Το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής στις 14 και 15 Φεβρουαρίου. Για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου απαιτείται απλή πλειοψηφία των παρόντων ενώ οι θετικές ψήφοι δεν πρέπει να είναι λιγότερες από 75.
Υπέρ του νομοσχεδίου είναι μέχρι στιγμής η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νέα Αριστερά, συνολικά δηλαδή 243 βουλευτές ενώ κατά της ψήφισης του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών έχουν τεθεί ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση, οι Σπαρτιάτες και το κόμμα Νίκη.
Όμως τόσο από τη ΝΔ όσο και από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ θα υπάρχουν αρνητικές ψήφοι ή… απουσίες (αποχή). Στο Μαξίμου εκτιμούν στους 40 με 45 τους βουλευτές που δεν πρόκειται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια. Στο ΠΑΣΟΚ αυτοί που θα απέχουν είναι περισσότεροι από δέκα. Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, προεξοφλούν ότι την ημέρα της ψηφοφορίας ο Παύλος Πολάκης θα απουσιάζει στα Σφακιά και η Αθηνά Λινού θα είναι… άρρωστη. Δεν αποκλείονται και οι εκπλήξεις.
Πρόθεση της κυβέρνησης, η οποία… βολεύει ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ (δεδομένων των διαφωνούντων) ήταν να μην υπάρξει ονομαστική ψηφοφορία για το νομοσχέδιο. Και αυτό γιατί παρότι η προοπτική της ονομαστικής ψηφοφορίας θα προκαλούσε απώλειες στην κυβερνητική πλειοψηφία, φαίνεται πως και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν είναι μια απλή επιλογή που μπορεί να ληφθεί χωρίς κόστος.
Κακά τα ψέματα, το ποιος θα ψηφίσει, ποιος θα καταψηφίσει, ποιος θα απέχει παράγει πολιτικό αποτέλεσμα, είναι και ζήτημα ευθύνης έναντι των ψηφοφόρων.
Για την κατάθεση αιτήματος ονομαστικής ψηφοφορίας απαιτούνται 15 υπογραφές που αν όμως δεν υπάρξουν, το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από τους εισηγητές των κομμάτων και κανένας βουλευτής δεν θα χρειαστεί να πάρει επί της ουσία θέση, ενώ η πλειοψηφία δεν θα χρειαστεί καν την στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Αριθμός που ούτε η Ελληνική Λύση, η οποία έσπευσε πρώτη να εκδηλώσει ενδιαφέρον, διαθέτει, αλλά ούτε οι Σπαρτιάτες ούτε και η Νίκη που έκαναν γνωστή την πρόθεση τους να ζητήσουν την διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας διαθέτουν.
Η Ελληνική Λύση καλεί «όλα τα κόμματα, μακριά από ιδεοληψίες, στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας να συνυπογράψουν το αίτημα της ονομαστικής ψηφοφορίας που καταθέτει η Ελληνική Λύση, χωρίς κομματικές αγκυλώσεις». Θα επιτευχθεί ια συνεννόηση στην Ακροδεξιά επί του θέματος;
Από εκεί και πέρα, ασαφής είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι προς στιγμή τοποθέτηση του Σ. Φάμελου «άνοιξε παράθυρο». Ο Σωκράτης Φάμελλος έθεσε θέμα συνοχής και εμπιστοσύνης στο εσωτερικό της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας, ζητώντας μάλιστα να πάρει πίσω η κυβέρνηση τα περί αποχής από την ψήφιση και προειδοποιώντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα τους αφήσει να κρυφτούν. Κάτι που ορισμένοι εξέλαβαν ως πιθανό σημάδι να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα που θα βγει μπροστά και θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία με στόχο να εκθέσει και να αποκαλύψει τις φυγόκεντρες δυνάμεις στο εσωτερικό της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Γεγονός που ανάγκασε τον κ. Φάμελλο να σπεύσει στους δημοσιογράφους και να διαψεύσει κάθε σχετικό σενάριο. Τουλάχιστον φαίνεται πως απόφαση στη χτεσινη συνεδρίαση του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας δεν λήφθηκε και πως πιθανότατα τις επόμενες μέρες θα υπάρξει και συνεδρίαση της αρμόδιας ΕΠΕΚΕ για το νομοσχέδιο (που ίσως δείξει και τις προθέσεις των βουλευτών).
Στο ΠΑΣΟΚ συνεδριάζει το μεσημέρι της Πέμπτης η ΚΟ, αλλά κρίνοντας από το μέγεθος των αντιδράσεων στο εσωτερικό, δεν τίθεται καν ζήτημα κατάθεσης ονομαστικής.
Από το ΚΚΕ δεν υπάρχει κάποια σχετική ένδειξη. Υπενθυμίζουμε ότι αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία δεν είχε καταθέσει ούτε στη συζήτηση για το σύμφωνο συμβίωσης.