Ορκίστηκαν, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, τα νέα μέλη της κυβέρνησης.
Ακολούθησε η διαδικασία της υπογραφής του Πρωτοκόλλου Ορκωμοσίας των υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών με πρώτο που υπέγραψε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και ακολούθως της κα Σακελλαροπούλου.
Η διαδικασία ολοκληρώθηκε με την αναμνηστική φωτογραφία, ενώ ακολουθούν οι τελετές παράδοσης – παραλαβής των υπουργείων.
Αύριο στις 10:00 θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό το Υπουργικό Συμβούλιο υπό τη νέα σύνθεση με τα θέματα ημερήσιας διάταξης που ήδη έχουν ανακοινωθεί.
Οι αλλαγές και τα μηνύματα
Οι αλλαγές, στις οποίες προχώρησε ο πρωθυπουργός, στόχο έχουν να αντιμετωπιστούν οι απαιτήσεις στο τετράπτυχο: καθημερινότητας, ακρίβεια, ταχύτερες μεταρρυθμίσεις και κυρίως αποτελεσματικότητα σε όλους τους τομείς.
Το κυβερνητικό σχήμα αποτελείται από 60 υπουργούς και υφυπουργούς, με αλλαγές στις θέσεις πέντε υπουργών και 10 υφυπουργών, ενώ καταργείται η θέση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών.
Νέος υπουργός Ανάπτυξης ορίζεται ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος αντικαθιστά τον Κώστα Σκρέκα. Ο Θοδωρής Λιβάνιος αναβαθμίζεται σε υπουργός Εσωτερικών, ενώ η απελθούσα Νίκη Κεραμέως τοποθετείται επικεφαλής του υπουργείου Εργασίας στη θέση της Δόμνας Μιχαηλίδου.
Αλλαγές και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον Λευτέρη Αυγενάκη να αποχωρεί και τον Κώστα Τσιάρα να ορίζεται στη θέση του, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η διαχείριση των επιπτώσεων του Ντάνιελ και του Ελίας. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αντικαθιστά τον Δημήτρη Καιρίδη στο υπουργείο Μετανάστευσης. Ο έως σήμερα γενικός γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης εισέρχεται ως υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ.
Στους νέους υφυπουργούς ο Χρίστος Δήμας αντικαθιστά τον Χάρη Θεοχάρη στη θέση στο Υπουργείο Οικονομικών, ενώ η Ζωή Ράπτη επανέρχεται στην κυβέρνηση ως υφυπουργός Ανάπτυξης.
Εκλεγμένος βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης από το 2000 ο Κώστας Γκιουλέκας αναλαμβάνει υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για Θέματα Μακεδονίας- Θράκης, στη θέση του Στάθη Κωνσταντινίδη.
Από υφυπουργός Εργασίας ο Βασίλης Σπανάκης μετακινείται στο Εσωτερικών, ενώ η Κατερίνα Παπακώστα παίρνει τη θέση της υφυπουργού Μαρίας Κεφάλα στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.
Στη θέση της υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χριστίνας Αλεξοπούλου ορίζεται ο Βασίλης Οικονόμου, προερχόμενος κι αυτός από την ΚΟ και συγκεκριμένα την Ανατολικής Αττικής.
Ο Ιάσων Φωτήλας ορίζεται νέος υφυπουργός Πολιτισμού, ενώ στη θέση του Γιάννη Παππά στο υπουργείο Ναυτιλίας ο Στέφανος Γκίκας. Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο Χρήστος Κέλλας αντί του Σταύρου Κελέτση, ενώ ο Κώστας Καραγκούνης επανέρχεται στην κυβέρνηση, ως υφυπουργός Εργασίας.
Στους αμετακίνητους ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Νίκος Δένδιας στο υπουργείο Άμυνας, ο Άδωνις Γεωργιάδης στο Υγείας, όπως και ο Θόδωρος Σκυλακάκης στο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο Προστασίας του Πολίτη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στο Δικαιοσύνης ο Γιώργος Φλωρίδης. Η Όλγα Κεφαλογιάννη παραμένει στη θέση της στο Υπουργείο Τουρισμού, όπως και ο Δημήτρης Παπαστεργίου στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ο Βασίλης Κικίλιας στο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Σταθερό το υπουργικό επιτελείου πέριξ του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους Μάκη Βορίδη και Άκη Σκέρτσο ως υπουργούς Επικρατείας, τον Θανάση Κοντογεώργη υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, όπως επίσης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.