Η Κύπρος «δεν εμπλέκεται» σε στρατιωτική δράση κατά των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, δήλωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών της Μεγαλονήσου, αφού αεροσκάφη που σταθμεύουν σε βρετανική βάση στο νησί συμμετείχαν σε επιδρομές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά των ανταρτών.
Όμως η Κύπρος έχει ρόλο «κλειδί» στις αμερικανοβρετανικές επιθέσεις κατά της Υεμένης και αυτό αναδεικνύουν με ρεπορτάζ τους αμερικανικά και βρετανικά ΜΜΕ.
Υπενθυμίζουμε ότι η Βρετανία έχει διατηρήσει τον κυρίαρχο έλεγχο σε δύο βασικές περιοχές στην πρώην αποικία της σύμφωνα με τους όρους των συνθηκών που παραχώρησαν την ανεξαρτησία του νησιού το 1960.
Οι αναφορές στην Κύπρο δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις βρετανικές αεροπορικές επιθέσεις που είχαν ως αφετηρία τη βρετανική βάση του Ακρωτηρίου αλλά και ότι η Κύπρος έχει γίνει έδρα της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών.
Συγκεκριμένα, σε αναλύσεις τους οι εφημερίδες «The Independent» και «The Guardian» αναφέρονται στις επιχειρήσεις της πολεμική αεροπορίας (RAF) του Ηνωμένου Βασιλείου (ΗΒ) που είχαν ως βάση τους το Ακρωτήρι.
Ο Independent σημειώνει ότι υπουργός άμυνας του ΗΒ, Τζέιμς Χίπι, ανέφερε ότι «τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Typhoons και δυο Voyagers (σσ. αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού καυσίμων) απογειώθηκαν στις 7.30 μ.μ. της Πέμπτης (ώρα Βρετανίας) από τις βάσεις της RAF στο Ακρωτήρι της Κύπρου». Τα αεροσκάφη επέστρεψαν στο Ακρωτήρι στις 03:00 τα ξημερώματα, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Πανομοιότυπες και οι αναφορές του Guardian, ο οποίος ισχυρίζεται ότι «αεροσκάφη πέταξαν από τη βάση της RAF στο Ακρωτήρι της Κύπρου στις 7.30 μ.μ. της Πέμπτης και έριξαν το φορτίο τους σε σημεία της Υεμένης γύρω στις 11:30 μ.μ. Επέστρεψαν στην Κύπρο μέχρι τις 03:00 τα μεσάνυχτα».
Στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των βρετανικών εντύπων παρουσιάζονται γραφήματα που δείχνουν το ρόλο των βάσεων, αλλά και λεπτομερείς αναφορές για τον τύπο των ρουκετών που χρησιμοποιήθηκαν και το κόστος τους.
Επίσης, γίνεται λόγος για την ανάρτηση το απόγευμα της Παρασκευής στην πλατφόρμα «Χ» της Ύπατης Αρμοστείας του ΗΒ στο νησί, όπου γίνεται λόγος για «στενή επαφή με τη Δημοκρατία της Κύπρου σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή».
«Κέντρο κατασκοπείας» η βρετανική βάση
Την ίδια ώρα, η ιστοσελίδα Declassified UK, επανέφερε δημοσίευμά της, που είχε κυκλοφορήσει εντός του περασμένου Δεκεμβρίου και υποστήριζε ότι κατάσκοποι των ΗΠΑ έχουν μια «ευρεία γκάμα» εγκαταστάσεων στις βρετανικές βάσεις της Κύπρου, κοντά στη Γάζα και μοιράζονται υλικό καθημερινά με το Ισραήλ.
Η ιστοσελίδα επικαλείται διαβαθμισμένα έγγραφα σύμφωνα με τα οποία η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ δραστηριοποιείται μέσω των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο για να συλλέγει πληροφορίες. Παρατίθενται ακριβώς τα τέσσερα σημεία στα οποία λειτουργεί η NSA.
Η Declassified UK διασυνδέει τα πλήγματα στις θέσεις των Χούθι με τις αμερικανοβρετανικές δραστηριότητες στην Κύπρο.
Ορισμένα πολιτικά κόμματα έχουν καταδικάσει τη χρήση της Κύπρου ως σημείου εκτόξευσης για αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη, ως «επικίνδυνη »
Το Κυπριακό Συμβούλιο Ειρήνης διοργάνωσε χτες διαδήλωση έξω από την αεροπορική βάση του Ακρωτηρίου για να διαμαρτυρηθεί για τη βρετανική υποστήριξη στη βομβαρδιστική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα τονίζοντας ΄΄οτι μετατρέπεται το νησί σε «πολεμική βάση».