Ο ηγέτης της λιβανικής Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα διεμήνυσε χθες Τετάρτη πως «καμιά τοποθεσία» στο Ισραήλ δεν πρόκειται να γλιτώσει από τους πυραύλους του κινήματός του αν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιτεθούν στον Λίβανο, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για ευρύτερη ανάφλεξη, την ώρα που ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας διανύει πλέον την 258η ημέρα του.
Σε ομιλία του που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, απείλησε επίσης –για πρώτη φορά– την Κύπρο, το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται πιο κοντά στα παράλια της Μέσης Ανατολής, τονίζοντας πως έχει «πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες (…) το Ισραήλ λέει πως θα χρησιμοποιήσει αεροδρόμια και βάσεις στην Κύπρο, αν η Χεζμπολάχ επιτεθεί στα αεροδρόμιά του».
Το «άνοιγμα των κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό εχθρό για να στοχοποιήσει τον Λίβανο θα σήμαινε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι εμπλεκόμενο μέρος στον πόλεμο», προειδοποίησε ο Χασάν Νασράλα. Η Κύπρος, που απέχει κάπου 300 χιλιόμετρα από το Ισραήλ και 200 χιλιόμετρα από τον Λίβανο, διατηρεί καλές σχέσεις και με τις δυο χώρες.
«Διάβασα τις δηλώσεις (σ.σ. του ηγέτη της Χεζμπολά) και θα πω ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται με κανένα τρόπο στις πολεμικές συρράξεις», ήταν η αντίδραση του προέδρου της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη.
Η Κύπρος είναι «μέρος της λύσης, όχι του προβλήματος», υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης, επιμένοντας στο ότι η χώρα του διαδραματίζει ρόλο, που «αναγνωρίζεται όχι μόνο από τον αραβικό κόσμο, αλλά από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας», στη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου που επιτρέπει την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Ερωτηθείς αν υπάρχει ακόμα δίαυλος επικοινωνίας είτε με τη Χεζμπολάχ είτε με την Κυβέρνηση του Λιβάνου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «φυσικά υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και με την Κυβέρνηση του Λιβάνου και με την Κυβέρνηση στο Ιράν. Υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας μέσω της διπλωματικής οδού».
Σε ερώτηση αν τον ανησυχούν οι δηλώσεις του Χασάν Νασράλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «δεν είναι ευχάριστες οι δηλώσεις, αλλά δεν ανταποκρίνονται σε καμία απολύτως περίπτωση σε αυτό που επιχειρείται, στο να παρουσιαστεί μια εικόνα ότι η Κύπρος εμπλέκεται στις πολεμικές επιχειρήσεις. Σε καμία απολύτως περίπτωση».
Ερωτηθείς αν θα έχει επικοινωνία με ξένους ηγέτες για αυτές τις τοποθετήσεις του επικεφαλής της Χεζμπολάχ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε «σίγουρα, μέσω της διπλωματικής οδού. Αλλά, επαναλαμβάνω, το τι πράττει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι δημόσιο, δεν είναι εν κρυπτώ. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος».
Από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στον θύλακο, ανταλλάσσονται πυρά στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου ανάμεσα στη Χεζμπολά, σύμμαχο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, και τον ισραηλινό στρατό. Οι εχθροπραξίες κλιμακώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.
Προχθές Τρίτη οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι «τα επιχειρησιακά σχέδια» για να διεξαχθούν επιχειρήσεις στον Λίβανο «εγκρίθηκαν», ενώ ο επικεφαλής της διπλωματίας του εβραϊκού κράτους Ισραέλ Κατς διεμήνυσε πως σε περίπτωση «ολοκληρωτικού πολέμου», η Χεζμπολά «θα καταστραφεί» και ο Λίβανος «θα χτυπηθεί σκληρά».
«Ο (ισραηλινός) εχθρός γνωρίζει πολύ καλά ότι έχουμε προετοιμαστεί για το χειρότερο (…) Γνωρίζει πως καμιά τοποθεσία (…) δεν θα γλιτώσει από τους πυραύλους μας» σε περίπτωση που επιτεθεί στον Λίβανο, αντέτεινε ο ηγέτης του σιιτικού κινήματος, που θεωρείται πως εξοπλίζεται και χρηματοδοτείται από το Ιράν κι έχει τεράστια επιρροή στον Λίβανο.
Σε περίπτωση πολέμου, το Ισραήλ πρέπει να περιμένει πως θα υποστεί πλήγματα «από την ξηρά, από τη θάλασσα κι από τον αέρα», ανέφερε ακόμη ο ηγέτης της Χεζμπολά, παράταξης που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία.