Η Συρία θέτει ως προϋπόθεση για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από το έδαφός της

 
σσ

Ενημερώθηκε: 13/07/24 - 21:05

Προϋπόθεση για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Άγκυρα είναι η αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από το συριακό έδαφος, διαμήνυσε σήμερα η Συρία, απαντώντας στην πρόταση που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού οι δύο χώρες διέρρηξαν τις σχέσεις τους το 2011.

Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε την πάγια θέση της Δαμασκού τονίζοντας ότι κάθε εξομάλυνση «θα πρέπει να στηρίζεται σε σαφείς βάσεις» και η πρώτη από αυτές είναι «η αποχώρηση των δυνάμεων που βρίσκονται παράνομα στο συριακό έδαφος και ο αγώνας κατά των τρομοκρατικών ομάδων που απειλούν όχι μόνο την ασφάλεια της Συρίας αλλά και της Τουρκίας».

Την περασμένη Κυριακή ο Ερντογάν είπε ότι θα μπορούσε να προσκαλέσει «ανά πάσα στιγμή» τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στην Τουρκία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ορισμένοι ξένοι ηγέτες, όπως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρότειναν αυτή τη συνάντηση.

Η Τουρκία έχει εξαπολύσει μετά το 2016 τρεις επιχειρήσεις στο συριακό έδαφος, εναντίον των κουρδικών δυνάμεων και ελέγχει μια συνοριακή ζώνη.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ