Στα γραφεία συναντά κανείς πλέον όλο και περισσότερα σκυλάκια. Μια πρακτική που έγινε συνήθεια την εποχή της πανδημίας και κερδίζει διαρκώς έδαφος.
Η Κλάρα είναι πολύ αγαπητή συνάδελφος και δεν είναι περίεργο. Όποιος μπαίνει στο διαφημιστικό γραφείο του Μάγκνους Χετζ στη Νυρεμβέργη πρέπει πρώτα να περάσει από την ασφάλεια. Μόλις ανοίξει η πόρτα, η Κλάρα, ένα γαλλικό μπουλντόγκ, τρέχει ενθουσιασμένη, μυρίζει τον επισκέπτη και κυρίως τις τσάντες του. Ποιος ξέρει, μπορεί να υπάρχει και καμιά κρυμμένη λιχουδιά. Η Κλάρα, «εργάζεται» στο γραφείο εδώ και επτά χρόνια.
Το πρακτορείο του Μάγκνους Χετζ δεν είναι πλέον σπάνια περίπτωση. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Ένωση Σκύλων Γραφείου υπάρχουν αρκετά παραδείγματα στη Γερμανία, ακόμη και σε μεγάλες εταιρείες. «Δεν είναι πλέον τόσο εξωτικό να συναντά κανείς σκύλους στον εργασιακό χώρο όπως ήταν παλαιότερα, αλλά δεν είναι ούτε και αυτονόητο», λέει η Νάντια Βατάντ από τη Γερμανική Εταιρεία Προστασίας Ζώων. Κάθε χρόνο, με μια οργανωμένη καμπάνια, η οργάνωση προωθεί τον «Σκύλο συνάδελφο» και τη συνεργασία μεταξύ ανθρώπων και τετράποδων φίλων στη δουλειά.
Η πανδημία έφερε κοντά ανθρώπους και σκύλους
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊου πολλοί άνθρωποι αγόρασαν έναν σκύλο,επειδή είχαν περισσότερο χρόνο για ένα κατοικίδιο ενώ εργάζονταν από το σπίτι. «Μετά την πανδημία είχαμε τριπλάσια αύξηση, ειδικά σε εταιρείες», δηλώνει ο Μάρκους Μπάγερ, πρόεδρος της Ένωσης Σκύλων Γραφείου. Η έλλειψη εργατικού δυναμικού είναι ένας ακόμη λόγος που οι εταιρείες βλέπουν με καλό μάτι τα σκυλάκια. «Τα τμήματα προσωπικού έχουν συνειδητοποιήσει ότι το να επιτρέπεται στους εργαζομένους να φέρνουν μαζί τους τον σκύλο τους βοηθάει στη σύνδεση του εργαζομένου με την εταιρεία αλλά και στην πρόσληψη προσωπικού».
Η Siemens για παράδειγμα εξετάζει σοβαρά το ζήτημα σε διάφορα εργοστάσιά της σε όλη τη Γερμανία. «Υπάρχει αυξημένη ζήτηση για σκύλους στο γραφείο. Οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να αγκαζάρουν γραφεία για τους ίδιους και τον σκύλο τους», δηλώνει εκπρόσωπος της εταιρείας. Εξετάζεται ακόμη και η δημιουργία ενός κέντρου ημερήσιας φροντίδας για σκύλους.
Φυσικά δεν υπάρχει αξίωση του εργαζομένου να παίρνει τον σκύλο του στο γραφείο, αλλά το ενδεχόμενο εξετάζεται σοβαρά. Μάλιστα, εάν όλα τα συμβαλλόμενα μέρη συμφωνούν, υπάρχουν σκέψεις αυτό να συμπεριλαμβάνεται στο καταστατικό της εταιρείας.
Χαρούμενη ατμόσφαιρα
Είναι επίσης σημαντικό να υπάρχει και ένας χώρος χωρίς σκύλους για τους εργαζόμενους που τους φοβούνται ή υποφέρουν από αλλεργίες. Σε μια ιδανική περίπτωση θα υπάρχει και ο αρμόδιος υπάλληλος που θα ασχολείται με τους τετράποδους συνοδούς των εργαζομένων, όπως είναι η Κέρστιν Ντρομπνιέβσκι, η οποία εργάζεται στον όμιλο μέσων ενημέρωσης Axel Springer στο Βερολίνο. Τα τελευταία δώδεκα χρόνια ασχολείται και με τη φροντίδα των σκύλων. «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 250. Η ζήτηση έχει μειωθεί κάπως. Πριν από δύο χρόνια ήταν μεγαλύτερη. Παρ' όλα αυτά 50 έως 80 σκυλιά εξακολουθούν να βρίσκονται κάθε μέρα στην εταιρεία», λέει.
Στο κτήριο δεν μπαίνει όμως όποιος σκύλος να ΄ναι. Η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν πάσο, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων πιστοποιητικό εμβολιασμού, ασφάλεια αστικής ευθύνης και την έγκριση της εταιρείας. «Μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι σκύλοι στον χώρο εργασίας προάγουν την καλή διάθεση των εργαζομένων, τους δίνουν μεγαλύτερα κίνητρα και βελτιώνουν την εργασιακή ατμόσφαιρα», λέει η Νάντια Βατάντ από τη γερμανική Εταιρεία Προστασίας Ζώων. Δεν είναι βέβαια όλα τα σκυλιά κατάλληλα για τη ζωή στο γραφείο. Όσα όμως είναι, κάνουν την καθημερινότητα πιο όμορφη γι΄ αυτούς που τα αγαπούν.
Πηγή: Deutsche Welle