Η Τουρκία ζητά την συνδρομή Ρωσίας - Ιράν για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Συρία

 
kk

Ενημερώθηκε: 14/07/24 - 20:17

Η Τουρκία ελπίζει ότι το κάλεσμα του Προέδρου της Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για εξομάλυνση των σχέσεων με τη Συρία θα εισακούεται στη Δαμασκό και υπολογίζει στον εποικοδομητικό ρόλο της Ρωσίας και του Ιράν σε αυτή τη διαδικασία, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

"Το πνεύμα της εποχής μας ωθεί προς την ειρήνη [με τη Συρία]. Ελπίζουμε ότι οι εκκλήσεις του Προέδρου Ερντογάν για ειρήνη θα εκτιμηθούν δεόντως [από τις αρχές της Συρίας]. Βασιζόμαστε στον εποικοδομητικό ρόλο της Ρωσίας και του Ιράν στις συνομιλίες μας", είπε στους δημοσιογράφους μετά μια συνομιλία με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, πρίγκιπα Faisal bin Farhan Al Saud.

Ο κορυφαίος Τούρκος διπλωμάτης υπενθύμισε ότι η χώρα του βρίσκεται σε διάλογο με τη Συρία από το 2017. «Στην προηγούμενη δουλειά μου (αρχηγός του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών), συμμετείχα στις συνομιλίες για τη Συρία. Μεσολάβησαν Ρωσία και Ιράν εντός Η διαδικασία της Αστάνα διεξήχθη σε όλα τα επίπεδα. Δεν υπήρξε δραστηριότητα στις συνομιλίες κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. " είπε ο Φιντάν.

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η Άγκυρα δεν θα αλλάξει την άποψή της για τη συριακή αντιπολίτευση. «Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το κόστος που πλήρωσαν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και δεν θα τους εγκαταλείψουμε», είπε, προσθέτοντας ότι οι τουρκικές αρχές δεν θα εκδιώξουν Σύρους πρόσφυγες. Υπάρχουν περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες στην Τουρκία.

Όταν δέχθηκε τον Ρώσο προεδρικό απεσταλμένο για τη Συρία, Alexander Lavrentyev, στις 26 Ιουνίου, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ Άσαντ είπε ότι η Δαμασκός «είναι ανοιχτή σε όλες τις πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, εάν αυτή η διαδικασία βασίζεται στον σεβασμό της κυριαρχίας και στην προσπάθεια της Συρίας να την αποκαταστήσει. ολόκληρη την επικράτεια της χώρας».

Στις 28 Ιουνίου, ο Ερντογάν είπε ότι η Άγκυρα ήταν έτοιμη να επαναλάβει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Δαμασκό, οι οποίες διακόπηκαν το 2012. Στις 12 Ιουνίου, είπε ότι ζήτησε από τον υπουργό Εξωτερικών «να συναντηθεί με τους συναδέλφους του και να συντάξει έναν οδικό χάρτη για την εξομάλυνση. ".

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ