπλέον μοριοδότηση, δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος:
- Τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες,
- άτομα με αναπηρία άνω του 67%,
- νοικοκυριά υπό έξωση από ενοικιαζόμενη κατοικία,
- μονογονεϊκές οικογένειες,
- οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά,
- άνεργοι εγγεγραμμένοι στη ΔΥΠΑ,
- γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας που φιλοξενούνται σε ξενώνες με ή χωρίς τα παιδιά τους,
- άτομα ή οικογένειες που λαμβάνουν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.
Μέσω του προγράμματος, το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναλαμβάνει την κάλυψη του μισθώματος για τρία χρόνια και επιπλέον το κόστος μετακόμισης και μεταφοράς των λογαριασμών ΔΕΚΟ.