Αεροπορική προστασία από την Πολωνία επιδιώκει η Ουκρανία

 
δφ

Ενημερώθηκε: 08/07/24 - 13:34

Η πολωνική αεράμυνα θα μπορούσε να προστατεύσει τον εναέριο χώρο πάνω από τις παραμεθόριες περιοχές της Ουκρανίας, δήλωσε η αναπληρώτρια πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου της Ουκρανίας στον Πολωνό ομόλογό της στο Βίλνιους το Σάββατο.

Η πρόεδρος της πολωνικής Γερουσίας, Małgorzata Kidawa-Błońska, η πρόεδρος του λιθουανικού κοινοβουλίου, Viktorija Čmilytė-Nielsen, και η αναπληρώτρια πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου της Ουκρανίας, Olena Kondratyuk, συναντήθηκαν στο Βίλνιους το Σάββατο για να γιορτάσουν δύο λιθουανικές εθνικές εορτές: την Ημέρα του Κράτους και την Ημέρα του Τραγουδιού.

«Εάν το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο να δεχθεί την Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου, πρέπει να απαιτήσουμε από τους συμμάχους να εξασφαλίσουν επαρκή μέτρα για να σταματήσουν και να νικήσουν τον εχθρό», έγραψε η Kondratyuk στο Facebook.

Η Kondratyuk ανέφερε επίσης ότι ζήτησε από την Kidawa-Błońska να εξετάσει η Βαρσοβία το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει την πολωνική αεράμυνα για την υπεράσπιση του εναέριου χώρου πάνω από τις περιοχές της Ουκρανίας στα πολωνικά σύνορα.

Ζήτησε επίσης από την Čmilytė-Nielsen να παρουσιάσει το αίτημα αυτό στη συνάντηση της Δευτέρας των κοινοβουλευτικών ομιλητών των χωρών του ΝΑΤΟ, η οποία πραγματοποιείται μία ημέρα πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον.

Η Kondratyuk εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι οι Λιθουανές και Πολωνές συνάδελφοί της «Viktorija και Małgorzata είναι υπέρμαχοι της ιδέας ότι η Ουκρανία πρέπει να είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ πριν από το τέλος του πολέμου φαίνεται εξαιρετικά απίθανη, όπως έχει επαναλάβει πολλές φορές ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, αν και στα τέλη Απριλίου κατά την επίσκεψή του στο Κίεβο περιέγραψε ότι «η δικαιωματική θέση της Ουκρανίας είναι στο ΝΑΤΟ» και σημείωσε την «μη αναστρέψιμη πορεία» της χώρας προς την ένταξη.

Ο Stoltenberg έχει επίσης επανειλημμένα αποκλείσει την αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι η Συμμαχία δεν εμπλέκεται στη σύγκρουση.

Πηγή: euractiv.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ