Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα ορκιστεί σήμερα για την Πέμπτη θητεία του στην προεδρία της χώρας σε μια πολυτελή τελετή που θα λάβει χώρα στο Κρεμλίνο.
Ο 71χρονος Ρώσος πρόεδρος, που κυβερνά τη Ρωσία από τις αρχές του αιώνα, εξασφάλισε νέα εξαετή θητεία τον Μάρτιο αφού κέρδισε τις προεδρικές εκλογές χωρίς να έχει απέναντί του βασικό αντίπαλο.
Η ορκωμοσία θα μεταδοθεί ζωντανά από τα περισσότερα μεγάλα ρωσικά τηλεοπτικά κανάλια από το μεσημέρι, όταν μια πολυτελής αυτοκινητοπομπή που θα μεταφέρει τον Πούτιν θα φτάσει στο Μεγάλο Παλάτι του Κρεμλίνου.
Μετά την άφιξή του, ο Πούτιν θα περπατήσει μέσα από τους διαδρόμους του παλατιού μέχρι την περίτεχνη αίθουσα του Αγίου Ανδρέα, όπου θα δώσει τον προεδρικό όρκο και θα κάνει μια σύντομη ομιλία.
Στην τελετή έχουν προσκληθεί κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ξένοι διπλωμάτες, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου πρεσβευτή Pierre Levy, ο οποίος αναμένεται να παραστεί.
«Η Γαλλία θα εκπροσωπηθεί από τον πρέσβη της στη Ρωσία», ανέφερε μια γαλλική διπλωματική πηγή.
Η πηγή αυτή επισήμανε πως το Παρίσι έχει προηγουμένως καταδικάσει το περιβάλλον καταστολής στο οποίο διεξήχθησαν οι εκλογές, στερώντας στους ψηφοφόρους το δικαίωμα μιας πραγματικής επιλογής, όπως και την οργάνωση εκλογών στις ουκρανικές περιοχές που έχει καταλάβει η Ρωσία, κάτι που η Γαλλία θεωρεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Οι γαλλο-ρωσικές σχέσεις έχουν επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς το Παρίσι έχει αυξήσει τη στήριξή του στην Ουκρανία. Μόλις την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Από την πλευρά της, η Γερμανία ανακοίνωσε πως δεν θα στείλει κάποιον εκπρόσωπο στην τελετή ορκωμοσίας του Βλαντίμιρ Πούτιν. Οι χώρες της Βαλτικής, που δεν έχουν πλέον απεσταλμένους στη Μόσχα, επίσης απέκλεισαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να παραστούν στην τελετή.
Δύο Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν πως δεν αναμένουν οι ΗΠΑ να στείλουν κάποιον εκπρόσωπο στην ορκωμοσία, αν και η Ουάσιγκτον δεν έχει προς το παρόν κάνει κάποια επίσημη ανακοίνωση.
«Πιστεύουμε πως η απομόνωση της Ρωσίας και ειδικά του εγκληματικού ηγέτη της πρέπει να συνεχιστεί», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.
«Η συμμετοχή στην τελετή ορκωμοσίας του Πούτιν δεν είναι αποδεκτή για τη Λιθουανία. Προτεραιότητά μας παραμένει η στήριξη της Ουκρανίας και του λαού της που μάχεται εναντίον της ρωσικής επίθεσης».
Η απόφαση του Παρισιού υποδηλώνει μια πιθανή διάσπαση στο δυτικό στρατόπεδο με πολλές χώρες, μεταξύ άλλων τα κράτη της Βαλτικής, που αντιτίθενται σθεναρά στο να αναγνωριστεί στον Πούτιν οποιασδήποτε μορφής νομιμότητα και ενδεχομένως υπονομεύει την Ουκρανία στον πόλεμό της με τη Ρωσία, αφότου η Μόσχα ξεκίνησε μια επίθεση πριν από δύο και πλέον χρόνια.
Ο Πούτιν κατήγαγε μια σαρωτική νίκη στις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας, που διεξήχθησαν τον Μάρτιο, εβδομάδες μετά τον θάνατο στη φυλακή του πλέον διακεκριμένου επικριτή του Ρώσου προέδρου Αλεξέι Ναβάλνι. Δυτικές κυβερνήσεις καταδίκασαν την επανεκλογή του χαρακτηρίζοντάς την αντιδημοκρατική.
Άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Γερμανίας και της Τσεχικής Δημοκρατίας, έχουν επισημάνει ότι δεν θα στείλουν εκπροσώπους εν μέσω οξυμένης έντασης για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Χθες η Ουκρανία προέτρεψε τους δυτικούς συμμάχους της να μην αναγνωρίσουν τον Πούτιν ως «νόμιμο πρόεδρο» της Ρωσίας, δεδομένου ότι η συντριπτική νίκη του με ποσοστό 87% επικρίθηκε από τους περισσότερους διεθνείς παρατηρητές και απορρίφθηκε ως αποτέλεσμα νοθείας από την αντιπολίτευση και τις οργανώσεις δικαιωμάτων.