Ανυπομονεί για να υποδεχθεί τον Ερντογάν για τα προκλητικά «πανηγύρια» στα κατεχόμενα ο Τατάρ

 
φφ

Ενημερώθηκε: 17/07/24 - 18:49

«Τους περιμένουμε όλους με ανυπομονησία», ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ για την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα για τους εορτασμούς για την 50η επέτειο της τουρκικής εισβολής, όπως κι άλλων αντιπροσωπειών.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, μιλώντας στην τουρκική ιστοσελίδα A haber ο Τ/κ ηγέτης αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις στα κατεχόμενα. Η ιστοσελίδα γράφει ότι οι εκδηλώσεις θα είναι εκτεταμένες, θα επισκεφθεί τα κατεχόμενα ναυαρχίδα της Τουρκίας TCG Anadolu και θα πραγματοποιηθεί νηοπομπή με τη συμμετοχή 50 πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Εκτός από τα F-16, η ακροβατική ομάδα της πολεμικής αεροπορίας Solo Türk θα πραγματοποιήσει επίσης “εντυπωσιακές επιδείξεις”, προσθέτοντας ότι «οι επιδείξεις φέρουν και το χαρακτηριστικό μηνύματος που θα δοθεί στην ελληνική πλευρά», διότι «ο Έλληνας Πρωθυπουργός Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το νότιο τμήμα του νησιού».

Ο κ. Τατάρ αντέδρασε στην επίσκεψη Μητσοτάκη υποστηρίζοντας ότι με την «ειρηνευτική επιχείρηση, επιστρέψαμε στη ζωή. Διαφορετικά, θα είχαμε σφαγιαστεί και καταστραφεί εντελώς. Θα είχαμε διαγραφεί από τη σκηνή της ιστορίας και αυτός ο τόπος θα είχε γίνει μέρος της Ελλάδας. Από πού έρχεται ο Πρωθυπουργός τους; Από την Ελλάδα. Ποιον θα καταδικάσει; Τον τουρκικό στρατό που διεξήγαγε την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο. Διεξήγαγαν την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο ως απάντηση στο πραξικόπημα των μαχητών της ΕΟΚΑ και των μελών της χούντας σας στην Κύπρο».

Το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου θα επισκεφθούν στις 18 Ιουλίου με το τουρκικό πολεμικό πλοίο Bayraktar (L-402) δόκιμοι του 3ου έτους της Ναυτικής Ακαδημίας των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο Εκπαίδευσης Ανοικτής Θάλασσας. Σκοπός της επίσκεψης είναι να συμμετάσχουν στους εορτασμούς για την τουρκική εισβολή. Το πρόγραμμα τους περιλαμβάνει κατάθεση στεφάνων στο «μνημείο νίκης Αμμοχώστου» μεταξύ 09.30-10.30 το πρωί της Πέμπτης 18 Ιουλίου και στη συνέχεια παρέλαση στη λεωφόρο Ινονού.

Στο μεταξύ, με αφίσες που αναρτήθηκαν σε όλη την κατεχόμενη Κύπρο ανακοίνωσε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) ότι θα βρίσκεται στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου για την 50η επέτειο της εισβολής.

Στην αφίσα, στην οποία εμφανίζεται σε πρώτο πλάνο ο Mπουλέντ Ετζεβίτ, Πρωθυπουργός της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της εισβολής, περιλαμβάνονται επίσης ο πρόεδρος του CHP Οζγκιούρ Οζέλ, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, καθώς και τα ονόματα του υπουργικού συμβουλίου του CHP το 1974. Στις αφίσες αναγράφεται ότι «το CHP είναι πάντα στο πλευρό των Τουρκοκυπρίων».

Ο Οζγκιούρ Οζέλ, θα συνοδεύεται από 174 βετεράνους, μέλη του Κεντρικού Εκτελεστικού Συμβουλίου, πολλούς βουλευτές, την Αϊσιέ Γκιουνές και τον Οντέρ Σαβ, Υπουργό Εργασίας το 1974.

Υπενθυμίζεται ότι το CHP άνοιξε γραφείο εκπροσώπησης στην κατεχόμενη Κύπρο τον Μάιο του τρέχοντος έτους, ενώ το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) έχει δικό του γραφείο εδώ και 7 χρόνια.

Για τους εορτασμούς της εισβολής στα κατεχόμενα θα μεταβούν ο Πρόεδρος της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Νουμάν Κουρτουλμούς, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων.

Μαζί με τον κ. Ερντογάν, θα μεταβεί ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Αριστερού Κόμματος (DSP) Οντέρ Ακσακάλ και ο πρόεδρος του Κόμματος της Μεγάλης Ενότητας (BBP) Μουσταφά Ντεστιτζί.

Στο πλαίσιο των “εορτασμών” θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις, όπως συναυλίες από στρατιωτικές μπάντες, αθλητικοί διαγωνισμοί, συνέδρια, σεμινάρια, συμπόσια και διαγωνισμοί άρθρων.

Εξάλλου, το πρώτο αεροπλανοφόρο της Τουρκίας TCG Anadolu θα συμμετάσχει σε νηοπομπή μαζί με άλλα πολεμικά πλοία, ενώ έχει επίσης προγραμματιστεί να εμφανιστούν στις 20 Ιουλίου και οι αεροπορικές ακροβατικές ομάδες Turkish Stars και SOLOTÜRK.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ