Είναι μία κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση αλλά δεν γνωρίζουμε αν θα έχει οποιαδήποτε τύχη. Οι Αμερικανοί, έτσι κι αλλιώς, «ρίχνουν» μονίμως την Ελλάδα που είναι και χώρα-μέλος και σύμμαχός τους στο ΝΑΤΟ, για χάρη της μονίμως παραβατικής Τουρκίας, την Κύπρο θα υπολογίσουν;
Αναγκαζόμαστε να γίνουμε κυνικοί, διότι η εξωτερική πολιτική του Τζο Μπάιντεν θα ξεπεράσει και αυτή της χειρότερης κυβέρνησης στην ιστορία των ΗΠΑ, αυτής του Ντόναλντ Τραμπ. Και θα την ξεπεράσει σε φιλοτουρκισμό.
Ο Τραμπ είχε παραδώσει τα κλειδιά του Όβαλ Όφις στον Ταγίπ Ερντογάν, όπως όλοι θυμομαστε… Ο κ. Μπάιντεν προχωρεί και ένα βήμα παραπάνω: Επιδιώκει την στρατιωτική ενίσχυση της κατοχικής χώρας. Ξεπερνά κάθε όριο…
Ο βουλευτής Τζον Σαρμπάνης -ο πατέρας του ήταν στενός φίλος του σημερινού Προέδρου- ανέλαβε πρωτοβουλία ώστε η κυβέρνησή των Ηνωμένων Πολιτειών να ταυτίσει τη φετινή χρονιά, της 50ης μαύρης και θλιβερής επετείου από την άνανδρη τουρκική εισβολή, με ουσιαστικές ενέργειες.
Πράξεις, δηλαδή, που θα αναβαθμίσουν ουσιαστικά τη σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών με έναν από τους πιο αξιόπιστους στρατηγικούς εταίρους μας, όπως πολύ ορθά χαρακτηρίζει, την Κυπριακή Δημοκρατία.
Μαζί με άλλους τέσσερις βουλευτές και των δύο κομμάτων, έστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο Μπάιντεν, στον οποίο εισηγούνται να προσκαλέσει επίσημα τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Λευκό Οίκο.
Ζητούν ακόμα από τον Αμερικανό Πρόεδρο να λάβει μέτρα για την ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Λευκωσίας. Οι βουλευτές έχουν δίκιο.
Για να το πω με δικά μου λόγια: Οι Αμερικανοί, «αρμέγουν» την Κύπρο χωρίς να πληρώνουν. Χρησιμοποιούν τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της Μεγαλονήσου, χωρίς να προσφέρουν τίποτα. Και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα. Μεγαλύτερο, βέβαια, πονοκέφαλο αποτελούν οι βρετανικές βάσεις, τις οποίες το Λονδίνο χρησιμοποιεί ασύστολα. Ούτε οι Εγγλέζοι πληρώνουν.
Την ίδια στιγμή, και οι Ηνωμένες Πολιτείες, και το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζουν την Τουρκία σε ότι αφορά το Κυπριακό. Ακόμα και σήμερα, όταν η Άγκυρα έχει εξελιχθεί σε «δούρειο ίππο» της Ρωσίας, του Ιράν, της Χαμάς και άλλων εχθρών της Δύσης μέσα στο ΝΑΤΟ.
Οι βουλευτές θυμίζουν -και καλά κάνουν, και μπράβο τους- στον πρόεδρο Μπάιντεν ότι φέτος είναι η 50η επέτειος της βάναυσης εισβολής της Τουρκίας και της συνεχιζόμενης κατοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Του αναφέρουν ότι από τότε (τη δεκαετία του ’70), από τις πρώτες ημέρες της παρουσίας του στο Κογκρέσο, ως γερουσιαστή, λίγοι εκλεγμένοι αξιωματούχοι έχουν επιδείξει την δική του κατανόηση γι’ αυτήν την ασυγχώρητη τραγωδία, και ακόμη λιγότεροι έχουν φτάσει το επίπεδο της αταλάντευτης στήριξης του για την επανένωση του νησιού.
Ο σημερινός Πρόεδρος, ως γερουσιαστής, είχε συνεργαστεί με τον Τζον Μπραδήμα, τον Πολ Σαρμπάνη, τον Πολ Τσόγκα και άλλους νομοθέτες, που μπόρεσαν και επέβαλαν το εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία.
Είναι αλήθεια ότι ο Τζο Μπάιντεν ήταν ο μεγαλύτερος υποστηρικτής της Κύπρου (και της Ελλάδας) μετά την τουρκική εισβολή, αν εξαιρέσουμε τους ελληνικής καταγωγής νομοθέτες. Είχε ταυτίσει το όνομα του με την Κύπρο. Αλλά και η Ομογένειά μας τον τίμησε. Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, ακόμα και αν αντίπαλος του ήταν ο Μάικ Δουκάκης, οι Ελληνοαμερικανοί τον υποστήριξαν οικονομικά.
Όμως, από το σχέδιο Ανάν και μετά, ο σημερινός Πρόεδρος άλλαξε. Μάλιστα είχε το θράσος εκείνη την περίοδο να τα βάλει με τους ηγέτες της Ομογένειας επειδή αντιτάχθηκαν στις προσπάθειες για επιβολή του φιλοτουρκικού σχεδίου στους Ελληνοκύπριους.
Καλώς, λοιπόν, οι βουλευτές του απευθύνουν αυτή τη συγκεκριμένη επιστολή. Σημειώνουν μεγάλες αλήθειες όπως αυτή: ότι η Κύπρος έχει αποδείξει ότι είναι σταθεροποιητική και ειρηνική δύναμη στην περιοχή όπως σωστά προβλέψατε, έχοντας ευθυγραμμίσει τις πολιτικές της με τα συμφέροντα των ΗΠΑ.
Γράφουν ότι η Κύπρος έχει εργαστεί για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος από τη Ρωσία, έχει μπλοκάρει τόνους ιρανικών εκρηκτικών και έχει αποδειχθεί αξιόπιστος εταίρος περιθάλποντας τραυματίες Αμερικανούς πεζοναύτες που δεν μπορούν να λάβουν περίθαλψη στην αμερικανική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία.
Οι βουλευτές προτρέπουν τον κ. Μπάιντεν να καλωσορίσει επίσημα τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη στον Λευκό Οίκο.
«Μία επίσημη επίσκεψη θα ρίξει ένα ισχυρό φως στην οικοδόμηση της ειρήνης στην Κύπρο και θα καταδείξει το ευρύ ενδιαφέρον της Αμερικής για ειρηνική επίλυση συγκρούσεων σε ολόκληρο τον κόσμο», γράφουν στον κ. Μπάιντεν.
Δεν είμαι αισιόδοξος ότι ο κ. Μπάιντεν θα εισακούσει την έκκληση των Αμερικανών, ελληνικής καταγωγής, νομοθετών, που του γράφουν:
«Γνωρίζουμε ότι αισθάνεστε τη βαρύτητα αυτής της στιγμής τόσο έντονα όσο εμείς και σας ζητάμε να σηματοδοτήσετε αυτή τη θλιβερή περίσταση με συγκεκριμένες, ουσιαστικές ενέργειες που μπορούν να προωθήσουν μια δίκαιη λύση στην Κύπρο».
Φοβάμαι ότι δεν θα απαντήσει καν στην επιστολή. Για να μην δυσαρεστήσει τη «σύμμαχο» Τουρκία…
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Την πολύ σημαντική επιστολή, συνυπογράφουν οι συμπρόεδροι της «Ελληνικής Ομάδας» στο Κογκρέσο, Chris Pappas και Gus Bilirakis και οι αντιπρόεδροι Dina Titus και Nicole Μαλλιωτάκης.
Δημοσιεύτηκε στο Hellasjournal