Al Jazeera: Η Ελλάδα θα πουλήσει στις ΗΠΑ 32 παλιά μαχητικά F-16 Block 30 – Θα αναβαθμιστούν και θα σταλούν μετά στην Ουκρανία

 
f-16

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 19/07/24 - 17:31

Ρωσικές εταιρείες προσφέρουν χρηματικά έπαθλα για την καταστροφή των αεροσκαφών F-16 Fighting Falcon, παροτρύνοντας τα στρατεύματα να απομακρύνουν τα δυτικά αεροσκάφη, που θα εμφανιστούν σύντομα πάνω από τον ουρανό της Ουκρανίας.

Αυτό επισημαίνεται σε ρεπορτάζ στο Newsweek, του Hugh Cameron με τίτλο Russians Offer Bounty for First F-16 To Be Downed in Ukraine.

Η είδηση δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο κανάλι Telegram του ρωσικού υπουργείου Άμυνας την Τρίτη. Επικαλέστηκε τον Ilya Potanin, διευθυντή της ρωσικής εταιρείας πετρελαίου FORES, ο οποίος είπε: “Θα υπάρξουν ανταμοιβές για την καταστροφή μαχητών F-15 και F-16. Η ανταμοιβή για το πρώτο θα είναι 15 εκατομμύρια ρούβλια”. 15 εκατομμύρια ρούβλια ισοδυναμούν με περίπου 170.000 δολάρια. [..]

Η Ουκρανία ζητούσε επίμονα παραδόσεις του μαχητικού αεροσκάφους, που αναπτύχθηκε από την αμυντική εταιρεία General Dynamics με έδρα τη Βιρτζίνια, καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου. Τον Αύγουστο του 2023, η Δανία και η Ολλανδία υποσχέθηκαν να παράσχουν στην Ουκρανία περίπου 60 αμερικανικής κατασκευής F-16.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, δήλωσε ότι αυτά τα F-16 είχαν ήδη πάρει το δρόμο τους προς την Ουκρανία. Η Νορβηγία και το Βέλγιο έχουν αναλάβει παρόμοιες δεσμεύσεις για 40 ακόμη αεροσκάφη. Η Ελλάδα ήταν η τελευταία χώρα που υποσχέθηκε αποστολή (αεροσκαφών) και σύμφωνα με πληροφορίες συμφώνησε να πουλήσει 32 από τα απαρχαιωμένα F-16 της στις ΗΠΑ, οι οποίες θα ανακαινίσουν τα μαχητικά αεροσκάφη προτού τα στείλουν στην πρώτη γραμμή. [..]

Σημειώνεται ότι το δημοσίευμα πλαισιώνεται με βίντεο, στο οποίο γίνεται ειδική αναφορά στην Ελλάδα, τονίζοντας τα εξής:

Η Ουκρανία θα μπορούσε να ετοιμάζεται να λάβει μια σημαντική ενίσχυση μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τη σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της 16ης Ιουλίου 2024 από το Al Jazeera. Η Ελλάδα πρόκειται να αποσύρει 32 από τα παλιά της μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 30 και να τα πουλήσει στις ΗΠΑ, όπου μπορούν να αναβαθμιστούν και να μεταφερθούν στην Ουκρανία, ανέφερε το δημοσίευμα της 16ης Ιουλίου, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες, αυτά τα αεροσκάφη θα προστεθούν στον εντυπωσιακό στόλο F-16 που έχουν ήδη υποσχεθεί στο Κίεβο οι διάφοροι σύμμαχοί του στο ΝΑΤΟ, με τα πρώτα αεροσκάφη να αναμένεται να φτάσουν τις επόμενες εβδομάδες.[..].

Newsweek [Russians Offer Bounty for First F-16 To Be Downed in Ukraine]

Πηγή: Hellasjournal.com

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ