Αλλάζουν τα δεδομένα στην Ουκρανία

 
Αλλάζουν τα δεδομένα στην Ουκρανία

Ενημερώθηκε: 16/11/16 - 16:27

Οι παραιτήσεις του κυβερνήτη της Οδησσού και της αρχηγού της ουκρανικής αστυνομίας, καταγγέλλοντας τη διαφθορά που έχει καταστεί ενδημική στη χώρα, φανερώνουν την απογοήτευση των ξένων ή ξένης καταγωγής μεταρρυθμιστών οι οποίοι εγκαταλείπουν το καράβι τρία χρόνια μετά την άνοδο στην εξουσία μιας φιλοδυτικής ομάδας.

«Δυστυχώς η βούλησή μου και οι εξουσίες μου δεν ήταν αρκετές για να πραγματοποιήσω τις μεταρρυθμίσεις. Γι' αυτό ανακοινώνω την παραίτησή μου», δήλωσε τη Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου η επικεφαλής της ουκρανικής αστυνομίας, η Γεωργιανή Κάτια Ντεκανοϊτζέ, που έχει πολιτογραφηθεί Ουκρανή.

Η νέα γυναίκα είχε εντούτοις συμμετάσχει στην υλοποίηση μιας μεταρρύθμισης που θεωρούνταν μία από τις πιο περίβλεπτες και επιτυχημένες στη χώρα: τη μεταρρύθμιση της τροχαίας και της αστυνομίας πόλεων. Χιλιάδες νέοι αστυνομικοί, εκπαιδευμένοι από τους Αμερικανούς, άρχισαν να περιπολούν στους αυτοκινητοδρόμους και τους δρόμους περισσότερων από 30 ουκρανικών πόλεων, δημιουργώντας μια φήμη «αδιάφθορων».

«Θα είμαι τίμια και θα πω πως ούτε εμείς καταφέραμε να ξεριζώσουμε τη διαφθορά στους οργανισμούς μας», εξήγησε.

Η παραίτησή της ανακοινώθηκε μερικές ημέρες μετά την ακόμη ηχηρότερη παραίτηση του πρώην προέδρου της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι, που εδώ και ενάμιση χρόνο ήταν κυβερνήτης της ουκρανικής περιφέρειας της Οδησσού. Είχε κι αυτός καταγγείλει την πανταχού παρούσα διαφθορά και τα εμπόδια στο έργο του.

Χωρίς να μασάει τα λόγια του, είχε μάλιστα κατηγορήσει τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο ότι «υποστηρίζει εγκληματικές φατρίες» στην περιφέρεια και ότι «λεηλατεί» τους Ουκρανούς.

Μαζί με τον Σαακασβίλι, αποχώρησε μια ολόκληρη ομάδα μεταρρυθμιστών που είχε πάει στην περιφέρεια της Οδησσού μετά τη φιλοευρωπαϊκή εξέγερση του Μαϊντάν στο Κίεβο.

Μερικές ημέρες έπειτα απ' αυτόν, η Γιούλια Μαρουσέβσκα, μια αγωνίστρια του Μαϊντάν που το 2015 είχε πάρει τα ηνία των τελωνείων της Οδησσού, όπου θεωρείται πως η διαφθορά είναι πολύ εκτεταμένη, ανακοίνωσε επίσης την παραίτησή της κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι μπλοκάρει τις μεταρρυθμίσεις.

Η περιφέρεια αυτή, η οποία υπήρξε θέατρο συγκρούσεων μεταξύ φιλορώσων και φιλοουκρανών, επρόκειτο εντούτοις να είναι η βιτρίνα της ανανέωσης μετά το Μαϊντάν υπό την καθοδήγηση του πρώην προέδρου της Γεωργίας, ο οποίος είχε επιτύχει στη χώρα του μέσα σε δέκα χρόνια να περιορίσει κάπως τη διαφθορά και να ενισχύσει την οικονομία.

«Οι παραιτήσεις αυτές στέλνουν το σήμα ότι κάποιοι βάζουν όρια στο έργο των μεταρρυθμιστών. Βλέπουμε πως στην Ουκρανία οι παλιές ελίτ εμποδίζουν την εμφάνιση νέων», εκτιμά ο Ανατόλι Οκτισιούκ του Διεθνούς Κέντρου Πολιτικών Σπουδών του Κιέβου.