Έφυγε από τη ζωή ο μουσικός Γιώργος Ροϊλός

 
Έφυγε από τη ζωή ο μουσικός Γιώργος Ροϊλός

Ενημερώθηκε: 16/11/16 - 18:04

Έφυγε χθες από τη ζωή ο μουσικός Γιώργος Ροϊλός ο οποίος τους τελευταίους μήνες έδινε μάχη για τη ζωή.

Ο Γιώργος Ροϊλός ξεκίνησε την μουσική του πορεία το 1967, ως αυτοδίδακτος dramer και έκτοτε έχει κατακτήσει την ελληνική μουσική σκηνή μέσα από ένα πλήθος αξιόλογων συνεργασιών με ολόκληρο το ελληνικό μουσικό στερέωμα. Έπαιξε σε κάθε γωνιά του κόσμου για την ομογένεια, συνοδεύοντας μεγάλους καλλιτέχνες και έχει λάβει μέρος σε πολλά φεστιβάλ, παίζοντας ελληνική μουσική και Jazz.

Το πάθος του για την μουσική και το φυσικό του ταλέντο, σε συνδυασμό με τις μετέπειτα μουσικές του σπουδές, δίπλα στον Αλέξανδρο Αινιάν και στο Απολλώνιο Ωδείο με καθηγητή τον Αλέκο Λασκαρίδη, του εξασφάλισαν μια λαμπρή καλλιτεχνική πορεία.

Τις πρώτες του εμφανίσεις με διάφορα συγκροτήματα στα Αθηναϊκά clubs, διαδέχθηκε η συνεργασία του με τον Γιώργο Μυρογιάννη στο Jazz club της Κηφισιάς και αργότερα ακολούθησαν εμφανίσεις στα μεγαλύτερα νυχτερινά κέντρα της εποχής («Χάραμα», «Όμορφη νύχτα», «Διογένης», «Ρεξ», «Αστέρια», «Φαντασία», «Δειλινά»), οπού συνεργάστηκε με εξαιρετικούς καλλιτέχνες όπως : Βασίλη Τσιτσάνη,Τζένη Βάνου, Δούκισσα, Ρίτα Σακελαρίου, Μητροπάνο, Πάριο, Καρρά, Σαββόπουλο, Νταλάρα, Βανδή, Άντζελα, Μοσχολιού, Γλυκερία, κ.α

Καταξιώθηκε ως ένας session μουσικός, με ανεξάντλητη ενέργεια για τη δουλειά του, μπαίνοντας πολλές φορές στο studio για ολόκληρα 24ωρα χωρίς να κουράζεται. Η επαγγελματική του ενασχόληση του από το 1985, με όλα τα είδη κρουστών, είχε ως αποτέλεσμα την συμμετοχή του σε πάνω από 12.000 τραγούδια της εγχώριας δισκογραφίας. Έχει συνοδεύσει μεγάλους Έλληνες τραγουδιστές όπως Γλυκερία, Μητροπάνο, Κανελλίδου, Νταλάρα, Πάριο, Καζαντζίδη, Μαρινέλα, Τερζή, Ρουβά, Βανδή, Καρρά, Σαββόπουλο, Βοσκόπουλο, Διονυσίου, και πλήθος άλλων.

Ως μουσικός κρουστών έχει συνεργαστεί με πολλούς καταξιωμένους ,σε διεθνές επίπεδο, συνθέτες όπως Θεοφάνους, Νίκο Τερζή, Γιάννη Καραλή, Στέλιο Φωτιάδη, Μουσαφίρης, Χρυσοβέργης, Μαρκόπουλο, Πλέσσα, Ζαμπέτα, Χατζηδάκη, Θεοδωράκη, Παπαθανασίου, Σπανό, Μικρούτσικο, Φοίβο, Χατζηνάσιο, Παπαδημητρίου, Νικολόπουλο, Βαρδή, Bregovits.

Ξεκινώντας το 1972 με την πρώτη του εμφάνιση σε μουσική τηλεοπτική εκπομπή του Όμηρου Αθηναίου, συμμετέχει συχνά σε μουσικές εκπομπές, όλων σχεδόν των τηλεοπτικών καναλιών :

  • ΕΡΤ1, μουσική επιμέλεια της εκπομπής «Λαϊκό Πάλκο» με τον Γιώργο Παπαστεφάνου, το 1985-88
  • STARδιεύθυνση ορχήστρας της εκπομπής «Πες το στη Σεμίνα», το 1995
  • ANT1,διεύθυνση ορχήστρας της εκπομπής «Άλλοι Καιροί», το 1996, με τη Σεμίνα Διγενή. 
  • ΕΡΤ1, διεύθυνση ορχήστρας της εκπομπής «Κοίτα τι έκανες», το 2003, με τη Σεμίνα Διγενή. 
  • ALPHA, διεύθυνση ορχήστρας της εκπομπής «Κοίτα τι έκανες», το 2004-05, με τη Σεμίνα Διγενή. 
  • ΑΝΤ1, διεύθυνση ορχήστρας του τηλεοπτικού show Fame Story (2006) και παράλληλα το 2005-7 ήταν καθηγητής μουσικής στο FAME studio τού ANT1.
  • ALPHAδιεύθυνση ορχήστρας της εκπομπής «Dream Show», το 2007, με τον Ανδρέα Μικρούτσικο. 
  • ΕΡΤ1, διεύθυνση ορχήστρας της εκπομπής «Οι παρέες γράφουν ιστορία» με τον Σεραφείμ Φυντανίδη (2010-11)
    • Το 1995, «…και με φως και με θάνατον ακαταπαύστως» στο Μέγαρο Μουσικής, με τον Γιώργο Νταλάρα και ακόμη 250 μουσικούς επί σκηνής, σε μια αναδρομή στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, σε σκηνοθεσία Κώστα Γαβρά.
    • Το 1995, μαζί με τον Γιώργο Νταλάρα στο Ηρώδειο, παίζοντας φυσαρμόνικα με την Metropole Orchestra της Ολλανδίας για τα 70 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη και τα 100 χρόνια του Διεθνούς κινηματογράφου.
    • Η συμμετοχή του στην ηχογράφηση του δίσκου «Latin» του Γιώργου Νταλάρα.
    • Το 1999, με την Γλυκερία στο Ισραήλ, όπου έπαιξε με την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ισραήλ.
    • Το 2002 στο Μέγαρο Μουσικής με τον Μίμη Πλέσσα.
    • Η συμμετοχή του στο CD «Όραμα» – όπου έπαιξε κρουστά-  με τον Βασίλη Σαλέα, σε μουσική του διεθνούς φήμης Βαγγέλη Παπαθανασίου.
      • Επί σειρά ετών ήταν εκλεγμένος πρόεδρος στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου ενώ υπήρξε και ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του Εισπρακτικού Οργανισμού «ΑΠΟΛΛΩΝ» (για τα συγγενικά δικαιώματα των μουσικών).

      • Το 1986 κυκλοφόρησε ένα CD ROM με ήχους και ρυθμούς δικούς του, για προγραμματιστές computer.
      • Το 1989 ήταν διευθυντής παραγωγής στην δισκογραφική εταιρία «ARTISTIC».
      • Το 1989 κυκλοφόρησε από την εταιρία FM RECORDS, το CD «Percussions Toubeleki» με ρυθμούς δικούς του.
      • Το 2003 ο Κώστας Φέρρης του πρότεινε να δημιουργήσουν το «Καφέ Αμάν», οπού ανέλαβε την ενορχήστρωση και την διεύθυνση της 20μελούς ορχήστρας. Όλο το πρόγραμμα ηχογραφήθηκε ζωντανά στα «Αστέρια» και έγινε ένα 4πλο CD Live «Το Καφέ Αμάν τού Κώστα Φέρρη». Κυκλοφόρησε στην αγορά από την δισκογραφική εταιρία «VICTORY».
      • Το 2007 κυκλοφόρησε ακόμα ένα CD με δική του μουσική, από την εταιρία PROTASIS, με τίτλο «Great Performance – Giorgos Roilos». Τον συνοδεύουν ο Βασίλης Σαλέας και ο Νίκος Χατζόπουλος. Το συγκεκριμένο CD έχει συμπεριληφθεί σε μια διεθνή παραγωγή (Bellydance) το 2008.