ΑΕΚ: Το προφίλ των Νόα και Σλιέμα

 
ΑΕΚ: Το προφίλ των Νόα και Σλιέμα

Ενημερώθηκε: 22/07/24 - 16:06

Με τον νικητή του ζευγαριού Νόα-Σλιέμα Γουόντερερς έτυχε η ΑΕΚ στην κλήρωση του 3ου προκριματικού του Conference League, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στα γραφεία της UEFA, στη Νιόν της Ελβετίας.

Μια καλή κλήρωση αναμφίβολα για την «Ένωση», η οποία, φυσικά, πρώτα πρέπει να αποκλείσει την Ίντερ Ντ' Εσκάλδες για να κλείσει ραντεβού στην επόμενη φάση είτε με την ομάδα από την Αρμενία είτε με εκείνη από τη Μάλτα. Στα χαρτιά, φαβορί για την πρόκριση είναι η Νόα. Μια ομάδα με μόλις επτά χρόνια ζωής, αφού ιδρύθηκε το 2017 με έδρα το Αρμαβίρ, μια πόλη 38.635 κατοίκων στα δυτικά της Αρμενίας.

Ο σύλλογος αρχικά λεγόταν FC Artsakh. Τη σεζόν 2017–18 τερμάτισε στη 2η θέση της 2ης κατηγορίας του ποδοσφαίρου της χώρας και κέρδισε την άνοδό της στην Αρμενική Πρέμιερ Λιγκ.

Μετά από μια απογοητευτική χρονιά, που τον βρήκε στην 8η θέση της σεζόν 2018–19, ο σύλλογος πουλήθηκε στον πολιτικό Κάρεν Αμπραχαμιάν, ο οποίος μετονόμασε τον σύλλογο σε FC Noah το 2019. Και την επόμενη χρονιά ήρθε ο μεγάλος θρίαμβος, με την ομάδα να κατακτά το Κύπελλο Αρμενίας, νικώντας την Ararat-Armenia στα πέναλτι, αλλά και το Σούπερ Καπ.

Φυσικά είναι άπειρη στην Ευρώπη με μόλις πέντε ματς και απολογισμό 3-0-2. Στον 1o προκριματικό απέκλεισε με δύο νίκες τη Σκεντίγια από τη Βόρεια Μακεδονία με συνολικό σκορ 4-1. Στο πρώτο ματς, στην Αρμενία, νίκησε 2-0 και στον επαναληπτικό 2-1. Προπονητής της είναι ο 45χρονος Πορτογάλος Ρούι Μότα και έδρα της το Armavir City Stadium χωρητικότητας 3.300 θεατών.

Στον αντίποδα, η πιο… γνωστή μας Σλιέμα Γουόντερερς είναι από την πόλη Σλιέμα της Μάλτας. Η ομάδα ιδρύθηκε το 1909. Έχει αναδειχθεί 26 φορές πρωταθλήτρια Μάλτας, 22 φορές κυπελλούχος, ενώ έχει κατακτήσει και 3 φορές το Σούπερ Καπ. Είναι η ομάδα, που έχει κατακτήσει τους περισσότερους εγχώριους τίτλους στη χώρα, παρότι έχει να πάρει πρωτάθλημα από το 2005!

Επισήμως ιδρύθηκε το 1909, μολονότι ο πρώτος καταγεγραμμένος αγώνας της έλαβε χώρα στις 3 Οκτωβρίου 1908 εναντίον της ομάδας Σεντ Τζόρτζις ΦΚ για το τοπικό πρωτάθλημα νέων κάτω των 21 ετών. Η αγγλική ονομασία της ομάδας (Wanderers) οφείλεται στο γεγονός ότι μεγάλος αριθμός Άγγλων ζούσε στη Σλιέμα (η οποία αποτελούσε στις αρχές του 20ου αιώνα, ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια ανεφοδιασμού του Αγγλικού Στόλου της Μεσογείου) και στελέχωσε την ομάδα στα πρώτα βήματά της.

Αρχικά, το 1902 είχαν ιδρυθεί δύο ομάδες στην πόλη της Σλιέμα, η Σλιέμα Ρόβερς και η Σλιέμα Αματιούαρς, ενώ έναν χρόνο αργότερα δημιουργήθηκαν άλλες δύο ομάδες, η Σλιέμα Γιούνιον και η Σλιέμα Ίγκολς. Τελικά, οι τέσσερις ομάδες αποφάσισαν να συγχωνευθούν και να αποτελέσουν τη σημερινή Σλιέμα Γουόντερερς με χρώματα το κίτρινο (στη φανέλα) και το μαύρο (στα σορτσάκια). Ωστόσο, ένας φιλικός αγώνας εναντίον της Φλοριάνα ΦΚ στάθηκε η αφορμή για την αλλαγή των χρωμάτων της ομάδας στο σημερινό γαλάζιο (εμπνευσμένο από το γαλάζιο της θάλασσας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ