«Θερμό» διπλωματικό καλοκαίρι για τον Ζελένσκι

 
φ

Ενημερώθηκε: 22/07/24 - 15:27

Σε μια διαδικασία προετοιμασίας της Ουκρανίας για ένα σκληρό καλοκαίρι κατά μήκος του μετώπου με τη Ρωσία, το Κίεβο έχει να βαδίσει σε ένα εύθραυστο διπλωματικό τοπίο, εξισορροπώντας την ενότητα της Δύσης με την πίεση για ειρηνευτικές συνομιλίες με τους δικούς του όρους.

Μέχρι το φθινόπωρο, η Ουκρανία αναμένεται να δώσει μάχη για να περιορίσει τις ρωσικές προόδους σε όλη τη μετωπική γραμμή των 1.000 χιλιομέτρων και πλέον. Εκτιμάται ότι στην προσπάθεια ανάσχεσης των ρωσικών δυνάμεων θα συμβάλλουν και τα όπλα και τα πυρομαχικά που προμηθεύτηκαν πρόσφατα από τις δυτικές χώρες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η Ρωσία είναι απίθανο να σημειώσει σημαντικά εδαφικά κέρδη τους επόμενους μήνες.

Όμως η ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία του Κιέβου -δίπλα στην κατάσταση στο πεδίο της μάχης- είναι μάλλον περισσότερο πολιτική.

Ο Ζελένσκι κατά τους τελευταίους μήνες είναι παντού παρών και αξιοποιεί κάθε ευκαιρία. Συμμετείχε με τους δυτικούς εταίρους σε σύνοδο κορυφής που μπορούσε, ζητώντας από τις χώρες που ήταν παρούσες να επιδείξουν ηγετική ικανότητα, και προσπάθησε να προσεγγίσει συστηματικά τις χώρες του Παγκόσμιου Νότου.

Μιλώντας στο Blenheim Palace στο Ηνωμένο Βασίλειο στην τελευταία σύνοδο κορυφής της σεζόν, ο Ζελέσνκι δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να αποπειραθεί να επιλέξει μεμονωμένους ηγέτες για να τους «δελεάσει» ή να τους «εκβιάσει» ώστε να προδώσουν τους υπόλοιπους εταίρους και να αποδυναμώσουν την ενότητα της Δύσης όσον αφορά την υποστήριξη προς την Ουκρανία.

«Αν κάποιος στην Ευρώπη προσπαθεί να επιλύσει ζητήματα πίσω από την πλάτη των άλλων ή ακόμη και εις βάρος κάποιου άλλου, αν κάποιος θέλει να κάνει σκοτεινά ταξίδια στην πρωτεύουσα του πολέμου – για να μιλήσει και ίσως να υποσχεθεί κάτι ενάντια στα κοινά μας συμφέροντα ή εις βάρος της Ουκρανίας ή άλλων χωρών, τότε γιατί θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ένα τέτοιο πρόσωπο;», είπε μεταξύ άλλων ο Ζελένσκι υπονοώντας τα ταξίδια του Όρμπαν.

Η αλήθεια είναι ότι ο Βίκτορ Όρμπαν, για πολλούς διπλωμάτες της ΕΕ, θεωρείται ότι πράγματι έχει πέσει στην παγίδα του Πούτιν, με το να επισκέπτεται τη Μόσχα και να επιμένει ότι πρέπει να συναφθεί ειρηνευτική συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Όμως, η έκκλησή του προς την Ευρώπη να συνεργαστεί με τον πιθανό επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό του πολέμου θα σήμαινε, για τους περισσότερους Ευρωπαίους ηγέτες, ότι θα άφηνε την Ουκρανία μόνη της και την Ευρώπη σε κίνδυνο από τις μελλοντικές φιλοδοξίες της Ρωσίας.

Φαίνεται βέβαια να υπάρχει έντονη αίσθηση ότι ο πόλεμος, όπως έχουν τα πράγματα, είναι απίθανο να τελειώσει με πλήρη νίκη είτε για τη Μόσχα είτε για το Κίεβο.

Καθώς ο πόλεμος της Ρωσίας φτάνει στα δυόμισι χρόνια, το Κίεβο επιδιώκει ένα σχέδιο για ένα τέλος με διαπραγμάτευση με τους δικούς του όρους.

Για τη Δύση, αυτό σημαίνει ότι θα δώσει στο Κίεβο τα πάντα για να έχει την καλύτερη δυνατή αφετηρία για να διαπραγματευτεί μια μέρα.

Αλλά είναι επίσης πιθανό να ενθαρρύνει τη Μόσχα να υπονομεύσει τη δυτική ενότητα στο βαθμό που η υποστήριξη θα σταματήσει να ρέει προς όφελός της στο πεδίο της μάχης.

Δύο εναλλακτικά σενάρια για τον τερματισμό του πολέμου έχουν μάλιστα παρουσιαστεί τους τελευταίους μήνες.

Πρώτον, στην ειρηνευτική σύνοδο κορυφής της Ελβετίας, η Ουκρανία παρουσίασε το ειρηνευτικό της σχέδιο 10 σημείων σε ηγέτες και αξιωματούχους από περισσότερες από 90 χώρες – πλην της Ρωσίας.

Το δεύτερο είναι μια προσφορά κατάπαυσης του πυρός από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Αλλά για την Ουκρανία, θα έμοιαζε με συνθηκολόγηση, καθώς θα εξαρτιόταν από την εγκατάλειψη των φιλοδοξιών του Κιέβου για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την απόσυρση από τα τέσσερα εδάφη της Ανατολικής Ουκρανίας, τα οποία η Ρωσία προσάρτησε μονομερώς μετά την ολοκληρωτική εισβολή της το 2022.

Η Ελβετία υποστήριξε την «εδαφική ακεραιότητα» της Ουκρανίας, αλλά επειδή ορισμένες χώρες απείχαν από τη σύνοδο, το Κίεβο θέλει να συγκαλέσει μια δεύτερη συνάντηση το φθινόπωρο, και αυτή τη φορά με τη συμμετοχή της Ρωσίας, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα.

Η επείγουσα ανάγκη να βρεθεί μια δίκαιη ειρηνευτική διευθέτηση πριν από τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου επικρατεί καθώς πολλοί έχουν αρχίσει να πιστεύουν ότι μια επόμενη προεδρία Τραμπ θα μπορούσε να θέσει την Ουκρανία σε μειονεκτική θέση.

Ο Τραμπ και ο Ζελένσκι έχουν τηλεφωνική επικοινωνία την Παρασκευή (19 Ιουλίου), την πρώτη μετά την αποχώρηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ από το αξίωμα το 2020.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι ως πρόεδρος θα «φέρει την ειρήνη στον κόσμο και θα τερματίσει τον πόλεμο που έχει κοστίσει τόσες πολλές ζωές» και ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία «θα μπορέσουν να συναντηθούν και να διαπραγματευτούν μια συμφωνία που θα τερματίσει τη βία».

Ο Ζελένσκι ανέφερε σε δήλωσή του ότι υπογράμμισε «τη ζωτική διακομματική και διμερή αμερικανική υποστήριξη για την προστασία της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας του έθνους μας».

Και οι δύο είχαν συμφωνήσει «να συζητήσουν σε μια προσωπική συνάντηση ποια βήματα μπορούν να καταστήσουν την ειρήνη δίκαιη και πραγματικά διαρκή», πρόσθεσε ο Ουκρανός ηγέτης.

Η Ουκρανία θα βρει τρόπο να πολεμήσει τις δυνάμεις της Ρωσίας ακόμη και αν ο Τραμπ κερδίσει μια δεύτερη θητεία και θέσει σε κίνδυνο τη ζωτική υποστήριξη των ΗΠΑ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ρουστέμ Ουμέροφ.

«Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα» των αμερικανικών εκλογών, «θα βρούμε λύσεις», είπε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ