Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν αρχίσει να απομακρύνουν άμαχους Παλαιστίνιους από τη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, εναντίον της οποίας έχουν απειλήσει να εξαπολύσουν ευρείας κλίμακας επίθεση, μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός του στρατού.
Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός διευκρίνισε ότι ζήτησε από τους Παλαιστίνιους που βρίσκονται στο ανατολικό τμήμα της Ράφα να μετακινηθούν σε κοντινή “ανθρωπιστική περιοχή”, κάτι που μοιάζει να σηματοδοτεί την έναρξη της απομάκρυνσης των αμάχων ενόψει μιας χερσαίας επιχείρησης εναντίον της πόλης.
Στην ανακοίνωσή του ο στρατός αναφέρει ότι αφίσες, μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα, τηλεφωνικές κλήσεις και ανακοινώσεις μέσω του Τύπου θα χρησιμοποιηθούν ώστε “να ενθαρρυνθούν οι κάτοικοι της ανατολικής Ράφα να μετακινηθούν προς τις διερυμένες ανθρωπιστικές περιοχές”.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε το Army Radio, προς το παρόν οι απομακρύνσεις αμάχων επικεντρώνονται σε περιφερειακές συνοικίες της Ράφα από τις οποίες οι Παλαιστίνιοι θα μεταφερθούν σε σκηνές στη Χαν Γιούνις και την αλ Μουγουάσι.
Επτά μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ δηλώνει ότι στη Ράφα έχουν καταφύγει χιλιάδες μαχητές της παλαιστινιακής οργάνωσης και τονίζει ότι δεν θα πετύχει τη νίκη αν δεν εισβάλει στην πόλη αυτή.
Ωστόσο στη Ράφα έχουν καταφύγει περισσότερο από 1,2 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, με τη Δύση και τη γειτονική Αίγυπτο να εκφράζουν φόβους ότι μια ευρείας κλίμακας επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στην πόλη θα προκαλέσει μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων.
Πολύνεκροι βομβαρδισμοί στη Ράφα σε αντίποινα για το θάνατο 3 Ισραηλινών στρατιωτών
Τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιοι, μεταξύ αυτών κι ένα μωρό, σκοτώθηκαν σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό που είχε στόχο κατοικίες στη Ράφα, ως απάντηση στην επίθεση με ρουκέτες στην περιοχή του περάσματος του Κερέμ Σαλόμ, κατά την οποία τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 12 τραυματίσθηκαν, μεταξύ αυτών οι τρεις σοβαρά. Άλλοι τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά.
Οι ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση στο Κερέμ Σαλόμ, που είναι ο βασικός δίαυλος μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας από το Ισραήλ προς την Γάζα.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι 10 βλήματα εκτοξεύθηκαν από τη Ράφα προς την περιοχή του περάσματος, το οποίο, όπως είπε, είναι πλέον κλειστό για τα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που πηγαίνουν στον παράκτιο θύλακα. Τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς επικαλέστηκαν πηγή προσκείμενη στην οργάνωση που δήλωσε ότι το πέρασμα δεν ήταν ο στόχος.
Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για εκεχειρία
Στο Κατάρ αναμενόταν ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας Γουίλιαμ Μπερνς αλλά και η αντιπροσωπεία της Χαμάς.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου επανέλαβε πως η κυβέρνησή του δεν μπορεί να «δεχτεί» τους όρους που θέτει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα. Η Χαμάς ζητεί οριστική κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από όλο τον θύλακο προτού κλειστεί συμφωνία.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έπαψε ποτέ να διατρανώνει την αποφασιστικότητά του να διατάξει επίθεση στη Ράφα, «με ή χωρίς» συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.
«Λέω στους ηγέτες όλου του κόσμου πως καμιά πίεση, καμιά απόφαση διεθνούς θεσμού δεν θα εμποδίσει το Ισραήλ να αμυνθεί», δήλωσε κατά τη διάρκεια τελετής μνήμης του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ.
«Αν το Ισραήλ πρέπει να μείνει μόνο του, θα μείνει μόνο του», επέμεινε ο ισραηλινός πρωθυπουργός, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα το «φοβερό ηφαίστειο του αντισημιτισμού» σε όλο τον κόσμο.
Ο επικεφαλής της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, εγκατεστημένος στο Κατάρ, είχε ήδη κατηγορήσει τον κ. Νετανιάχου πως «σαμποτάρει τις προσπάθειες των μεσολαβητών» εξαιτίας «προσωπικών υπολογισμών» κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Κάιρο, απόντος του Ισραήλ.
Η υπό διαπραγμάτευση πρόταση των μεσολαβητών (Αίγυπτος, Κατάρ, ΗΠΑ), που υποβλήθηκε στη Χαμάς στα τέλη Απριλίου, προβλέπει κατάπαυση του πυρός 40 ημερών, απελευθέρωση ισραηλινών ομήρων στη Γάζα και σε αντάλλαγμα παλαιστίνιων φυλακισμένων στο Ισραήλ.
Αξιωματούχος της Χαμάς επανέλαβε χθες πως το κίνημα δεν θα αποδεχθεί «σε καμιά περίπτωση συμφωνία που δεν θα προβλέπει ρητώς τον τερματισμό του πολέμου».
Η αντιπροσωπεία της, που αναχώρησε για τη Ντόχα το βράδυ της Κυριακής για διαβουλεύσεις, στη θεωρία επρόκειτο να επιστρέψει στην Αίγυπτο αύριο Τρίτη.
Ο διευθυντής της CIA, ο οποίος βρισκόταν στο Κάιρο, αναχώρησε επίσης για το Κατάρ, δήλωσε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου ενημερωμένη σχετικά.
«Ελλείψει προόδου» στις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο ο κ. Μπερς αναμενόταν να έχει «επείγουσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό» του εμιράτου, τον σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν αλ Θάνι, για να συζητηθούν τρόποι «να ξαναμπούν στις ράγες» οι συνομιλίες, πρόσθεσε η πηγή.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters