Μητσοτάκης – Δένδιας: Επίσκεψη στο Λοριάν, επιβίβαση στη φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ», περιήγηση σε κορβέτα “Gowind”

 
fregata kimwn

Ενημερώθηκε: 06/06/24 - 12:56

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Στη φρεγάτα «ΚΙΜΩΝ» στο Λοριάν της Βρετάνης, θα επιβιβαστούν ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας, οι οποίοι επίσης θα δουν από κοντά την πρόοδο της ναυπηγήσεως δύο ακόμα ελληνικών φρεγατών που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ θα περιηγηθούν και θα δουν από κοντά μία κορβέτα τύπου “Gowind”, που κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή σε γειτονική ναυπηγική κλίνη, συμφώνως με δημοσιογραφικές πηγές

Οι κύριοι Πρωθυπουργός και ΥΕΘΑ στις 11.30 (ώρα Γαλλίας) θα φτάσουν στα ναυπηγεία του Λοριάν, όπου θα τους υποδεχτεί ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας και τοπικές αρχές, και στη συνέχεια θα επιθεωρήσουν τη πρόοδο των εργασιών στις φρεγάτες «ΝΕΑΡΧΟΣ» και «ΦΟΡΜΙΩΝ», που βρίσκονται επί των ναυπηγικών κλινών τους και σε διαφορετικές φάσεις ναυπηγήσεως, με την πρώτη εξ αυτών σε πολύ προχωρημένο στάδιο.

Ακολούθως, οι δύο Έλληνες επίσημοι θα επιβιβαστούν στη Φ/Γ «ΚΙΜΩΝ», η οποία ως γνωστόν βρίσκεται από μήνες στο νερό και ολοκληρώνει τη φάση των εν όρμω δοκιμών. Η επίσκεψή τους στις εγκαταστάσεις της Naval Group θα ολοκληρωθεί με τη μετάβασή τους και περιήγησή τους σε μία κορβέτα τύπου “Gowind”, που βρίσκεται σε γειτονική ναυπηγική κλίνη, όπου θα λάβουν μία εκτενή ενημέρωση για όλες τις επιχειρησιακές δυνατότητες των γαλλικών κορβετών. 

Τέλος, οι κύριοι Μητσοτάκης και Δένδιας, αφού επισκεφθούν το χώρο του Ναυτικού Κλιμακίου του Πολεμικού Ναυτικού στο Λοριάν θα αναχωρήσουν αεροπορικώς για την (σχετικώς) κοντινή πόλη της Καν στη Νορμανδία (περίπου 30 λεπτά πτήση) όπου τις μεσημεριανές ώρες θα πραγματοποιηθεί η επετειακή εκδήλωση για την 80η επέτειο από την απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία στις 6 Ιουνίου 1944, και θα ακολουθήσει η συνάντηση μεταξύ του Έλληνος Πρωθυπουργού και του Γάλλου Προέδρου κ. Εμμανουέλ Μακρόν.

Παρατηρητές εκτιμούν ότι η κοινή επίσκεψη των κυρίων Μητσοτάκη και Δένδια στο Λοριάν για να επιθεωρήσουν τις τρεις ελληνικές φρεγάτες FDI-HN, που κατασκευάζονται εκεί, αλλά και – για πρώτη φορά – να επιθεωρήσουν από κοντά μία υπό κατασκευή κορβέτα “Gowind” και να ενημερωθούν γι’ αυτές, μπορεί να σημαίνει πάρα πολλά , αναφορικώς με την ενεργοποίηση του «δικαιώματος προαιρέσεως» (“option”) και για την τέταρτη εξ αυτών, αλλά και για το πρόγραμμα της προσκτήσεως τεσσάρων κορβετών για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του ΠΝ, ιδίως γιατί μετά θα ακολουθήσει και συνάντηση του κ.Πρωθυπουργού με τον Γάλλο Πρόεδρο, που έστω και αν δεν θα είναι μεγάλης διάρκειας λόγω της μέρας, μπορεί να σημαίνει πάρα πολλά.

Ίδωμεν.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ