Ν.Δένδιας: Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη στην Κύπρο – Περαιτέρω βελτίωση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας

 
δδ

Ενημερώθηκε: 15/07/24 - 20:01

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Αμύνης κ. Νίκου Δένδια στη Λευκωσία, όπου είχε συνάντηση και συνεργασία με τον ομόλογό του της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Βασίλη Πάλμα καθώς επίσης και συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό Μέγαρο, όσο και με τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεώργιο.

Ήταν η πρώτη επίσκεψη του ΥΕΘΑ στην Κύπρο μετά την εκτόξευση απειλών από τη Χεζμπολλάχ κατά της Κύπρου, γεγονός που επισήμανε ιδιαιτέρως ο κ. Δένδιας στις δηλώσεις του, όπου επισήμανε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την Κύπρο από οποιαδήποτε απειλή εναντίον της είτε προέρχεται από άλλη χώρα, είτε από οργανώσεις, γεγονός που σημειώνεται για πρώτη φορά.     

Στο Υπουργείο Αμύνης της Κύπρου, μετά την επίσημη υποδοχή πραγματοποιήθηκε κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ των δύο Υπουργών και ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών, παρουσία του Αρχηγού ΓΕΕΦ Αντιστράτηγου Γεώργιου Τσιτσικώστα, του Γενικού Διευθυντή του ΥΠΑΜ Κύπρου κ. Ανδρέα Π. Λουκά, του Πρέσβεως της Ελλάδος στη Λευκωσία κ. Ιωάννης Παπαμελετίου, στελεχών τόσο του ΥΠΑΜ της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και του ΓΕΕΦ.

 Μετά τις προαναφερθείσες συναντήσεις ο κ. Δένδιας έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο «Χ» τα εξής:

«Συνάντηση σε εγκάρδιο κλίμα με τον Υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Βασίλη Πάλμα στη Λευκωσία, 50 χρόνια από το εγκληματικό χουντικό πραξικόπημα.

Συζητήσαμε μεταξύ άλλων για:

- Περαιτέρω εμβάθυνση αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος - Κύπρου

- Ανάγκη δημιουργίας ευρωπαϊκού αμυντικού βραχίονα

- Επιχείρηση ΑSPIDES  - Σχέδιο AMALTHEA

- Αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων ασφαλείας

- Ανάδειξη του σταθεροποιητικού ρόλου Ελλάδας και Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο

- Ατζέντα 2030 και συμμετοχή Κυπριακής Δημοκρατίας στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας.»

            Εκτός αυτών ο κ. Δένδιας στις μετά τη συνάντησή με τον Κύπριο ομόλογό του δηλώσεις αναφέρθηκε όπως ήταν φυσικό στη σημερινή θλιβερή επέτειο του χουντικής εμπνεύσεως και υλοποιήσεως πραξικοπήματος στην Κύπρο, στις 15 Ιουλίου 1974, αλλά και στην παράνομη τουρκική κατοχή του βορείου τμήματος του νησιού. «…Τους θυμόμαστε με σεβασμό και τιμάμε διαχρονικά την προσφορά τους» σημείωσε χαρακτηριστικώς για τους αγωνιστές εναντίον του Τούρκου εισβολέως, Ελλαδίτες και Κύπριους, προσθέτοντας: «Και βέβαια καταδικάζουμε με τον πιο απόλυτο τρόπο τις τουρκοκυπριακές φιέστες ντροπής και τη βέβηλη παράνομη παρουσία επί μισόν αιώνα του τουρκικού Στρατού Κατοχής στην Κύπρο.

Και βέβαια από εδώ, από τη Λευκωσία, δεν μπορώ παρά να πω ότι είναι απαράδεκτο μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, πρωτεύουσα χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χώρας-μέλους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να παραμένει διηρημένη επί μισό αιώνα, να υπάρχουν πράσινες ή οποιουδήποτε άλλου χρώματος γραμμές. Και βέβαια δεν είναι επιτρεπτό να παραβιάζεται επί 50 χρόνια το Διεθνές Δίκαιο και ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών».

            Αναφορικώς με το Σχέδιο “AMALTHEA” «…που αναδεικνύει τον πρωτεύοντα ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα. Και το πράττει αυτό η Κυπριακή Δημοκρατία. Πράττει αυτά τα οποία πρέπει για τη δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου. Προσέφερα στον Βασίλη την ετοιμότητα της Ελλάδας να βοηθήσει με πλοία του ελληνικού Στόλου για την μεταφορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στη Γάζα, ώστε να ανακουφιστεί ο παλαιστινιακός λαός» τόνισε, μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας.

            Ακολούθως ο ΥΕΘΑ μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας όπου έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη, τον οποίο και ενημέρωσε για την «Ατζέντα 2030» για τη μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων και για άλλα θέματα αρμοδιότητός του, ενώ ολοκλήρωσε την επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο, με τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ.κ. Γεώργιο.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ