Διπλωματική κινητικότητα για το Κυπριακό: Τετελεσμένα, παραβιάσεις και οι όροι για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις

 
λλ

Ενημερώθηκε: 13/07/24 - 19:21

Διπλωματική κινητικότητα καταγράφεται στον άξονα Αθήνας, Λευκωσίας και Άγκυρας γύρω από το Κυπριακό ζήτημα μετά και τη συνάντηση Μητσοτάκη – Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη. Ελλάδα και Κύπρος αναδεικνύουν την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών, πάντοτε στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών.

Όλα αυτά, λίγες ημέρες πριν από την μαύρη επέτειο της 20ης Ιουλίου όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στο πλευρό του Νίκου Χριστοδουλίδη στη Λευκωσία, ενώ την ίδια ημέρα ο Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζει επίσκεψη – σόου στα Κατεχόμενα.

Πάντα το πεδίο των συμβόλων, στη συγκεκριμένη περίπτωση η συμπλήρωση 50 ετών εισβολής και κατοχής της Κύπρου από την Τουρκία, λειτουργεί ως αιτία κινητικότητας. Αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι διακηρυγμένος στόχος της Αθήνας και της Λευκωσίας να αρχίσει ξανά ο διάλογος μεταξύ Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι η διαδικασία είχε καταρρεύσει το 2017 στο Κραν Μοντανά όταν οι Τούρκοι εγκατέλειψαν τις διαβουλεύσεις.

Όσο περνά ο χρόνος τα τετελεσμένα που έχουν δημιουργηθεί όχι μόνο παγιώνονται, αλλά στην περίπτωση της Κύπρου επεκτείνονται, όπως είδαμε να συμβαίνει πέρσι τον Αύγουστο με την Πύλα, αλλά και στο παρελθόν με την Τουρκία να παραβιάζει την κυπριακή ΑΟΖ.

Ελλάδα και Κύπρος θέλουν οι Τουρκοκύπριοι να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά υπό συγκεκριμένους όρους, να αποδεχθούν δηλαδή, τόσο αυτοί, όσο κυρίως η Άγκυρα, το πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, περί λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Κάτι το οποίο δεν φαίνεται εφικτό.

Ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή δίνει έμφαση στην γεωπολιτική διάσταση του Κυπριακού και τονίζει οτι ο χρόνος δημιουργεί τετελεσμένα και όπως έχει αποδείξει η ιστορία, τα τετελεσμένα δύσκολα ανατρέπονται. Ο κ. Χριστοδουλίδης έχει εργαστεί πολύ για τη γεωπολιτική αναβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και το έχει πετύχει σε μεγάλο βαθμό, είδαμε και τη στρατηγική συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Βάζει λοιπόν και τη γεωπολιτική διάσταση στη συζήτηση ο Πρόεδρος της Κύπρου, διότι αντιλαμβάνεται ότι εν μέσω της γενικότερης αναταραχής που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο, ενδεχομένως να υποκρύπτεται μια ευκαιρία για την επίλυση της πλέον μακροχρόνιας διπλωματικής διένεξης στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να καταστεί η Κυπριακή Δημοκρατία ενιαία, μια νησίδα ασφαλείας, ειρήνης και ευημερίας σε ένα καίριο γεωπολιτικό σταυροδρόμι.

Ο Ερσίν Τατάρ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, θέτει βέτο σε κάθε συνομιλία, τονίζοντας πως αν η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει να αρχίσει διαπραγματεύσεις, να επιβεβαιώσει την κυριαρχία μας (αναφερόμενος στο ψευδοκράτος). Προφανώς δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση περί κυριαρχίας, άρα και δύο κρατών στην Κύπρο. Από εκεί και πέρα όμως υπάρχουν και άλλα σοβαρότατα ζητήματα που έχουν δημιουργήσει όλα αυτά τα χρόνια το βαθύ χάσμα μεταξύ των πλευρών.

Δεν είναι μόνο το εδαφικό ή το περιουσιακό, στα οποία υπάρχουν σοβαρές διαφορές. Είναι τα στρατεύματα κατοχής που πρέπει άμεσα να αποχωρήσουν από την Κύπρο. Και αυτό δεν το σκέφτονται καν οι Τούρκοι, καθώς το βόρειο τμήμα του νησιού είναι πια στο τουρκικό σύστημα ασφαλείας, ενώ το Κυπριακό έχει καταστεί θέμα της εθνικής τους ταυτότητας. Στρατεύματα που δυστυχώς θα τα δούμε το ερχόμενο Σάββατο να παρευλάνουν στα Κατεχόμενα.

Πηγή: ertnews.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ