14 Ιουνίου 2024: Η 341 Μοίρα της Πολεμικής Αεροπορίας γιόρτασε την 70η επέτειο της επιχειρησιακής της ζωής και δράσεως

 
14 Ιουνίου 2024: Η 341 Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας, γιόρτασε την 70η επέτειο της επιχειρησιακής της ζωής και δράσεως – Συγκροτήθηκε στις 20 Ιουλίου 1954

Ενημερώθηκε: 14/06/24 - 23:29

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Στις 14 Ιουνίου 2024, γιορτάστηκε με κάθε (στρατιωτική) επισημότητα στην Αεροπορική Βάση της Νέας Αγχιάλου, η 70η επέτειος της 341 Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), η οποία συγκροτήθηκε στις 20 Ιουλίου 1954 στην 112 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Ελευσίνος.

Η σημερινή τελετή πραγματοποιήθηκε στην 111 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Νέας Αγχιάλου παρουσία του Αρχηγού ΓΕΑ Αντιπτέραρχου (Ι) Δημοσθένη Γρηγοριάδη, και περιελάμβανε δοξολογία, ανάγνωση Ημερήσιας Διαταγής από τον σημερινό Διοικητή της Μοίρας, Αντισμήναρχο (Ι) Αντώνιο Μπαλάσκα, στατική έκθεση, πτήση σχηματισμού μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Μοίρας καθώς και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων Αεροπόρων της 341Μ.

Παρόντες επίσης στη σημερινή τελετή ήταν o Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας

Αντιπτέραρχος (Ι) Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, ο Διοικητής της Διοικήσεως Αεροπορικής Υποστηρίξεως Αντιπτέραρχος (Ι) Απόστολος Χόρτης, ανώτατοι αξιωματικοί, διατελέσαντες Διοικητές και Αρχιμηχανικοί της Μοίρας, ο Πρόεδρος της Ενώσεως Απόστρατων Αξιωματικών Αεροπορίας Νομού Μαγνησίας, καθώς και εν ενεργεία και εν αποστρατεία προσωπικό, το οποίο έχει υπηρετήσει στη Μοίρα.

Στις 20 Ιουλίου 1954 συγκροτήθηκε η 341 Μοίρα στην 112 ΠΜ στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνος, ως 341 Μοίρα Αναχαιτίσεως Ημέρας (341 ΜΑΗ) και εφοδιάστηκε με τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-86E. Ο κύριος ρόλος της συνίστατο τότε σε αυτόν της Αναχαιτίσεως Ημέρας, ενώ παράλληλα διατηρούσε επιχειρησιακή διαθεσιμότητα σε δευτερεύοντα ρόλο τη Δίωξη/Βομβαρδισμό.

Το 1956, μετά από την ετήσια απόσπαση στην 111 ΠΜ στην Αεροπορική Βάση της Νέας Αγχιάλου, ως επακόλουθο των συνεχών ανακατατάξεων της εποχής, για την πλήρη αναδιοργάνωση του Αεροπορικού Όπλου, μεταστάθμευσε στην 114 ΠΜ στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας).

Ένα ξεχωριστό και εξαιρετικό κεφάλαιο της πολυετούς ιστορίας της 341 Μοίρας είναι από τον Αύγουστο του 1957 ως τον Σεπτέμβριο του 1964, περίοδο κατά την οποία το ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό της συγκρότησε το δεύτερο ακροβατικό σμήνος της ΠΑ με τα αεροσκάφη F-86E, που ονομάστηκε “Acroteam” (απο τα αρχικά των λέξεων “Acrobatic Team”).

Στις αρχές του 1962 το ακροβατικό σμήνος μετονομάστηκε από “Acroteam” σε «Ελληνική Φλόγα» (“Hellenic Flame”) και με το όνομα αυτό πετούσε ως την διάλυσή του, το φθινόπωρο του 1964. 

Τον Μάιο του 1960 η 341 ΜΑΗ μεταστάθμευσε στην 111 ΠΜ στη Νέα Αγχίαλο, όπου εξακολουθεί να σταθμεύει και να επιχειρεί ως σήμερα και τον Ιούλιο του 1965 αντικατέστησε τα μαχητικά F-86E με τα νέα F-5 A/B “Freedom Fighter”, με αποτέλεσμα στις επόμενες δύο δεκαετίες να καταστεί μία από τις κυριότερες και πιο αποτελεσματικές Μοίρες Αναχαιτίσεως προσφέροντας τα μέγιστα στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.

Τον Ιούνιο του 1971 η Μοίρα αλλάζει πρωτεύοντα ρόλο από Αναχαίτιση σε Δίωξη - Βομβαρδισμό.

Το 1975 αλλάζει εκ νέου τον ρόλο της από Δίωξη - Βομβαρδισμό σε Αναχαίτιση Ημέρας.

Τον Αύγουστο του 1993, η 341 ΜΑΗ, λόγω της σταδιακής αποσύρσεως των μαχητικών αεροσκαφών F/NF-5A/B, ανέστειλε τη λειτουργία της στην 111 ΠΜ και παρέδωσε τα αεροσκάφη της στην 343 ΜΑΗ στην 113 ΠΜ στη Θεσσαλονίκη. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε ότι στην ΠΑ καμία Πολεμική Μοίρα δεν «Διαλύεται», απλώς «αναστέλλουν τη λειτουργία» τους, γιατί αργότερα μπορεί να επανασυγκροτηθούν με νέο τύπο αεροσκάφους.

Όπερ και εγένετο. Στις 30 Μαρτίου 1998 η Μοίρα επανασυγκροτήθηκε στην 111 ΠΜ προκειμένου να παραλάβει τα νέα – τότε – μαχητικά F-16 C/D Block.50, του προγράμματος Peace Xenia II, συνεχίζοντας έτσι να υπηρετεί το Έθνος και την Αεροπορική Ιδέα. Της ανατέθηκε ο ρόλος της Αναχαιτίσεως Παντός Καιρού, ενώ παράλληλα με την παραλαβή του βλήματος Αέρος – Εδάφους AGM-88 HARM της ανατέθηκε και ο νέος για τα ελληνικά δεδομένα, ειδικός ρόλος της καταστολής της εχθρικής αεραμύνης (Suppression of Enemy Air Defense/SEAD).

«Το σήμα της 341 Μοίρας, αποτελείται από τους τέσσερις άσσους της τράπουλας, οι οποίοι διαπερνώνται μ’ ένα βέλος, με ιδιαίτερη ακρίβεια, από το κέντρο τους. Το έμβλημα αποτυπώνεται σε σχήμα ρωμαϊκής ασπίδας με το υπόβαθρο να είναι μαύρο και κόκκινο χωρισμένο σε τέσσερα τμήματα. Το σχέδιο συμβολίζει ότι το χαρακτηριστικό κλήσης της Μοίρας «ΒΕΛΟΣ», εξομοιώνοντας τα φερόμενα όπλα, διαπερνά το «Καρέ των Άσσων» αποφασιστικά, με χαρακτηριστική ισχύ, αποφέροντας ένα διαμπερές και απόλυτα ακριβές πλήγμα στα κέντρα βάρους του εχθρού. Αν και η αρχική ονομασία της Μοίρας ήταν 341ΜΑΗ (Μοίρα Αναχαιτίσεως Ημέρας) έχει τυποποιηθεί, όπως αποτυπώνεται στο σήμα της, σε 341Μ» (επίσημη ιστοσελίδα ΓΕΑ: www.haf.gr) .

Η αποστολή της 341 Μοίρας είναι «Η διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων στα πλαίσια του ανατεθέντος ρόλου, των υφιστάμενων εντολών και σχεδίων των προϊσταμένων κλιμακίων, συμφώνως πάντα με το ΓΕΑ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ