Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, που συναντήθηκαν τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, υποσχέθηκαν να αυξήσουν τη βοήθεια στην Ουκρανία όσον αφορά την αντιαεροπορική άμυνα, αλλά χωρίς να ανακοινώσουν νέες δεσμεύσεις για την προμήθεια αμερικανικών συστημάτων Patriot, στις οποίες επέμεινε το Κίεβο.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την έλλειψη συγκεκριμένων δεσμεύσεων και είπε ότι προσπαθεί να «κάνει όλους να κατανοήσουν και να συνειδητοποιήσουν» την ανάγκη να κάνουμε περισσότερα για να βοηθήσουμε την Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία.
Η Γερμανία ανακοίνωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι θα προμήθευε το Κίεβο με μια άλλη συστοιχία Patriot, την τρίτη του είδους της, στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία. Τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ που διαθέτουν τέτοια συστήματα είναι η Ελλάδα, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Ισπανία και η Σουηδία.
«Τώρα που είστε όλοι εδώ γύρω από το τραπέζι, είναι ώρα για δράση και όχι για συζήτηση», είπε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα στους Ευρωπαίους υπουργούς μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ωστόσο, αξιωματούχοι από τις αναφερόμενες χώρες λένε ότι είναι δύσκολο να προμηθεύονται συστήματα Patriot στην Ουκρανία, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των εθνικών συστημάτων αεράμυνας.
«Δεν έχουμε αρκετά συστήματα Patriot για να μπορούμε να τα προσφέρουμε αυτή τη στιγμή», εξήγησε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ την περασμένη εβδομάδα. «Κανείς δεν το περιμένει αυτό από την Πολωνία, ως κράτος πρώτης γραμμής (…), όλοι καταλαβαίνουν ότι πρέπει να προστατεύσουμε τον δικό μας εναέριο χώρο, συμπεριλαμβανομένων των περιστατικών που σχετίζονται με ρωσικούς πυραύλους», υποστήριξε.
Ο Σουηδός υπουργός Άμυνας Παλ Τζόνσον δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση της Στοκχόλμης έχει ήδη συμφωνήσει να παράσχει στην Ουκρανία αντιαεροπορικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένου του φορητού συστήματος RBS 70: «Δεν αποκλείω αυτή την πιθανότητα, αλλά τώρα εστιάζουμε σε οικονομική συνεισφορά, αλλά και πιθανώς σε (περισσότερα) RBS 70, καθώς αυτό θα μείωνε μέρος της πίεσης στα Patriot (συστήματα)” που διατίθεται επί του παρόντος στον ουκρανικό στρατό.
Αντίδραση ήρθε και από την Ελλάδα, η οποία παρέχει στην Ουκρανία όπλα και πυρομαχικά από την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία, αποφεύγοντας ωστόσο ουσιαστικές δεσμεύσεις, προκειμένου να διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις δικές της δυνατότητες στο πλαίσιο των εντάσεων με την Τουρκία. Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα, αντί των πυραύλων Patriot, θα μπορούσε να στείλει στην Ουκρανία ρωσικούς πυραύλους εδάφους-αέρος S-300, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην Αθήνα απάντησε ότι «δεν θα υπάρξει καμία κίνηση που να μπορεί να θέσει σε κίνδυνο ακόμη και σε ελάχιστο επίπεδο την ικανότητα αποτροπής ή της αεράμυνας» της Ελλάδας.
Από την πλευρά της, η υπουργός Άμυνας της Ολλανδίας, Kajsa Ollongren, δήλωσε ότι οι χώρες της λεγόμενης ομάδας Ramstein που παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία θα συναντηθούν ξανά αυτή την εβδομάδα, μια συνάντηση που θα είναι μια ευκαιρία να ανακοινωθεί νέα στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.
Εξουθενωμένος από περισσότερα από δύο χρόνια πολέμου, ο ουκρανικός στρατός παλεύει στο μέτωπο ενάντια στα πιο πολυάριθμα και καλύτερα εξοπλισμένα ρωσικά στρατεύματα. Έτσι, τους τελευταίους μήνες, ο ρωσικός στρατός κατάφερε να προχωρήσει σε πολλούς τομείς του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία και, επιπλέον, επανέλαβε επιθέσεις με drone και πυραύλους στην ουκρανική ενεργειακή υποδομή, επιθέσεις που μείωσαν τα αποθέματα αντιαεροπορικών πυραύλων της Ουκρανίας. Ως εκ τούτου, το Κίεβο επιμένει στην παραλαβή νέων αντιαεροπορικών συστημάτων, ιδιαίτερα του Patriot, χρήσιμα τόσο για την προστασία κρίσιμων υποδομών όσο και για την άμυνα της πρώτης γραμμής έναντι ρωσικών αεροπλάνων που εκτοξεύουν κατευθυνόμενες βόμβες με υψηλή καταστροφική ισχύ.
Πηγή: Αgerpres.ro μέσω ertnews.gr