Προκαλεί ο ψευτομουφτής Ξάνθης, Μουσταφά Τράμπα, ο οποίος σε άρθρο του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, αποκαλεί τη μειονότητα της Θράκης ως «τουρκική» και αναφέρει πως «η μουσουλμανική τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης έχει βιώσει πολλές δυσκολίες από τότε που τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη της Λωζάνης το 1923». Μάλιστα τονίζει ότι «θέλει επείγουσα λύση στα προβλήματά της».
Σύμφωνα με το voria.gr, το άρθρο του Μουσταφά Τράμπα αναρτήθηκε στη σελίδα του πρακτορείου το απόγευμα της Δευτέρας κι ενώ ήταν σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα. Στο τέλος του άρθρου σημειώνεται πως «οι απόψεις στα άρθρα ανήκουν στον συγγραφέα και ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν τη συντακτική πολιτική του πρακτορείου».
«Η μουσουλμανική τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης έχει βιώσει πολλές δυσκολίες από τότε που τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη της Λωζάνης το 1923. Πολλά από τα δικαιώματά μας που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες και συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας έχουν παραβιαστεί. Ως κοινωνία έχουμε υποστεί διάφορες πιέσεις και δυσκολίες λόγω αυθαίρετων πρακτικών. Πολλές από αυτές τις υπάρχουσες συμφωνίες ακυρώθηκαν με διατάγματα που εκδόθηκαν στο εσωτερικό δίκαιο. Τα προβλήματά μας, όπως η θέση του μουφτή, τα θεμέλια, η εκπαίδευση και η αδυναμία έκφρασης της ταυτότητας, που αποτελούν τη βάση της κοινωνίας μας, απομακρύνονται διαρκώς από τους στόχους και τους σκοπούς τους», γράφει ο ψευτομουφτής Ξάνθης.
Συνεχίζει δε, γράφοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί εδώ και χρόνια μια πολιτική άρνησης της τουρκικής ταυτότητας της μειονότητας. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ένας λόγος σεβασμού για το Ισλάμ και τις θρησκευτικές ιερές αξίες που εκφράζονται συνεχώς από την κυβέρνηση. Λοιπόν, μπορείτε να σκεφτείτε μια κοινωνία χωρίς την εθνική της ταυτότητα; Η εθνική ταυτότητα είναι τουλάχιστον εξίσου ιερή αξία με τη θρησκευτική ταυτότητα. Η τουρκοκρατία και το Ισλάμ είναι σαν τη σάρκα και τα νύχια. Δεν είναι δυνατόν να αγνοήσουμε την τουρκική ταυτότητα της μουσουλμανικής τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης και να την εκφράσουμε με τη θρησκευτική της ταυτότητα. Αυτό είναι απαράδεκτο. Παρόλο που δέχθηκαν τόσες πιέσεις και αδικίες και προσπάθησαν να αφομοιωθούν με διάφορες μεθόδους, μπορώ να πω ότι αν οι μουσουλμάνοι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης κατάφεραν να επιβιώσουν στο πνεύμα της ενότητας και της αλληλεγγύης με τη μουσουλμανικότητα και την τουρκικότητά τους, αυτό είναι είναι δυνατό με την αυστηρή τήρηση των εθνικών και θρησκευτικών εθίμων και παραδόσεων. Αυτό που μας κρατά ζωντανούς είναι το Ισλάμ και η Τουρκοκρατία. Ο διαχωρισμός του ενός από τον άλλο προκαλεί την εξαφάνιση και των δύο. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας στη Δυτική Θράκη, πρέπει πάντα να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τις εθνικές και θρησκευτικές μας αξίες που μας κρατούν ζωντανούς. Γιατί τα έθνη επιβιώνουν όσο σέβονται τη θρησκεία, την ιστορία και τους προγόνους τους. Εάν αυτοί οι ευγενείς δεσμοί σπάσουν, θα καταστραφούν».
Στη συνέχεια του άρθρου ο Μουσταφά Τράμπα κατηγορεί την Ελλάδα ότι «κατέστρεψε τουρκο-ισλαμικά αριστουργήματα και τζαμιά σε πολλές περιοχές», με αναφορές στην Ξάνθη, αλλά και στη Θεσσαλονίκη, για την οποία αναφέρει πως «δεν έμεινε ούτε ένας μιναρές», ενώ αναφέρεται και στην εκπαίδευση, γράφοντας ότι «όπως σε πολλούς τομείς, τα δικαιώματά μας στην εκπαίδευση πάντα παραβιάζονταν. Για παράδειγμα, τα σχολεία μας κλείνουν κάθε χρόνο λόγω έλλειψης μαθητών και δεν επιτρέπεται να ανοίγουν δίγλωσσα νηπιαγωγεία στα οποία η μητρική μας γλώσσα είναι η τουρκική και η ελληνική».
Πηγή: enikos.gr