Σημαντική κίνηση αποτελεί η χρηματοδότηση του τομέα της άμυνας για την ενίσχυση τη συνεργασίας και την καινοτομίας μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η χρηματοδότηση του ΕΤΑ συμβάλει στην κάλυψη των ευρωπαϊκών αμυντικών αναγκών, μπροστά στο ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα τη χρηματοδότηση, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου 'Αμυνας (ΕΤΑ), 54 συνεργατικών έργων στον τομέα της άμυνας, ύψους άνω των 1 δισ. ευρώ.
"Με το ΕΤΑ, ενθαρρύνουμε τις βιομηχανίες σε όλα τα κράτη μέλη να ενισχύσουν τη συνεργασία και την καινοτομία τους σε κρίσιμους τομείς και να αναπτύξουν τις αμυντικές ικανότητες που απαιτούνται, συμπεριλαμβανομένης της κυβερνοάμυνας, της επίγειας, της εναέριας, της ναυτικής μάχης και του διαστήματος — και να προετοιμαστούν από κοινού. Το ΕΤΑ συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών μας στον τομέα της αμυντικής ασφάλειας ενόψει του νέου περιβάλλοντος ασφάλειας και προετοιμάζει την τεχνολογική πρωτοπορία της Ευρώπης», δήλωσε ο Επίτροπος εσωτερικής αγοράς, Τιερί Μπρετόν.
Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδια για την Ψηφιακή Εποχή, Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την «ενθουσιώδη» συμμετοχή της αμυντικής βιομηχανίας της ΕΕ, με 76 % περισσότερες προτάσεις που υποβλήθηκαν σε σύγκριση με πέρυσι. Η ίδια τόνισε ότι καταγράφηκε ιδιαίτερα υψηλό ενδιαφέρον από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το ΕΤΑ εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για τις μικρότερες επιχειρήσεις και τους νεοεισερχόμενους στον τομέα της άμυνας.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η έκδοση προσκλήσεων υποβολής προτάσεων του ΕΤΑ είχε εξαιρετικά έντονο ενδιαφέρον από τη βιομηχανία της ΕΕ: ελήφθησαν 236 προτάσεις από διάφορες κοινοπραξίες, οι οποίες περιλαμβάνουν μεγάλες βιομηχανίες, ΜΜΕ, εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης και οργανισμούς έρευνας και τεχνολογίας. Συμμετείχαν σχεδόν 581 νομικές οντότητες από 26 κράτη μέλη της ΕΕ και τη Νορβηγία. Κατά μέσο όρο, στις επιλεγείσες προτάσεις συμμετέχουν 17 οντότητες από 8 χώρες. Οι ΜΜΕ αντιπροσωπεύουν πάνω από το 42% του συνόλου των οντοτήτων σε επιλεγμένες προτάσεις που λαμβάνουν πάνω από το 18% της συνολικής αιτούμενης χρηματοδότησης της ΕΕ.
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο 'Αμυνας είναι το βασικό μέσο της ΕΕ για τη στήριξη της συνεργασίας στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης στον τομέα της άμυνας στην Ευρώπη. Με βάση τις προσπάθειες των κρατών μελών, προωθεί τη συνεργασία μεταξύ εταιρειών κάθε μεγέθους και ερευνητικών φορέων σε ολόκληρη την ΕΕ και τη Νορβηγία (ως συνδεδεμένη χώρα). Διαθέτει προϋπολογισμό ύψους 7,953 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027, με το 1/3 να προορίζεται για τη συνεργατική έρευνα στον τομέα της άμυνας για την αντιμετώπιση αναδυόμενων και μελλοντικών απειλών κατά της ασφάλειας και το 2/3 για τη συγχρηματοδότηση συνεργατικών έργων ανάπτυξης ικανοτήτων. Τα έργα επιλέγονται κατόπιν πρόσκλησης υποβολής προσφορών, οι οποίες ορίζονται σύμφωνα με τις προτεραιότητες της ΕΕ όσον αφορά τις δυνατότητες που έχουν συμφωνηθεί από τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και 'Αμυνας (ΚΠΑΑ).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ