Οι κληρονόμοι του Μακρόν μονομαχούν καθώς προσπαθούν να σχηματίσουν συνασπισμούς μετά το εκλογικό χάος

 
dd

Ενημερώθηκε: 12/07/24 - 09:24

Με την αποτυχία του εκλογικού τζόγου του Εμανουέλ Μακρόν στον καθρέφτη, δύο από τους συμμάχους του Γάλλου προέδρου εργάζονται για να εκμεταλλευτούν το χάος και να καθιερωθούν ως ο προφανής διάδοχος του αφεντικού τους.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Gabriel Attal και ο υπουργός Εσωτερικών Gérald Darmanin τσακώνονται για τα απομεινάρια από το στρατόπεδο του Macron αφού έχασε περισσότερο από το ένα τρίτο της εκπροσώπησής του στην Εθνοσυνέλευση στις πρόωρες εκλογές που κατέληξαν σε καταστροφή για τον πρόεδρο την Κυριακή .

Ο καθένας ελπίζει να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη για να σχηματίσει έναν κυβερνητικό συνασπισμό μετά από μια ψηφοφορία που είδε το παναριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο να σημειώνει μια έκπληξη στην πρώτη θέση, αλλά χωρίς κανένα κόμμα να πλησιάζει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Ο Νταρμανίν, μαθητής του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ξεκίνησε ως νεαρός ακτιβιστής στις τάξεις των γαλλικών συντηρητικών δυνάμεων, εστιάζει τις προσπάθειές του στην οικοδόμηση συμμαχίας με την κεντροδεξιά. Ο Attal, ένας πρώην σοσιαλιστής που εφάρμοσε βασικές δεξιές πολιτικές ενώ ήταν στην κυβέρνηση, σηματοδοτεί την προθυμία να συνεργαστεί με κόμματα αριστερά του κέντρου.

Εάν κάποιος πετύχει, θα ενίσχυε τις πιθανότητές του να εκπροσωπήσει το στρατόπεδο του Μακρόν στις προεδρικές εκλογές του 2027.

Ο συντηρητικός πιστός εναντίον του κεντρώου επαναστάτη
Ο ίδιος ο Μακρόν είδε την ηγεσία του να τίθεται υπό αμφισβήτηση με πρωτοφανείς όρους στο προβάδισμα και μετά την ψηφοφορία σε δύο γύρους. Οι υποψήφιοι απέφευγαν ανοιχτά έναν ηγέτη που θεωρούσαν πολύ τοξικό για να κερδίσουν , και κυβερνητικές δυνάμεις όπως ο Attal απομακρύνθηκαν από την απόφαση να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές.

Ο Attal, 35 ετών, διορίστηκε νωρίτερα αυτό το έτος και έκανε σκληρή εκστρατεία για το κόμμα του, πραγματοποιώντας πολυάριθμα ταξίδια επί τόπου για να υποστηρίξει υποψηφίους και εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσης για να υπερασπιστεί το στρατόπεδό του.

Όμως έσπασε ανοιχτά την απροσδόκητη απόφαση του Μακρόν να διαλύσει το κοινοβούλιο το βράδυ των εκλογών.

«Δεν επέλεξα να διαλύσω το κοινοβούλιο — αλλά αρνήθηκα να παραμείνω παθητικός», είπε ο Attal.

Το μαχητικό πνεύμα του αρχηγού της κυβέρνησης τον έκανε αγαπητό στους εναπομείναντες νομοθέτες της Αναγέννησης, τοποθετώντας τον να εκλεγεί πρόεδρος της κοινοβουλευτικής του ομάδας — προς μεγάλη απογοήτευση της γαλλικής προεδρίας, η οποία αισθάνεται ότι απειλείται από την αύξηση της δημοτικότητάς του.

Ο Darmanin, εν τω μεταξύ, ήταν ένα από τα σπάνια απερχόμενα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που στάθηκαν στην απόφαση του προέδρου να προκηρύξει νέες εκλογές. Αναζητώντας μια διέξοδο από την κυβέρνηση, επαίνεσε το «θάρρος» του Μακρόν, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση να προκηρύξει πρόωρες εκλογές ευθυγραμμίστηκε με το πνεύμα ενός από τους προπάτορες της Γαλλικής Πέμπτης Δημοκρατίας, του Σαρλ ντε Γκωλ.

Ο υπουργός Εσωτερικών είναι γνωστός για τις σκληρές θέσεις του σε θέματα μετανάστευσης και ασφάλειας. Ο Darmanin καλεί να κυβερνήσει « στα δεξιά », ενώ πιέζει για την προστασία των πιο αριστερών πολιτικών κοινωνικής αναδιανομής της Γαλλίας. «Αυτό που θα κερδίσει αύριο είναι μια σταθερή γραμμή για τη δικαιοσύνη, τη μετανάστευση και το έγκλημα και την κοινωνική μέριμνα», είπε κατά τη διάρκεια της εκστρατείας.

Ο Darmanin τώρα επιδιώκει να οικοδομήσει έναν συνασπισμό με τη συντηρητική ομάδα των Ρεπουμπλικανών στην Εθνοσυνέλευση. Ωστόσο, ο Laurent Wauquiez, ο πρόεδρος της νεοσύστατης ομάδας των Ρεπουμπλικανών, απέρριψε αμέσως κάθε προοπτική συνασπισμού.

Ο Attal, από την άλλη πλευρά, προτιμά μια «πολυφωνική συνέλευση» που περιλαμβάνει διακομματική νομοθεσία με κάθε κόμμα εκτός από τις πιο ριζοσπαστικές αριστερές και δεξιές δυνάμεις.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχουν δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις στη δεξιά, στο κέντρο και στην αριστερά που μπορούν να συσπειρωθούν γύρω από τα συμφέροντα του γαλλικού λαού», είπε ο Attal .

Χάος στο προεδρικό στρατόπεδο
Ενώ οι κεντρώοι τα πήγαν καλύτερα από το αναμενόμενο την Κυριακή - κερδίζοντας αρκετές έδρες για να νικήσουν το ακροδεξιό Εθνικό Συλλαλητήριο, το οποίο οι περισσότεροι δημοσκόποι είχαν υπολογίσει ότι θα έρθει στην πρώτη θέση - το κίνημα εξακολουθεί να αιμορραγεί την υποστήριξη και τα μέλη.

Πολλοί αναρωτιούνται εάν το μέλλον τους βρίσκεται στο κόμμα του Μακρόν, Αναγέννηση, τώρα που είναι πλέον η κύρια δύναμη στο κοινοβούλιο. Ο νομοθέτης Sacha Houlié, ένας από τους πρώτους υποστηρικτές του προέδρου, ανακοίνωσε ότι δεν θα είναι πλέον μέλος της Αναγέννησης, με στόχο να δημιουργήσει τη δική του ομάδα που θα μπορούσε να περιλαμβάνει νομοθέτες «από την κοινωνική δεξιά έως τη σοσιαλιστική αριστερά».

Οι πιστοί του Darmanin επιδιώκουν να επιβάλουν τη γραμμή τους, απορρίπτοντας κάθε ιδέα συνεργασίας όχι μόνο με τη ριζοσπαστική αριστερή France Unbowed, την οποία απεχθανόταν εδώ και καιρό οι κεντρώοι, αλλά και με τους Γάλλους Πράσινους. Η Maud Bregeon, βουλευτής της Αναγέννησης κοντά στον Darmanin, κατηγόρησε την ηγέτιδα των Πρασίνων Marine Tondelier ότι «ενέκρινε τη χρήση μολότοφ κατά των δυνάμεων ασφαλείας» κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για τις δεξαμενές νερού πέρυσι.

Ένα πράγμα είναι σαφές: η υπόσχεση του Μακρόν να «ξεπεράσει» το χάσμα αριστερά-δεξιά κατά την πρώτη του εκστρατεία για την προεδρία βρίσκεται σε θανάσιμο κίνδυνο. Το αν αυτός - ή οποιοσδήποτε άλλος - μπορεί να δεσμεύσει το ολοένα και πιο σπασμένο κέντρο μένει να φανεί.

Σε επιστολή που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, ο Μακρόν κάλεσε «όλες τις πολιτικές δυνάμεις που ταυτίζονται με τους δημοκρατικούς θεσμούς, το κράτος δικαίου, τον κοινοβουλευτισμό, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και την υπεράσπιση της γαλλικής ανεξαρτησίας, να συμμετάσχουν σε έναν ειλικρινή και πιστό διάλογο για την οικοδόμηση μιας σταθερής πλειοψηφίας. .»

Τι ακολουθεί λοιπόν;

Η αριστερή συμμαχία του Νέου Λαϊκού Μετώπου πιέζει τον Μακρόν να τους καλέσει να σχηματίσουν κυβέρνηση, με πρωθυπουργό έναν δικό τους. Μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, 18 Ιουλίου, θα εκλεγεί ο νέος πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, σηματοδοτώντας ποιες, εάν υπάρχουν, συμφωνίες έχουν επιτευχθεί.

Πηγή: POLITICO

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ