Μαρίν Λεπέν εναντίον Τζόρνταν Μπαρντέλα: Η επόμενη μάχη εξουσίας της Γαλλίας

 
dd

Ενημερώθηκε: 08/07/24 - 09:00

Ετοιμαστείτε για τους πολέμους της διαδοχής, γαλλική ακροδεξιά έκδοση. Με αυτήν τη φράση, δημοσίευμα του Politico μας προϊδεάζει για έναν πιθανό εσωτερικό εμφύλιο στο ακροδεξιό κόμμα, μεταξύ της Λεπέν και του Μπαρντέλα, με φόντο τις Προεδρικές εκλογές του 2027.

Η Μαρίν Λεπέν και ο 28χρονος προστατευόμενος της, Τζόρνταν Μπαρντέλα, σκόνταψαν στον δεύτερο γύρο των γαλλικών κοινοβουλευτικών εκλογών την Κυριακή, με τις προβλέψεις να δίνουν στο ακροδεξιό κόμμα τους Εθνικό Συσπείρωση μεταξύ 120 και 150 βουλευτών, πίσω από τον συνασπισμό του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και τους πρώτους την αριστερή συμμαχία.

Καθώς το κόμμα χωνεύει ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, αναμένετε δακτυλοδεικτήσεις, αλληλοκατηγορίες και —αν το παρελθόν αποτελεί οδηγό— ακόμη και την αποπομπή κορυφαίων αξιωματούχων που κατηγορούνται για το αποτέλεσμα.

Με τους αξιωματούχους της Εθνικής Συσπείρωσης να κοιτάζουν με ανησυχία την επόμενη μεγάλη πρόκληση του κόμματος, την κατάληψη του προεδρικού παλατιού των Ηλυσίων το 2027, μια εκκολαπτόμενη αντιπαλότητα μεταξύ μαθητή και δασκάλου θα μπορούσε να καταλήξει σε μια από τις πιο επιτυχημένες πολιτικές συνεργασίες στη γαλλική μεταπολεμική ιστορία.

Διακυβεύεται το ερώτημα ποιος θα οδηγήσει τις δεξιές εθνικιστικές δυνάμεις της Γαλλίας στη μάχη για την προεδρία της χώρας σε τρία χρόνια - ή ακόμα νωρίτερα εάν ο Μακρόν κάνει το απίθανο βήμα να αποχωρήσει από την εξουσία πριν από το τέλος της θητείας του.

Ενώ οι δυο τους φρόντισαν να δείξουν ενότητα δημόσια, η νεολαία του Μπαρντέλα, η μεγαλύτερη δημοτικότητά του με τη βάση του κόμματος και η αυξανόμενη ανεξαρτησία του σε θέματα πολιτικής είναι όλα σιωπηρές απειλές για την ηθική εξουσία της Λεπέν στο Εθνικό Συλλαλητήριο. Μιλώντας σε δημοσιογράφους τον Ιανουάριο, η Λεπέν αναγνώρισε τις ιδιότητες του Μπαρντέλα, αλλά είπε ότι «του έδωσε μια ευκαιρία».

Όσο για τον Μπαρντέλα, έχει επανειλημμένα πει ότι η Λεπέν είναι ο «φυσικός υποψήφιος» για την προεδρία και ότι δεν θα είναι ο «Εμανουέλ Μακρόν της Μαρίν Λεπέν» — αναφερόμενος στο πώς ο πρόεδρος Μακρόν στράφηκε εναντίον του ευεργέτη του, τότε προέδρου Φρανσουά. Ο Ολάντ, πριν κατακτήσει την προεδρία το 2017.

Ερωτηθείς για μια πιθανή διάσπαση, ο Jean-Lin Lacapelle, σύμμαχος της Λεπέν, είπε: «Αποκλείεται. Το γεγονός είναι ότι είναι ένα νικητήριο δελτίο μαζί».

Ωστόσο, σε ιδιωτικές συνομιλίες, νυν και πρώην κομματικά μέλη, καθώς και σύμμαχοι και των δύο ακροδεξιών ηγετών δεν ήταν τόσο σίγουροι, επισημαίνοντας ότι το πολιτικό σήμα του Μπαρντέλα έχει ευρύτερη απήχηση από αυτό της Λεπέν.

«Ορισμένοι Γάλλοι πιστεύουν ότι ο Τζόρνταν Μπαρντέλα έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει [τις προεδρικές εκλογές] από τη Μαρίν Λεπέν», είπε ένας βουλευτής της Εθνικής Συσπείρωσης που ζήτησε να μην κατονομαστεί για να συζητήσει ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα. «Ίσως δεν είμαστε αρκετά προσεκτικοί [για την προοπτική ενός ανταγωνισμού]. Υπάρχει κίνδυνος. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Το πραγματικό ερώτημα, είπαν αρκετοί γνώστες, είναι λιγότερο για το αν θα αναλάβει ο Μπαρντέλα: αν ο Μπαρντέλα θα περιμένει με χάρη μέχρι η Λεπέν να υποβάλει τέταρτη υποψηφιότητα για την προεδρία — ή αν θα προσπαθήσει να επιταχύνει τον χρόνο κάνοντας ένα εσωτερικό πραξικόπημα ή να φύγει από την Εθνική Συσπείρωση για να σχηματίσει το δικό του κόμμα, όπως έκανε ο Μακρόν μετά τη διάσπαση από τον σοσιαλιστή Ολάντ το 2016.

«Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει πραξικόπημα πριν από το 2027, αλλά μετά από αυτό, ποιος ξέρει;» είπε ένας συντηρητικός σύμμαχος, ο οποίος πρόσθεσε ότι ο Bardella ήταν μια «πιο αποτελεσματική επωνυμία, που δεν έχει το όνομα Λεπέν και δεν κουβαλά την κληρονομιά της αγανάκτησής τους».

Λεπέν και Μπαρντέλα, ένα «νικητήριο εισιτήριο»
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Λεπέν έδωσε στον Μπαρντέλα το ξεκίνημά του στην πολιτική, αλλά ο μαθητευόμενος ξεπέρασε γρήγορα τον δάσκαλό του.

Αφού εντάχθηκε στο κόμμα, που στη συνέχεια ονομάστηκε Εθνικό Μέτωπο, στα 17 του το 2012, ανέβηκε γρήγορα στις τάξεις του για να ηγηθεί της εκλογικής του λίστας στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του 2019, σε ηλικία 23 ετών. (Το κόμμα κέρδισε 23,3 τοις εκατό των ψήφων, νικώντας τη κεντρώα συμμαχία του Μακρόν .)

Στη συνέχεια, ο Μπαρντέλα ονομάστηκε αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος κατά τις προεδρικές εκλογές του 2022 στη Γαλλία και έγινε ο επίσημος αρχηγός του λίγους μήνες αργότερα. Την εποχή εκείνη, ο Μπαρντέλα, συντονισμένος με την ανάγκη να επιδείξει πίστη σε ένα κόμμα που προηγουμένως είχε μόνο επικεφαλής τη Λεπέν, απέδιδε την επιτυχία του σε αυτό που ονόμασε μια «μοναδική σχέση ανεκτίμητης εμπιστοσύνης» με τον μέντορά του.

Έκτοτε, η Λεπέν και η Μπαρντέλα παρουσιάζονται ως «εισιτήριο» που καταφέρνουν να αντιμετωπίσουν το εδραιωμένο πολιτικό κατεστημένο της Γαλλίας. Χάρη στην ιδιότητά της ως γόνου της δυναστείας Λεπέν – κληρονόμησε την ηγεσία του κόμματος από τον πατέρα της, Ζαν-Μαρί, το 2011 – αντιπροσωπεύει την αλλαγή στη συνέχεια και έναν οργανικό σύνδεσμο πίσω στην ιστορία του κόμματος.

Ωστόσο, αυτή η δύναμη είναι και η αδυναμία της: το όνομα της Λεπέν είναι ανεξίτηλα συνδεδεμένο με τις αντισημιτικές και ρατσιστικές εξάρσεις του πατέρα της, τον οποίο έδιωξε από το κόμμα το 2015.

Εκεί μπαίνει ο Μπαρντέλα. Ένας αουτσάιντερ χωρίς δεσμούς αίματος με την εταιρεία Λεπέν, ο ανερχόμενος πρίγκιπας της ακροδεξιάς απολαμβάνει μεγαλύτερη απήχηση σε τμήματα του εκλογικού σώματος που παραδοσιακά απωθούνταν από το να ρίξουν μια ψήφο στο Εθνικό Συλλαλητήριο στην κάλπη. Η ίδια η Λεπέν είπε το ίδιο κατά τη διάρκεια μιας κουβέντας με δημοσιογράφους τον Ιανουάριο του 2024: «Η Ιορδανία είναι δημοφιλής στις ανώτερες επαγγελματικές κατηγορίες και είμαι χαρούμενη γι' αυτό».

Ο Μπαρντέλα βοηθά επίσης στη διεύρυνση της εμβέλειας του κόμματος χάρη στο προσωπικό του υπόβαθρο. Σε αντίθεση με την αστική Λεπέν, η οποία μεγάλωσε σε μια έπαυλη που δώρισε στον πατέρα της στο μικροσκοπικό προάστιο του Παρισιού Saint-Cloud, ο Bardella πέρασε τα νιάτα του στη σκληρή συνοικία του Παρισιού Seine-Saint-Denis, συνασπίζοντας τους ώμους με τα παιδιά των μεταναστών και απορροφώντας τη γλώσσα και τις δημοφιλείς αναφορές της γαλλικής νεολαίας.

Μαζί, τριγωνοποιούν δύο κρίσιμα δημογραφικά στοιχεία. Η Λεπέν προσελκύει παραδοσιακούς υποστηρικτές και ψηφοφόρους του Εθνικού Ράλι από τον αποβιομηχανοποιημένο βόρειο τμήμα της χώρας που έλκεται από τον εθνικισμό της «προστάτευσε τους αδύναμους», ενώ η Μπαρντέλα κερδίζει τους ψηφοφόρους για πρώτη φορά, τους νέους άνδρες και τις υψηλότερες κοινωνικοοικονομικές κατηγορίες.

«Είναι απαραίτητοι ο ένας για τον άλλον και συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον», πρόσθεσε ο Lacapelle, υπογραμμίζοντας πόσο καλά είχε το δίδυμο στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του 2024, όταν το κόμμα συγκέντρωσε το ένα τρίτο των ψήφων, υπερδιπλάσιο του πλησιέστερου αντιπάλου του. .

Άλλοι, όμως, επισημαίνουν ότι η ιδέα της υποψηφιότητας για ένα «εισιτήριο» - δηλαδή, η παρουσίαση δύο ή περισσότερων ονομάτων ως υποψηφίων - είναι πολύ ασυνήθιστη στις προεδρικές εκστρατείες στις οποίες ένας μόνος υποψήφιος παραδοσιακά αντιμετωπίζει το έθνος, μόνος.

Πράγματι, το υπερ-κεντρικό σύστημα διακυβέρνησης της Γαλλίας, που συχνά περιγράφεται ως προεδρική μοναρχία, αναιρεί ουσιαστικά την ιδέα δύο βασικών χαρακτήρων να μοιράζονται την εξουσία με ουσιαστικό τρόπο.

Στην καλύτερη περίπτωση, ο ένας αναλαμβάνει την προεδρία, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο μέρος της εξουσίας, και ο άλλος γίνεται πρωθυπουργός αυτού του ατόμου, ένας κατώτερος, σχεδόν υποτελής, ρόλος.

Αυτό σημαίνει ότι όταν η ώθηση έρχεται να σπρώξει, ακόμη και ισχυροί σύμμαχοι δημιουργούνται για να γίνουν αντίπαλοι.

Πούτιν και η γαλλική ακροδεξιά
Το ερώτημα που αντιμετωπίζει η ακροδεξιά είναι: Πόσο καιρό θα συμφωνήσει ο Μπαρντέλα να παραμείνει δεύτερος βιολί μετά τη Λεπέν; Μια σειρά από διαφωνίες σχετικά με βασικά ζητήματα πολιτικής —δηλαδή τη σχέση του κόμματος με τη Ρωσία— υποδηλώνουν ότι οι όρκοι πίστης του μπορεί να μην είναι τόσο σιδερένιοι όσο θα ήθελε να φαίνονται.

Μιλώντας στην εφημερίδα l'Opinion τον Φεβρουάριο του 2023, ο Μπαρντέλα δήλωσε ότι το Εθνικό Ράλι είχε δείξει «συλλογική αφέλεια σχετικά με τις φιλοδοξίες του Βλαντιμίρ Πούτιν».

Το σχόλιο σόκαρε πολλούς ανθρώπους σε ένα κόμμα που οφείλει την οικονομική του επιβίωση εν μέρει σε ένα δάνειο 9 εκατομμυρίων ευρώ που ενέκρινε το Κρεμλίνο και του οποίου τα στελέχη έκαναν χάρη στον Πούτιν δουλεύοντας ως παρατηρητές για να επικυρώσουν τα αποτελέσματα των εκλογών στη Ρωσία και τις ελεγχόμενες από τη Ρωσία εδάφη της Ουκρανίας.

Η διαμάχη δεν εμπόδισε τον Bardella να διπλασιαστεί ένα χρόνο αργότερα, λέγοντας σε συνέντευξη Τύπου ότι «οι πολεμικές δηλώσεις του Προέδρου Πούτιν αντιπροσωπεύουν κίνδυνο για την προσωπική μας ασφάλεια ως έθνος».

Η Λεπέν, αντίθετα, φρόντισε να μην επικρίνει ευθέως τον Πούτιν. Ερωτηθείσα για την επανεκλογή του Ρώσου προέδρου νωρίτερα αυτό το έτος, η Λεπέν είπε: «Πρέπει να ζήσουμε με αυτό… Αντιμετωπίζουμε την πραγματικότητα όπως είναι και όχι τον κόσμο όπως θα θέλαμε να είναι».

Τέσσερις ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, η Μόσχα ανταπέδωσε τη χάρη: «Ο λαός της Γαλλίας επιδιώκει μια εξωτερική πολιτική που εξυπηρετεί τα εθνικά του συμφέροντα και μια ρήξη από την επιταγή της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών», έγραψε το υπουργείο Εξωτερικών της στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Όσον αφορά την εσωτερική πολιτική επίσης, η Λεπέν και η Μπαρντέλα αποκλίνουν περιστασιακά — όπως όταν ο Μπαρντέλα νωρίτερα φέτος επέκρινε την ιδέα της επιβολής ελάχιστων τιμών για τα γαλλικά γεωργικά προϊόντα. Η πρόταση ελάχιστης τιμής είναι μια μακροχρόνια θέση στο κόμμα και η Λεπέν έσπευσε να διορθώσει τον προστατευόμενό της κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης ερωτήσεων και απαντήσεων στην Εθνοσυνέλευση.

Η πορεία του Τζόρνταν Μπαρντέλα στην προεδρία
Καθώς η προσοχή στρέφεται στις προεδρικές εκλογές και το Εθνικό Συλλαλητήριο χωνεύει την απογοητευτική του εμφάνιση την Κυριακή, ορισμένοι από τα δεξιά της γαλλικής πολιτικής είναι άφωνοι σχετικά με αυτό που λένε ότι είναι η ανώτερη έκκληση του Μπαρντέλα.

«Ξέρω πολλούς ανθρώπους που λένε ότι ψηφίζουν τον Τζόρνταν και όχι τη Λεπέν», είπε ένας σύμβουλος του συντηρητικού κόμματος Les Républicains. «Υπάρχει ένα κύμα ενθουσιασμού, μια τάση Bardella. Πετυχαίνει να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται χαλαροί όταν ψηφίζουν [για την Εθνική Συσπείρωση]».

Τούτου λεχθέντος, ο ίδιος σύμβουλος πρόσθεσε ότι η Bardella «δεν μπορούσε να την αποβάλει. Η μάρκα Le Pen είναι πιο σταθερή».

Ωστόσο, υπάρχει ένα σενάριο στο οποίο ο Μπαρντέλα δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τη Λεπέν: εάν το νομικό σύστημα της Γαλλίας κάνει τη δουλειά γι' αυτόν.

Η Λεπέν, μαζί με άλλα 27 μέλη του Εθνικού Ράλι, αντιμετωπίζει δίκη στις 30 Σεπτεμβρίου για κατηγορίες ότι έκανε κατάχρηση κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να πληρώσει για εκστρατείες – ισχυρισμούς που αρνείται. Εάν κριθεί ένοχη, η Λεπέν θα μπορούσε να χάσει το δικαίωμά της να είναι υποψήφιος στις εκλογές, κάτι που θα άνοιγε ένα παράθυρο στον Μπαρντέλα να είναι υποψήφιος, χωρίς αμφισβήτηση, το 2027.

«Η Marine θα μπορούσε να πέσει κάτω κατά τη διάρκεια της δίκης της», είπε ένας πρώην βοηθός του NR, σκεπτόμενος τις πιθανότητες της Bardella να πάει μόνη της. «Νομίζω ότι, κατά βάθος, προετοιμάζεται για αυτό».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ