Παρά τις ελπίδες πως το Ισραήλ και η Χαμάς θα κηρύξουν νέα ανακωχή στις διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση ιδίως του Κατάρ και των ΗΠΑ, εντείνεται η ανησυχία για τους κατοίκους στη Λωρίδα της Γάζας καθώς η πολιορκημένη περιοχή παραμένει βυθισμένη σε μείζονα ανθρωπιστική κρίση και η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού της απειλείται να λιμοκτονήσει όπως προειδοποιεί εδώ και πολλές ημέρες σε όλους τους τόνους ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.
Οι μεσολαβητές των ΗΠΑ του Κατάρ και της Αιγύπτου στις διαβουλεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την κήρυξη ανακωχής εμφανίζονται συγκρατημένοι αλλά ελπίζουν να φτάσουν σε θετικό αποτέλεσμα προτού αρχίσει ο μήνας του ραμαζανιού, περί τη 10η ή την 11η Μαρτίου, που θα επιτρέψει την απελευθέρωση μέρους τουλάχιστον των περίπου 100 ομήρων που συνεχίζουν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου η Χαμάς συζητά ανακωχή έξι εβδομάδων, ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους στο Ισραήλ, με αναλογία 1:10, καθώς και η είσοδος μεγαλύτερων ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακο.
Το βράδυ προχθές Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο περί «συμφωνίας των Ισραηλινών που προβλέπει ότι δεν θα εμπλακούν σε επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του ραμαζανιού», ώστε «να μας δοθεί ο χρόνος για να βγάλουμε όλους τους ομήρους». Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του εκπροσώπου της αμερικανικής διπλωματίας Μάθιου Μίλερ που έκανε λόγο για προσπάθεια να τερματιστεί η εμπόλεμη κατάσταση και να υπογράφει συμφωνία ως το Σαββατοκύριακο.
Ο Εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, σε επίσκεψή του στο Παρίσι, και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, διαβεβαίωσαν εξάλλου χθες πως μοιράζονται τη βούληση να κλειστεί «πολύ γρήγορα» συμφωνία «κατάπαυσης του πυρός».
Η απελευθέρωση των ομήρων είναι απόλυτη «προτεραιότητα» για το Παρίσι, υπενθύμισε ο Γάλλος πρόεδρος, ενώ ο εμίρης κατήγγειλε τη «γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού», τους «εξαναγκαστικούς εκτοπισμούς» πληθυσμών και τους «βάρβαρους βομβαρδισμούς».
Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, η χώρα του οποίου φιλοξενεί από σήμερα σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20 στην οποία αναμένεται να κυριαρχήσουν οι πόλεμοι στην Ουκρανία και στη Λωρίδα της Γάζας, επανέλαβε επίσης χθες την κατηγορία ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διαπράττει «γενοκτονία» με θύματα «γυναικόπαιδα».
Τεράστιες ανάγκες για ανθρωπιστική βοήθεια και τρόφιμα
Η διεθνής κοινότητα εκφράζει μεγάλη ανησυχία για την ανθρωπιστική καταστροφή που θα προκαλούσε χερσαία επίθεση —προαναγγελθείσα επανειλημμένα από τον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου— στη Ράφα, όπου έχουν παγιδευτεί κάπου ενάμισι εκατομμύριο εσωτερικά εκτοπισμένοι.
Ο επικεφαλής του Νορβηγικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (NRC) Γιαν Έγκελαντ, που έδωσε συνέντευξη από τη Ράφα στο CNN, είπε χθες πως δεν έχει «ξαναδεί ποτέ τοποθεσία να έχει βομβαρδιστεί τόσο και για τόσο πολύ καιρό με τον πληθυσμό του παγιδευμένο χωρίς καμιά δυνατότητα διαφυγής».
Οι οργανώσεις αρωγής έχουν «κατακλυστεί» μπροστά στον «ωκεανό αναγκών αυτόν», παραδέχθηκε.
Στη Ράφα βρίσκεται η μοναδική είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακο, που υπόκειται σε ισραηλινή έγκριση και φθάνει σε πολύ περιορισμένες ποσότητες. Η διανομή της στον βορρά είναι σχεδόν αδύνατη εξαιτίας των καταστροφών, των μαχών, των λεηλασιών.
«Αν δεν αλλάξει τίποτε, επίκειται άμεσα λιμός στη βόρεια Γάζα», τόνισε χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Καρλ Σκάου, αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ).
Από την 23η Ιανουαρίου, δεν έχει μπορέσει να φθάσει καμιά οχηματοπομπή με βοήθεια στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που επικρίνει τους περιορισμούς των ισραηλινών αρχών.
«Δεν υπάρχουν καθόλου τρόφιμα εδώ. Ακόμα κι οι ζωοτροφές που είχαμε υποχρεωθεί να τρώμε τέλειωσαν», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μαρουάν Αουαντία, κάτοικος της περιοχής, προσθέτοντας: «Δεν ξέρουμε πώς θα μπορέσουμε να επιβιώσουμε».
Στους βομβαρδισμούς και στις χερσαίες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στον παλαιστινιακό θύλακο έχουν χάσει τη ζωή τους 29.878 άνθρωποι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον χθεσινό απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.
Κατά την ίδια πηγή, τουλάχιστον 91 άνθρωποι σκοτώθηκαν στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας σε διάφορους τομείς της Λωρίδας της Γάζας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP